Vágólapra másolva!
A Szolnoki Olajbányász magabiztos játékkal, 100-72-re nyerte meg Debrecenben a férfi kosárlabda Magyar Kupa döntőjét. A Szeged lett a második, a Kecskemét a harmadik, az Alba Fehérvár a negyedik.

Az már a döntő előtt biztossá vált, hogy új kupagyőztest avat a sportág férfi szakága, mert a címvédő Falco már az első napon kiesett. A Szeged elképesztő menetelést mutatott be, előbb a Falcót, majd az Alba Fehérvárt ejtette ki. A Szolnok az első napon a Körmendet, majd az elődöntőben a Kecskemétet búcsúztatta. S végre a nézők is megérkeztek a döntőre: Szolnokról több százan jöttek el Debrecenbe, de a szegediek mellett is letettlék jó néhányan a voksukat.

A szegedi csapat nagyon megilletődötten kezdte el a meccset, s az 5. percben már 10 pont volt a Szolnok előnye. A szolnokiak nagyon agresszíven és lendületesen támadtak, ugyanez nem volt elmondható a Szegedről, amely egy idő után folyamatosan a távoli dobásokat favorizálta - nem is tehetett mást, mert jelentős hátrányba került. Az első negyedet a Szolnok 26-16-ra nyerte meg. A szolnoki csapat ugyanakkor sokat szabálytalankodott ebben a negyedben, mert 7 alkalommal is ellenük fújtak a bírók.

A szegediek a második negyedben sem tudtak mit kezdeni a kegyelmi állapotban játszó szolnoki csapattal. A 13. percben már 31-16 volt az állás. A Szolnok szinte minden próbálkozása bement, ezek hol duplák, hol triplák voltak. A 14. percben már 20 pontos volt a szolnoki előny, a Szedeák időkéréssel próbálta megállítani az ellenfél hatalmas rohamait. Ez azonban nem sikerült. Cummings, Bazdin és Subotic voltak a szolnoki csapat vezérei, míg a másik oldalon az első két nap szenzációsan kosarazó Bognár Kristóf csak árnyéka volt önmagának. A félidőben 52-35-re vezetett a Szolnok.

A szolnoki Pongó Máté a labdával Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Semmi jel nem utalt arra, hogy a második félidőben bármilyen komoly változást hoz ez a mérkőzés. A 24. percben 62-42 volt az állás a Szolnoknak. Innentől pedig tényleg csak annyi volt a kérdés, hogy mi lesz a meccs, amely teljesen egyoldalúvá vált. Csak a harmadik negyed vége előtt lett kissé paprikás a hangulat, amikor egy Keller Ákos-féle szabálytalanság után a szegedi edző technikait kapott, a játékosok pedig kis híján egymásnak mentek. De aztán nyugodtabb lett minden, mivel az utolsó szünetre a Szolnok 80-54-es vezetéssel ment pihenni.

Így aztán a negyedik negyed nem volt más, mint szolnoki örömjáték. Még 7 perc volt hátra a meccsből, de a szolnoki közönség már kupagyőztesként ünnepelhette kedvenceit.

Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupa döntő: Szeged-Szolnok 72-100 (16-26, 19-26, 19-28, 18-20).

A Magyar Kupa harmadik helyét a Kecskemét szerezte meg, miután a bronzmérkőzésen 96-78-ra legyőzték a teljesen motiválatlan Alba Fehérvárt.

Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupa, mérkőzés a 3. helyért: Alba Fehérvár - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 78-96 (15-27, 24-16, 24-29, 15-24).