Vágólapra másolva!
A magyar bajnok Sopron Basket nagy harcot és kevés pontot hozó mérkőzésen hazai pályán 60-42-re legyőzte a francia Montpellier csapatát a női kosárlabda Euroliga negyeddöntős párharcának első felvonásán. Amennyiben a magyar bajnok csütörtökön idegenben is győzni tud, hogy fennállása során ötödik alkalommal jut be a legrangosabb európai klubsorozat négyesdöntőjébe.

Helyszíni tudósítás

A két csapat alig egy hete, az orosz-ukrán háború kitörését, illetve az orosz csapatok ezt követő kizárását követően tudta meg, hogy egymás ellen kell pályára lépniük a két győzelemig tartó párharcban. A magyar bajnok addig a cseh USK Praha, míg a francia ezüstérmes a török Fenerbahce ellen készült, az párosításban azonban "be kellett érniük" egymással.

A két csapat korábban már találkozott egymással az Euroligában, a 2019-20-as kiírás csoportköréban mindkét meccs a vendégek győzelmét hozta, Sopronban a BLMA nyert 77-70-re, míg Montpellier külvárosában a magyar bajnok győzött 66-53-ra. A 2013-2014-es idényben pedig a két csapat mindkét meccsét a Sopron nyerte, azaz a hagyományok, de a forma alapján is Gáspár Dávid csapata tűnt esélyesebbnek.

A Sopron Williams, Jovanovic, Határ, Brooks és Janury kezdő ötössel állt fel,

és Határ Bernadatt révén el is hozta a labdát, hogy az első támadásnál éppen a center kezéből perdüljön ki a labda.

A Sopron Basket hazai pályán minden csapatnak kemény ellenfele Fotó: Csudai Sándor - Origo

Így a meccs első kosarát Haley Peters révén a vendégek szerezték, de mindjárt jött Jelena Brooks válasza, majd Gabby Williams is betalált. A franciák betörésekkel próbálkoztak, de a soproniak jól védekeztek, és rendre megakadályozták ezeket a kísérleteket. Jovanovic is beszórt egy duplát, amire már jött válasz francia oldalról. Brooks és Bernies kosarai után, Mamignan Touré dobott könnyű kosarat egy labdaszerzés után (8-8), ami után Gáspár Dávid úgy érezte időt kell kérnie.

Támadásban sem volt igazán pontos a Sopron, és a negyed közepén a védekezésbe is csúsztak hibák. Határ és January helyére érkezett Stefanie Dolson és Fegyverneky Zsófia, de Touré kosarával visszavette a vezetést a BLMA. Szerencsére a lepattanókat jól szedte a Sopron a saját palánkja alatt, így legalább második esélyeket nem adott a franciáknak, azt viszont rossz volt látni, hogy a hazaiak a legnagyobb ziccereket is kihagyták. Igaz ezen a téren a franciák sem maradtak le éppen...

Fegyverneky Zsófia triplái élményszámba mentek az első két negyedben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bernies betörésével már négy pont volt a vendégek előnye (8-12), nagyon kellett January 2+1-e, hogy közel maradjon a magyar bajnok, illetve, hogy Brooks középtávolijával visszavegye az előnyt. A negyed utolsó pillanatára maradt az igazi show:

Fegyverneky a félpályáról dobott csontnélküli kosarat a dudaszó pillanatában!

A második negyed két Határ-ziccerrel indult, a center mintha levetkőzte volna kezdeti idegességét (20-12). Mindkét csapat próbálta gyorsítani a támadójátékát, de Sopron kétszer is a végsőkig kijátszatta a támadóidőt a franciákkal, akik 3:12 perc alatt mindössze 2 pontot dobtak, Valery Demory 24-14-es hazai vezetésnél volt kénytelen időt kérni. Dabovic révén meg is született az első francia tripla, de Határ tarthatatlan volt ezekben a percekben.

Határ Bernadett 10 pontot szerzett a második negyedben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy két-három perces kapkodós soproni időszakot Fegyverneky újabb triplája zárt le, Határ újabb duplája pedig már 13 pontos előnyt jelentett (31-18). Elcsúszott a soproni védekezés, amit tirplával büntett a BLMA, de Fegyvernekynek is volt még ott, ahonnan az első két tripla jött, szóval bevágta a harmadikat is.

Valamivel több mint egy perc volt hátra, amikor videozás után Fegyverneky ellen ítéltek sportszerűtlen hibát, Epoupát húzta vissza a karjánál fogva a magyar játékos. A döntés felpaprikázta a közönség addig visszafogottabb részét is, egészen megélénkült a Novomatic Aréna. Legjobban persze annak örültek a hazai szurkolók, hogy kedvenceik tetemes, 36-22-es előnnyel mehettek szünetre, és a második tíz percben már a támadójáték is rendben volt, nem csak a védekezés.

A csarnokba érkező szurkolók gondoltak a hazájukból menekülni kényszerülőkre is Fotó: Csudai Sándor - Origo

Félidőben a szurkolók plüssjátékokkal árasztották el a játékteret, amit az Ukrajnából a háború elől menekülő gyerekek kapnak majd meg.

Szép figura végén January triplájával indult a harmadik tíz perc, a túloldalon Naigre hibázott távolról, nem úgy, mint Touré.

Határ volt ismét úrnő a palánk alatt, újabb duplájával már 17 pont volt a hazai előny (42-25).

Szerencsére a franciák szinte a pálya minden pontjáról nagyon gyenge hatékonysággal dobtak, támadólepattanót pedig szinte az egés meccsen nem szereztek, így nem is tudtak közelebb kapaszkodni. A centerben a pihenőt kapó Határ helyére érkező Dolsonnak nem jöttek be a dobásai, védekezésben viszont hasznos volt az amerikai.

Gáspár Dávid tanácsai mindig ki tudták mozdítani a Sopront a hullámvölgyekből Fotó: Csudai Sándor - Origo

Percekre befagyott a 44-27-es állás, amit végül Dabovic tört meg két büntetővel, de a Sopron által 8-7-re megnyert harmadik negyedre egyik csapat sem lehet büszke...

Az utolsó negyed Riviere triplájával és Jovanovic duplájával indult, jó volt látni, hogy a csapatok ismét megtalálták a gyűrűt. A franciák próbálták gyorsan befejezni a támadásaikat, sokat dobtak kintről, de keveset találtak. A Sopron viszont higgadtan játszotta meg a figurákat, jól szedte nem csak a védő, hanem a támadólepattanókat is, és

ismét betalált távolról is, ezúttal Brooks volt eredményes, így öt perccel a vége előtt 15 pont volt a hazaiak előnye (51-36).

Ettől függetlenül egy könnyű francia dupla után Gáspár Dávid időt kért, nehogy csapata szorossá tegye a simának tűnő meccset. January és Brooks gyorsan dobott is egy-egy duplát, majd utóbbi két büntetőt is értékesített, így két perccel a vége előtt tulajdonképpen el is dőlt a mérkőzés (57-40). Az utolsó két percre így már nem mardt kérdés, a csapatok készülhetnek a csütörtök esti, Montpellier-ben sorra kerülő második mérkőzésre. Ha a Sopron azt is megnyeri, akkor fennállása során ötödik alkalommal jut be az Euroliga Final Fourba.

Eredmény, Euroliga, negyeddöntő, első mérkőzés:
Sopron Basket-Basket Lattes Montpellier Agglomération (francia) 60-42 (16-12, 20-10, 8-7, 16-13)
a Sopron pontszerzői: Brooks 16/3, January 10/3, Fegyverneky 9/9, Jovanovic 4, Williams 3, Határ 16, Czukor 2

A párharc állása 1-0 a Sopron Basket javára. A második mérkőzést március 10-én 20 órától rendezik Montpellier-ben.

„Jól védekeztünk és támadásban is voltak jó megmozdulásaink. De ez még nem a maximum volt tőlünk, tudunk ennél jobban is játszani.

De nem kérdés, hogy győzni akarunk a második meccsen is. Nagyon örülök, hogy ilyen sokan kijöttek, és bízom benne, hogy még egy nagy élménnyel, egy Final Four-szerepléssel is meg tudjuk örvendeztetni a szurkolóinkat" – mondta a meccsen három gyönyörű triplát, köztük egy félpályás kosarat elsüllyesztő Fegyverneky Zsófia.

„Boldog vagyok, hogy győzni tudtunk. Nagyon fontos, hogy végig jól védekeztünk, és meg tudtuk akadályozni a játékukat. Támadásban nem voltunk annyira jók, sokat izgultunk, de ez azért csak egy Euroliga negyeddöntő. Örülök, hogy sokan kijöttek, nekünk most lesz egy nap pihenőnk, utána pedig felkészülünk a második meccsre, mert idegenben is győzni szeretnénk" – mondta a meccs egyik legjobbja, Jelena Brooks.

Bizony, a kőkemény soproni védekezés volt a győzelem kulcsa Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Játszottunk már sokkal látványosabban, gördülékenyebben is, mint ma este. Látszott, hogy ideges volt a csapat, ami az egész meccsre rányomta a bélyegét, de ilyen tétnél ez valamennyire érthető - kezdte értékelését Gáspár Dávid, a Sopron Basket edzője.

Sok volt a 19 eladott labda, sokkal nagyobb koncentrációra lesz szükség, de biztos vagyok benne, hogy tudjuk orvosolni a ma elkövetett hibákat. Csütörtökön is a maximumra fogunk törekedni, és mindent megteszünk, hogy kiharcoljuk a továbbjutást.