Társoldalunk:

Nem nyugszik bele a kizárásba az Orosz Kézilabda Szövetség

2022.04.17. 10:21

Az Európai (EHF) után a Nemzetközi Kézilabda Szövetséghez (IHF) is fellebbezést nyújtott be az Orosz Kézilabda Szövetség (FHR), amiért válogatottjait és klubcsapatait kitiltották a nemzetközi versenyekről.

Mindkét szervezet azért döntött így, mert Oroszország - Fehéroroszország támogatásával - háborút indított Ukrajna ellen.

"Előbb az európai szövetséghez nyújtottunk be fellebbezést, mert az alapszabály szerint először az EHF választottbíróságán kell átjutnunk, csak ezután lehet a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordulni" - magyarázta Lev Voronyin, az FHR főigazgatója. "Együttműködünk a nemzetközi szövetséggel, most ott is fellebbeztünk. A végsőkig fogunk küzdeni."

Az IHF tanácsa március 7-én a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) javaslatára felfüggesztette az orosz és a fehérorosz csapatok részvételét a szervezet égisze alatt zajló tornákon, és még korábban az EHF is hasonló döntést hozott, egyúttal elrendelve, hogy orosz és fehérorosz játékvezetők nem működhetnek közre a mérkőzéseken, a szervezet tisztségviselői pedig nem vehetnek részt a jövőbeni üléseken.

Az orosz sportági szövetségek fellebbezésének lendületet adhat, hogy a Nemzetköi Szánkószövetség (ILF) a hét elején helyt adott egy hasonló beadványnak, kimondva, hogy az ILF szabályai szerint nem lehetett volna kizárni az ország csapatait és versenyzőit a szervezetből és annak viadalairól.