Társoldalunk:

A vb-selejtező előtt óvatosságra int a magyar kézikapitány

2022.04.13. 13:12

Elsőre sokan úgy gondolhatják, a férfi kézilabda-válogatott ideális ellenfelet kapott a 2023-as világbajnokság selejtezőjében, amikor az előző körben Litvániát legyőző Izraelt sorsolták a mieink mellé. Chema Rodriguez kapitány nem is azt vitatja, hogy a magyaroknak kötelező továbbjutniuk, azzal nem ért egyet, hogy az izraeliek ideális ellenfél lennének.

"A francia első- és másodosztályban játszik a legtöbbjük, tehát nagyon is képesek nemzetközi szinten kéziladázni, de ebben nincs semmi meglepő, mert napjaink selejtezős mezőnyében már nem nagyon találni gyenge csapatokat" - mondta a kapitány a MOL Csapatnak.

Annál ijesztőbbet nem is mondhatott volna Chema, mint hogy "olyanok, mint a hollandok". Az Eb nyitómeccsén hiába számítottunk bombafavoritnak, Hollandia (mint kiderült, kiesést érő) vereséget mért a mieinkre, és bár játéktudásban Izrael messze van a hollandoktól, azért van ok az óvatosságra.

"Alacsony súlypontú, lábbal gyors és jól cselező ellenféllel találkozunk. A játékosaik nagyon jók egy az egyben, ráadásul nemcsak támadásban, védekezésben is, és van egy nagyszerű kapusuk. Hasonló játékot játszanak, mint a hollandok, az erősségeiket próbálják az ellenfelekre erőltetni, ezért nagyon észnél kell lennünk."

Chema Rodriguez szerint nem lesz könnyű dolgunk Izrael ellenForrás: MKSZ (Kovács Anikó)

"A magyar válogatott védekezése inkább a robosztus, erős csapatok ellen tud jól érvényesülni. Egy francia vagy német válogatottat hatékonyabban tudunk kikapcsolni, mint egy alacsony szerkezetű, gyors játékosokkal támadó csapatot, aminek az az egyszerű oka van, hogy a mi játékosaink is magasak és erősek" - magyarázta Chema Rodriguez.

A magyar csapat - talán nem túlzás - három legjobb játékosa, Lékai Máté, Bánhidi Bence és Máthé Dominik nélkül utazott el Izraelbe. A rutinos, sok nagy csatát megélt játékosok tapasztalata vajon nem fog hiányozni a vb-selejtezőn?

"Nem a legerősebb csapattal utazunk, de százszázalékig bízom a fiúkban, és biztos vagyok benne, hogy megoldják a feladatot. Egyáltalán nem becsüljük le az ellenfelet, arra készülünk, hogy mindent beleadunk" - válaszolta Chema Rodriguez.

Lékai máté ezúttal nem segíthet a magyar válogatottnakFotó: Csudai Sándor - Origo

"Vannak óriási tehetségeink, akiknek szerencsére Németországban lehetőséget tudtam adni. Túlestek a tűzkeresztségen, most már ismerik a játékunkat, és érzik, hogy teljes értékű csapattagok, és megmutatták a németek ellen, hogy képesek nemzetközi szinten kézilabdázni. Ezek nagyon fontos pillanatok egy fiatal játékos életében, de hosszú távra tervezünk, ezért be kell dobnunk őket a fontos tétmeccseken, mert itt lehet megszerezni azt a rutint, ami elengedhetetlen az elitmezőnyben."

Chema nem akart számszerű elvárásokról beszélni, helyette csak azt mondta, az a jó eredmény, ami után Tatabányán kiharcolja a továbbjutást a csapata. Izraelben egyébként újoncot is avat a válogatott, a kapitány új másodedzője Miguel Angel Velasco is bemutatkozik.

"Olyan segítőt szerettem volna, aki ismeri a kézilabda filozófiámat, a védekezési és támadási szisztémámat, és élvezi a bizalmamat. Miguel pont ilyen, nagyon örülök, hogy ő fogja segíteni a munkámat, száz százalékig bízom benne" - mondta a La Rioja vezetőedzőjéről a kapitány.

"Remélem, jól sikerül a debütálása. Győzni akarunk Izraelben, ezzel a céllal vágunk neki a meccsnek, és ha kell, az utolsó percig küzdeni fogunk érte. A körülmények jók, a meccs előtt tudtunk edzeni a csarnokban, ahol a meccset rendezik, és bár az itteni covidszabályok nagyon szigorúak, minden rendben van a csapat körül. Optimistán, feltüzelve várjuk a meccset" - tette hozzá Chema Rodriguez.