Vágólapra másolva!
Minden idők talán leghektikusabb Euroliga-idényében jutott el ismét – sorozatban negyedszer – a Final Fourba a Sopron Basket kosárlabdacsapata, amely pénteken 16 órakor a spanyol Salamanca ellen próbálja meg elérni a döntőbe jutást. Az alapszakasz és a negyeddöntő is tele volt felkavaró és dühítő élményekkel. Az Origo a Sopron mind a 16 nemzetközi mérkőzésén ott volt, most pedig felidézzük a legemlékezetesebb és leginkább felejtésre méltó pillanatokat.

2022. január 18. kedd. A Sopron Basket autóbusza úgy gördül be a Novomatic Aréna elé, ahogyan szokott. Csakhogy most tényleg minden más.

Az együttes tagjai közül jó néhányan napokkal korábban még a koronavírus szorításában feküdtek. Határ Bernadett szinte fel sem tudott kelni.

A többiek is kisebb-nagyobb bajokkal küszködtek, miközben a sorsolás az oroszországi Kurszkba rendelte a csapatot. Mondanom sem kell, egy mákszemnyi esélyt sem adott senki arra, hogy a magyar együttes győztesen tér haza onnan. Amikor Gáspár Dávid vezetőedző meglátott a buszon, csak annyit kérdezett: "hát ide is eljössz?" „Jóban, rosszban" – feleltem, bár sokan megkérdezték tőlem, miért vállalom ezt a túrát. A hosszú, hóviharral és viharos széllel megtűzdelt utazás után hajnali 3-kor értünk Belgorodba, mákszemnyi alvás után másnap délután 5-kor pedig már fel is dobták a labdát a kurszki csarnokban. A félidőben 44-29-re vezetett az orosz csapat, aztán a második játékrészben egy 18-0-s rohamot vágott le a Sopron.

Hogy honnan merítették az erejüket, talán ők sem tudják.

A lényeg, hogy a 77-73-as csodagyőzelem okozta eufória a mai napig nehezen feledhető. Ez volt az idény eddigi legszebb, legnagyobb meccse. Ezt már csak egy újabb győzelem múlná felül Isztambulban.

Határ Bernadett küzd az orosz Dinamo Kurszk ellen. Az orosz csapat kétszeri, de különösen idegenbeli legyőzése az egész szezon legnagyobb szenzációja volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mire idáig eljutottunk, azért történt egy és más. A szezont például három győzelemmel kezdte meg a magyar csapat. Az elsőt a spanyolországi Gironában aratta (68-63), a másodikat a lengyelországi Gdynia városában (86-71).

Ezen a két találkozón a fiatal Varga Alíz összesen 30 pontot szórt – meccsenként 15-öt.

Ha azt írom, hogy az idény kezdetére nem állt még össze a Sopron, akkor nem írtam semmit.

Varga Alíz az idény nagy felfedezettje dobáshoz készül Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csapatot mindig nagy gonddal és professzionálisan építő klubvezető, Török Zoltán nehéz helyzetbe került, amikor a szerződtetett amerikai olimpiai bajnok, Napheesa Collier bejelentette, hogy mégsem jön Magyarországra, mert gyermeket vár. Collier kiesése felborította az előzetes terveket, ráadásul az októberben még javában zajló WNBA-szezon miatt Briann January és Shey Peddy sem tudott rendelkezésre állni. A szerb Európa-bajnok Jelena Brooks sérüléssel küszködött. Gironában és Gdyniában is a magyar fiatalokra hárul nagy szerep, s Varga Aliz mellett Varga Sára is remekül szállt be a játékba. A harmadik meccsen az olasz Schio is fejet hajtott a Sopron előtt (67-58),

azaz három mérkőzés után 6 ponttal, 100 százalékos teljesítménnyel vezette a magyar csapat a csoportot.

Isztambul azonban nem tartozott a kedvenc városai közé a zöld-sárgáknak. Ha csak a naptári évet, azaz 2021-et veszem alapul, akkor sem az előző idény Final Fourjában, sem az alapszakasz két meccsén nem tudott győzni a Sopron ebben a török városban. Az alapszakaszban a Galatasaray és a Fenrebahce ellen is pályára kellett lépnie a magyar bajnoknak. A Fener elleni meccsre nem érdemes sok szót vesztegetni, mert a 73-47-es török győzelemmel végződött összecsapáson mákszemnyi esélyünk sem volt a győzelemre. Ami a Galatasaray elleni meccset illeti, ott viszont hiányérzettel hagytuk el a parkettet, mert a 67-61-re elvesztett összecsapásan sokkal több lehetősége volt a Sopronnak, amit kihasználatlanul hagyott.

Sem a Galatasaray, sem a Fenerbahce ellen nem sikerült nyerni Isztambulban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A két törökországi meccs között idehaza fogadtuk az orosz Kurszkot. Az a mérkőzés – akárcsak a kurszki vendégjáték – elképesztő fordulatokat tartogatott.

Az első negyedet a Sopron 30-9-re nyerte meg a bombaerős orosz csapat ellen,

így azt hittük, hogy a hátralévő három negyed könnyed orosz teadélután lesz. A szamovár azonban hamar eldugult, a nagyszünetben már csak 41-34 volt az állás, majd a Kurszk 4 pontra is közelített. Ennél jobban szerencsére nem, mert a Sopron minden erejét összeszedve végül 79-72-re legyőzte ellenfelét.

2021 decembere mámoros és nehezen feledhető meccsekkel ajándékozott meg bennünket. A hazai pályán a francia Basket Landes elleni összecsapáson gőzhengerként ment előre a Sopron (76-54 lett a vége), de ugyanez volt a helyzet a 67-40-re megnyert Sopron-Gdynia meccsnek is. A harmadik hazai összecsapáson viszont a spanyol Girona alaposan visszavágott és nyert is a magyar városban 68-53-ra. Ez volt a szezon első veresége hazai pályán. Az évet három nappal karácsony előtt az olaszországi Schióban zárta a magyar csapat. Itt 0,6 másodperccel a vége előtt még a Sopron vezetett, hogy aztán hosszabbításban az olaszok nyerjenek egy ponttal. Kimondhatatlan fájdalom volt átélni ezt a vereséget, mert Gáspár Dávid csapata végig kontroll alatt és kézben tartotta a meccset.

Varga Alíz tartja a labdát az olasz Schio elleni meccsen Fotó: Csudai Sándor - Origo

2022 januárja már a koronavírus miatti hektikusság jegyében zajlott. A Kurszk elleni idegenbeli csodáról már írtam, de most az következik, amikor a Sopronnak hazai pályán három nap alatt két meccset kellett lejátszania. A Galatasaray elleni 73-44-es siker megint a csoda kategóriája volt, a rá három napra a szintén török Fenerbahce elleni 59-82-es zakót viszont villámgyorsan el kellett felejteni. Ezen a mérkőzésen dőlt el, hogy a szezont rettenetesen kezdő törökök megnyerik a csoportot, a Sopronra viszont még várt egy utazás a franciaországi Mont-de-Marsanba, ahol a Basket Landes fogadta a magyarokat. A mérkőzés előtti utolsó hazai edzésen

Fegyverneky Zsófia és Nevena Jovanovics olyan szerencsétlenül ütközött össze, hogy mindkettőjük orra eltörött, a kórházban kötöttek ki.

Arról tehát szó sem lehetett, hogy a csapattal utazzanak. A Basket Landes kiéhezve és felajzva várta a Sopront és nyert is egy olyan meccsen, amelyet, ha reggelig játszunk, akkor sem győzünk. Innentől kezdve nagy számolgatás következett, de a Sopron már csak kívülről nézte, hogy eléri-e a csoport második helyét. Ehhez a Fenerbahce segítsége is kellett, de a törökök nem kaptak ki sem Kurszkban, sem hazai pályán a Girona ellen. A Sopron 8 győzelemmel és 6 vereséggel – elképesztő körbeverések után – kötött ki a csoport második helyén. Az tehát biztos volt, hogy a negyeddöntőben a pályaelőny a magyar csapaté, az azonban nem, hogy ki ellen kell ezt a negyeddöntőt lejátszani.

A Basket Landes ellen idehaza fölényes győzelmet aratott a Sopron Fotó: Polyák Attila - Origo

Eredetileg a cseh USK Praha volt az ellenfél, de az orosz-ukrán háború közbeszólt.

A FIBA hosszas gondolkodás után kizárta a mezőnyből a három orosz indulót, a Jekatyerinburgot, a Kurszkot és az MBA Moszkvát.

Az A-csoportban a verhetetlen Jekatyerinburg eltüntetése után az USK Praha az első, a Montpellier viszont a harmadik helyen találta magát, így a Sopronnak a négy közé jutásért a francia csapaton kellett túljutnia.

Ez végül is sikerült. A nehezebb feladat az idegenbeli meccs megnyerése volt, azaz a 72-65-ös soproni győzelem hozta meg a csapat ötödik Final Four szereplését. Az itthoni meccs 60-42-es győzelme pedig egy brutálisan jól védekező Sopront tárt elénk.

A Sopron Basket az elődöntőben a spanyol Salamanca együttesével mérkőzik Forrás: fiba.basketball.com

Sikerült tehát a nagy álom, a csapat ismét Európa legjobb négy együttese között szerepelhet. Az egymás utáni négy Final Four szereplés maga a csoda, ilyet a mezőny egyetlen jelenlegi csapata sem produkált. Mindez úgy történt, hogy a magyar együttes kerete többször változott. Az idényt biztatóan kezdő Shey Peddy és a centerposztra szerződtetett francia Aby Gaye is távozott, a helyére egy 3x3-as kosárlabdában olimpiai bajnok amerikai Stefanie Dolson érkezett.

Az idény közben Gáspár Dávid edzőnek többször kellett csapatot építenie, miközben a sérülések és betegségek miatt az elvégzett edzésmunka minősége sem volt olyan, mint amilyennek elképzelték.

Talán ez volt az oka annak, hogy ebben az idényben hazai pályán is kellemetlen pillanatok érték a Sopront. A DVTK kétszer is legyőzte a bajnokot (az első győzelem a Magyar Kupa megnyerését jelentette a Miskolcnak), a Győr pedig – amely a rájátszásban be sem jutott a legjobb négy közé – szintén meglepte és legyőzte a Sopront az alapszakaszban. Ennek ellenére – ahogy 2014 óta mindig – a Sopron ott van a bajnoki döntőben, amely most még háttérbe szorul, hiszen ezekben az órákban most már mindenki az Euroliga négyes döntőjére koncentrál.

De jó lenne így örülni a Final Four első meccs után Isztambulban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az biztos, hogy az utóbbi négy évet tekintve ez a bejutás nagy bravúr. Hogy mindezt sikerül-e fokozni és érmet akasztanak-e a soproni lányok nyakába április 10-én, vasárnap, hamarosan kiderül.

A 2021-22-es Euroliga-idény öt legnagyobb soproni pillanata (első helyen a legnagyobb szenzáció, az utolsón ebben az összevetésben a legkisebb):

  • 1. A Dinamo Kurszk idegenbeli legyőzése 29-44-ről 79-72.
  • 2. Fegyverneky Zsófia félpályán túlról elengedett triplája a Montpellier ellen.
  • 3. Varga Aliz berobbanása és az első két meccsen szórt 30 pontja a Girona és a Gdynia ellen.
  • 4. A Dinamo Kurszk elleni hazai pályán 30-9-re megnyert első negyed.
  • 5. Határ Bernadett olykor világklasszis, de mindenképpen kiváló teljesítménye centerposzton.

A 2021-22-es idény öt legfeledhetőbb soproni pillanata (első helyen a legnagyobb szenzáció, az utolsón ebben az összevetésben a legkisebb):

  • 1. A Schio ellen hosszabbításban elvesztett meccs, ahol a rendes játékidő vége előtt 0.6 másodperccel még a Sopron vezetett.
  • 2. Fegyverneky Zsófia és Nevena Jovanovics súlyos sérülése a Landes elleni meccs előtti utolsó edzésen.
  • 3. A két idegenbeli isztambuli vereség, azaz ebben a városban nem tudott nyerni a Sopron Basket.
  • 4. Aby Gaye kudarca és az, hogy nem tudott beilleszkedni a csapat játékába.
  • 5. A hazai pályán a Girona ellen elszenvedett vereség.

Az isztambuli női kosárlabda Euroliga Final Fourról az Origo sport a helyszínről tudósít.