Társoldalunk:

Örömünnep az utcán: így érkezett meg Sopronba az Euroliga-győztes csodacsapat - videó

2022.04.11. 18:39

A Sopron Basket vasárnap az Euroliga döntőjében fantasztikus teljesítményt nyújtva 60-55-re legyőzte a török Fenerbahce csapatát Isztambulban, és fennállása során először hódította el a legrangosabb európai kupát. A történelmi sikert elérő magyar csapat hétfőn érkezett meg Sopronba, ahol már az utcákon ünneplő tömegek fogadták a lányokat.

A friss Euroliga-győztes hétfőn délután tért haza Isztambulból, és az utcákon ünneplő tömegek fogadták a busszal érkező csapatot.

A játékosok és az edző, Gáspár Dávid bevonulása a soproni Novomatic Arénában:

A csarnokban aztán folytatódott az ünneplés. A csapat játékosai egyenként vonultak be a parkettre és köszöntötték őket. Az ünnepségen megjelent Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke és Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is. A csapat tagjai közül a csapatkapitány, Fegyverneky Zsófia, a vezetőedző, Gáspár Dávid és az ügyvezető igazgató, Török Zoltán mondott beszédet.

Az arénába az aranyéremmel a nyakukban vonultak be egyesével a játékosok, a mintegy 1500 szurkoló pedig állva tapsolta mindegyiküket. Az Euroliga-trófeát Fegyverneky Zsófia, a Sopron irányítója és csapatkapitánya vitte be a küzdőtérre.

Fegyverneky Zsófia a trófeávalFotó: Csudai Sándor - Origo

Gáspár Dávid vezetőedző és Török Zoltán ügyvezető a bevonuláskor a nyakukban viselték az isztambuli finálénak otthont adó sportcsarnok levágott kosárhálóit.

A bevonulást követően Fegyverneky - aki vasárnap élete 248. Euroliga-mérkőzését játszotta - azt mondta, a hétvége és az egész szezon bizonyította, hogy "a munka, a csapategység, az, hogy valamiért együtt küzdünk, felül tud mindenen emelkedni". Hozzátette, az idei egy különleges csapat, már a szezon elejétől érezték, hogy "valami készül".

Gáspár Dávid vezetőedző elmondta, hogy Törökországba határozott céllal mentek, amiért nagyon sokat dolgoztak. Volt, amikor "fogcsikorgatva ment a meló, nem ment olyan flottul a játék és átverekedtük magunkat ezen az időszakon" - fűzte hozzá. Megérkeztünk Isztambulba és kőkeményen odavágtunk Európának" - fogalmazott.

Gáspár Dávid a levágott kosárhálóvalFotó: Csudai Sándor - Origo

Török Zoltán ügyvezető a csapat győzelmét Sopron és Magyarország dicsőségére ajánlotta. Azt mondta, a vasárnapi győzelemmel a csapat úgy vonul be a történelembe, hogy a magyar kosárlabdázás Európa elitjébe került, világhírűvé vált.

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, hogy nem sokan tudnak ilyen eredményt elérni. Arról is beszélt, hogy a sport nemzetépítő erő, mi magyarok pedig "a világ ereje vagyunk a sportunkon keresztül is".

Farkas Ciprián, Sopron (Fidesz-KDNP) polgármestere köszöntőjében azt emelte ki, hogy a 14-szeres bajnok Sopron Basket sikere az eddigi sikereik közül is a "legédesebb, legfényesebb".
A soproni szív bizonyította, hogy a soproni álmok valóra válnak, ha igazán komolyan gondoljuk és komolyan akarjuk" - fogalmazott.

A köszöntőket követően Szalay Ferenc és Farkas Ciprián virágcsokrokat nyújtott át a csapat tagjainak.

A szurkolók személyesen gratulálhattak a játékosoknakFotó: Csudai Sándor - Origo

Az ünneplés folytatásában a szurkolók személyesen is gratulálhattak a lányoknak és közös fotókat készíthettek.