Társoldalunk:

Sofron István óriási formában játszott az Erste Liga elődöntőjében

2022.03.31. 10:44

A Csíkszereda csatára lett az Erste Liga elődöntőjének legjobbja, öt gólja közül az egyik pedig a legszebbnek bizonyult.

Pénteken kezdődik az Erste Liga döntője a címvédő SC Csíkszereda és az FTC-Telekom között. A budapesti együttes elleni elődöntőben a Gyergyói HK az utolsó két mérkőzésre nem tudott kiállni a csapatot sújtó betegséghullám miatt, így a ferencvárosiak 4-1-es összesítéssel jutottak tovább. Szintén ilyen arányban múlta felül a DEAC-ot a Csíkszereda. Mind az öt mérkőzésen eredményes volt Sofron István, aki három gólpasszt is adott, és az elődöntő legjobbja lett a magyar bázisú nemzetközi bajnokságban.

„Nehéz párharc volt, attól függetlenül, hogy 4-1-gyel jutottunk tovább, messze nem volt egyszerű dolgunk. Mindegyik meccs szoros volt, többször is fordítanunk kellett. Az ötödik találkozón az utolsó harmadban karaktert tudtunk mutatni, és örülök annak, hogy meg tudtuk mutatni, hogy valahogy mindig megtaláljuk a győzelemhez vezető utat" – mondta a ligahonlapon megjelent interjúban.

Sofron István, az elődöntő legjobbjaForrás: MJSZ

A 34 éves csatár elárulta, az ötödik találkozón nem 0-2-nél aggódott, hanem a harmadik debreceni gól után, az szinte rögtön a Sportklub egyenlítése után esett. „Nagy lökést adott az egyenlítés, hajtott a csapat, izzott a csarnok, de a kapott gól letörte a szarvunkat. Szerencsére erre is gyorsan tudtunk válaszolni, és az utolsó percekben megfordítottuk az állást."

Sofron István szerint a Csíkszereda karakterét mutatja, hogy sokgólos találkozót is tudott nyerni, fordított is, míg amikor kellett, az egygólos előnyt is meg tudta őrizni. „Remélem, hogy a folytatásban is megtaláljuk az utat a győzelemhez, legyen szó egy- vagy sokgólos meccsekről."

A negyeddöntőben gólpasszai voltak, de nem talált be, a DEAC ellen viszont végig eredményesen játszott. „A MAC HKB ellen hiába volt sok helyzetem, nem úgy alakult, most viszont minden összejött, jókor voltam jó helyen. A legfontosabb, hogy jól ment a játék mindkét párharcban, és azzal segítem a csapatot, amivel éppen tudom: gólokkal, gólpasszokkal, blokkokkal, ütközésekkel. Azt nézem, hogy minél hasznosabb tagja legyek a csapatnak."

Úgy látja, a liga két legjobb együttese jutott döntőbe, és az FTC-Telekom ellen kemény párharcra számít, mert a zöld-fehéreknek olyan játékosaik vannak, akik felvállalják az ütközéseket, a szeredaiaknak pedig ebben kell még fejlődniük. „Máson nem kell változtatni, ugyanazt a játékot kell hoznunk, amit eddig az alapszakaszban és a playoffban, mert az eredményesnek és kifizetődőnek bizonyult. Fel kell vennünk a kesztyűt a Fradi ellen, mert nem fogják könnyen adni a meccseket."

A rutinos csatár több évet lehúzott az osztrák és a német élvonalban is, de első döntőjére készül, ráadásul szülővárosa csapatával. Mint mondta, hatalmas élmény lenne a lelkes szeredai közönség előtt bajnoki címet ünnepelni. „Mindenki hokilázban ég, alig van olyan párbeszéd a városban, amely nem a jégkorongról szól, a nagymamám is a meccsekről beszél. Még annál is többen lesznek, ahányan a DEAC ellen szurkoltak nekünk, több százan nem fognak bejutni, akkora az érdeklődés. Fergeteges hangulat lesz, hokiünnep, igazi libabőrös élmény mindkét csapat számára. Nagyon várjuk már, hogy elkezdődjön!"

Az elődöntő legszebb gólját is Sofron István szerezte, Debrecenben, a 4-3-ra elveszített mérkőzésen kapásból lőtt bombagólt Hetényi Zoltánnak.