Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém hazai pályán 31-31-es döntetlent játszott a Vardar Szkopjéval a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján. Momir Ilic csapata ezzel bejutott a legjobb nyolc közé.

Helyszíni tudósítás

David Davis visszatért a Veszprém Arénába! A magyar sztárcsapatot 2019 és 2021 között irányító spanyol szakember a Vardar Szkopje vezetőedzőjeként látogatott el karrierének egyik fontos állomáshelyére. Nem ő volt az egyetlen nagy visszatérő, akit a hazai közönség köszönthetett: nagy taps fogadta Cristian Ugaldét, aki családjával együtt a lelátón foglalt helyet.

Egy héttel ezelőtt a Veszprém szezonbeli egyik legjobb teljesítményét nyújtva 30-22-es előnyt harcolt ki az északmacedón fővárosban. Momir Ilic együttese így egy valamivel nyugodtabb estére készülhetett. Azonban a közel telt házas lelátó előtt természetesen nem lehetett más cél, mint a hazai BL-veretlenség megőrzése.

Omar Yahia egyre jobb formában kézilabdázik Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Építők egyetlen hiányzója a hosszú ideje sérüléssel bajlódó Dejan Manaskov volt, mindenki más a pályára léphetett, hogy kiszolgálják szurkolóikat. Az első gól mégsem a mieink valamelyik játékosának, hanem Timur Dibirovnak a nevéhez fűződött, aki bedobta első büntetőjét.

Nem sokkal később Gasper Marguc válaszolt is, majd Sipos Adrián már a 3. percben megkapta első kiállítását. Ennek ellenére Petar Nenadic kiharcolt hétméterese után Kentin Mahé góljával hamar sikerült átvenni a vezetést. Majd Omar Yahia pillanatai következtek: előbb remekül szolgálta ki Blaz Blagotinseket, majd ő maga lőtt a kapuba. (4-2)

Jeremy Toto rövid időre közelebb tudta hozni a Vardart, majd Petar Nenadic jelentkezett két góllal. Míg a vendégek csak a szerencsében bízhattak, addig a Veszprém már a 14. percben látványos kínai figurákkal szórakoztatta szurkolóit: Yahia adta fel a labdát Mahénak. Darko Djukic kiállítása után visszatérve góllal jelentkezett, szorosan tartva az összecsapást. (7-6)

A Veszprém jó védekezéssel őrizte továbbjutó pozícióját Fotó: Polyák Attila - Origo

Martin Tomovski kivédte Nenadic büntetőjét, a Vardar pedig az egyenlítésért támadhatott. Ám ekkor Sipos Adrián fantasztikus elszántsággal előbb labdát szerzett, majd az üres kapuba lőtt. A szurkolók a megérdemelt éltetésben részesítették védekező-specialistájukat, aki egy 4-0-s hazai szériát indított el ezzel.

Az első félidő közepén rendre jól játszották meg Andreas Nilssont, aki élt is a lehetőségeivel. Közben a szkopjeiek is betaláltak, valamint Sipos a 21. percben megkapta második kiállítását. Momir Ilic 13-10-es vezetés birtokában kért először időt a mérkőzésen, hogy néhány jó szót mondjon a frissen beszálló hátsó triójának.

Ligetvári Patrik, Lékai Máté és Jorge Maqueda közül utóbbi folytatta a gólok sorát. Ugyan Alix Nyokas egy találatot még közbe tudott szúrni, de a két csapat között elkezdett megnőni a különbség. Még a szünet előtt Lékai és Ligetvári is megtalálta a jó megoldást a rosszul működő szkopjei védőfallal szemben, így 18-13-as hazai előnyben mehettek az öltözőbe a felek.

A magyar sztárcsapat az elejétől a végéig koncentrált játékkal vette fel a versenyt a Vardarral Fotó: Polyák Attila - Origo

Csakúgy, mint a találkozó elején, úgy a második játékrészben is a Vardaré volt az első gól - ezúttal Alix Nyokas szerezte. Strlek és Yahia szép megmozdulásaival tartotta négy-ötgólos előnyét a Veszprém. (21-16) A fiatalok közül először Ilic Zorán kapta meg a lehetőséget, de mivel Yahiának jól ment, ezért a jobbszélen lépett pályára.

Első gólját mégsem erről a posztról, hanem indításból szerezte a balkezes tehetség. Vladimir Cupara is nagy bravúrokat mutatott be, miután a kapuba került Corrales helyére. A szerb játékosnak az egy héttel ezelőtti meccsen nem lehetett gólt dobni, ezúttal is kivédett egy büntetőt. Stojanche Stoilov kedvét vette el rövid időre a játéktól.

Míg középen Yahia és Nenadic parádézott, addig a balszélen pár támadásra Lukács Péter is megkapta a lehetőséget, hogy értékes BL-tapasztalatokat gyűjtsön. Az összesítésben több mint tízgólos különbség birtokában Ilicnek bátran volt erre lehetősége. (25-20)

Az olyan könnyű gólok sem voltak ritkák, mint amilyennel Manuel Strlek jelentkezett Fotó: Polyák Attila - Origo

Yoel Cuni Morales jó megmozdulásaival a Vardar 28-26-ra visszajött a mérkőzésbe, így szoros véghajrára készülhettünk. A kubai játékos zsinórban három vendéggólt szerzett, ám közben a magyar nézők legnagyobb örömére Lukács is betalált a balszélről.

Mahé fontos pillanatban hagyott ki hétméterest, Nilsson pedig kiállítást kapott, aminek komoly következménye lett. Három perccel a vége előtt a Vardar 29-29-nél váratlanul utolérte a Veszprémet.

Ilic kikérte harmadik, egyben utolsó idejét is, amit egy brutális északmacedón szabálytalanság követett. Nenadicot ápolni is kellett, majd miután meggyógyult, góllal büntette meg ellenfelét. Guy Nyokas az utolsó perc előtt ismét egyenlített.

Ismét bejutott a Veszprém a BL-negyeddöntőbe Fotó: Polyák Attila - Origo

A győztes gól Andreas Nilsson nevéhez fűződhetett volna, ha Cuni Morales nem egalizál a végén. A Veszprémnek még lehetett volna ideje a mindent eldöntő talált megszerzésére, de a Maquedával szemben elkövetett szabálytalanság után Nenadic fölé lőtte az időntúli szabaddobást.

A Veszprém 31-31-es döntetlent játszott a Vardar Szkopjéval szemben.

Momir Ilic csapata ezzel bejutott a legjobb nyolc közé.

A negyeddöntőben az Építők ellenfele a dán Aalborg lesz, a négyes döntőért megvívandó párharc első meccse lesz magyar földön május 11-12-én, a visszavágó pedig Dániában egy héttel később.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó
Telekom Veszprém - Vardar Szkopje (északmacedón) 31-31 (18-13)
gólszerzők: Yahia 7 gól, Nilsson 5, Nenadic, Mahé 4-4, Strlek 3, Maqueda, Ligetvári, Marguc, Lukács, Blagotinsek, Ilic, Lékai, Sipos 1-1, illetve Cuni Morales 6, A. Nyokas 5, Toto, Taleski, 4-4, G. Nyokas 3, Stoilov, Czuwara, Dodic, Djukic 2-2, Dibirov 1
továbbjutott: a Veszprém, 61-53-as összesítéssel.