Szikora Melinda: Boldogan és büszkén mehetünk haza

kézilabda Szikora Melinda magyar női válogatott
Goalkeeper Melinda Szikora of Hungary warms up before the EHF EURO 2020 European Women's Handball Main Round - Group II match between Hungary and Germany at Sydbank Arena in Kolding, Denmark, on December 12, 2020. (Photo by Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott nagyszerű játékkal 30-27-re legyőzte a vb-negyedik Spanyolországot a Santanderben rendezett Eb-selejtezőn. A találkozó után Szikora Melinda, a meccs legjobbja nyilatkozott az Origónak.

A német Bietigheim csapatában védő kapusra a második félidő közepére elfogytak a jelzőink, hiszen egyik ziccert hárította a másik után, nem tudtak betalálni a spanyolok átölövésből, szélről és ziccerből sem, sőt még egy hétméterest is megfogott a rutinos játékos.

"A két csapat második egymás elleni mérkőzése előtt az volt a kérdés, hogy melyik csapat tud többet tanulni a szerdai összecsapásból. Feszesen kezdtük az első félidőt, tartottuk a lépést a spanyolokkal, pont úgy, ahogy a Vova (Golovin Vlagyimir, szövetségi kapitány - a szerk.) is kérte, hogy aztán a végén, ha ezúttal nekünk lesz több szerencsénk, akkor most mi tudjuk megfordítani a meccset, úgy, ahogy ők tették Tatabányán. De erre most nem került sor, hiszen a második félidőben végig vezettünk."

A spanyolok az utolsó percekben nagyot harcoltak - ahogy mi is, tegyük hozzá gyorsan -, mindent elkövettek, hogy ne kapjanak ki két gólnál többel. Csak éppen most nem velük volt az óra.

"Azt nem merném állítani, hogy, ha tíz perccel tovább tart a meccs, akkor esetleg nem kerülnek még közelebb, de a kézilabdameccsek 60 percig tartanak. Nagyon boldogok vagyunk, úgy utazhatunk haza, hogy amit tudtunk megtettünk. Az edzői stáb megnézi majd a meccset, levonjuk a konzekvenciákat ebből a találkozóból is, és azzal együtt megyünk tovább."

Az látszott már az első félidőben is, hogy Szikora Melinda nagyon "képben van" a spanyol lövésekkel, a második 30 percre aztán még rá tudott tenni egy lapáttal, és a meccs hajrájában már nem volt olyan jelző, amit addigra ne használtunk volna el a bravúrjai után.

Szikora Melinda ihletett formában védett a santanderi Eb-selejtezőn a spanyolok ellen Forrás: AFP/Bo Amstrup

"Már az első meccsre is úgy készültünk, hogy több meccsüket is megnéztük a vébéről, láttuk, hogy mi az, amit rendszerint lőnek, és erre a tudásunkra próbáltunk alapozni. Az első félidőben szerintem jó százalékkal tudtam ezekbe a lövésekbe belekapni, utána pedig jött a flow, és sikerült már olyan lövéseket is fognom, ami nem volt megbeszélve, amire mondhatjuk, hogy extra volt. De a lányok is nagyon sokat léptek előre védekezésben, egységesebbek voltunk, jobb volt a lábmunka."

A magyar csapat a három gólos győzelemmel összevetésben jobb a spanyoloknál, hiszen a rivális csak két góllal tudott nyerni ellenünk Tatabányán, így pontazonosság esetén - és várhatóan az lesz, hiszen mindkét csapat meg fogja verni Szlovákiát és Portugáliát a hátralévő fordulókban, ez nem is lehet kétséges - a mieink végeznek a csoport élén, ami az Eb-sorsolás kiemelésénél lehet fontos.

A kapust kétszer is fejbe lőtték és ápolni kellett, de ez sem zavarta meg.

"Rendben vagyok, semmi gond!" - válaszolta kérdésünkre.