Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott csütörtökön megkezdi a novemberi Európa-bajnokság selejtezőjének utolsó szakaszát, ami a Portugália elleni idegenbeli, valamint a Szlovákia elleni hazai találkozókat foglalja magában. Golovin Vlagyimir csapata az ibériai együttes elleni sikerrel matematikailag is biztossá teheti helyét a szlovéniai tornán, de meccs remek alkalom arra is, hogy a kapitány tovább csiszolja a válogatott játékát.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Faro-Louléból.

Az Eb-részvételre aspiráló, azaz a selejtezősorozatban érintett válogatottakhoz hasonlóan a magyar csapat is egy hónappal az előző dupla erőpróbát követően lép ismét pályára. Szöllősi-Zácsik Szandráék akkor egy három gólos hazai vereséget követően Santanderben négy góllal legyőzték a világbajnoki negyedik spanyolokat, amivel nagy lépést tettek a csoportgyőzelem, ezzel az Eb-részvétel felé.

A spanyolok elleni bravúr után a kiválóan védő Szikora Melinda azt mondta, hogy „boldogan és büszkén" utazhatnak haza, egyrészt, hiszen mindent megtettek a győzelemért, ráadásul sikerrel is jártak, a szakmai stáb pedig további tapasztalatokat nyerhet a világ élvonalába tartozó spanyolok elleni győzelmekből.

A magyar csapat egy újabb idegenbeli sikerrel biztosíthatja a helyét a novemberi Eb-n Fotó: Csudai Sándor - Origo

A mieink komolyan vették a portugálok és a szlovákok elleni dupla erőpróbát, olyannyira, hogy húsvét ide vagy oda, a keret már nagypénteken találkozott Győrben, ahol felfrissítették a korábban begyakorolt figurákat. A 21 fős keretben nincs változás a márciusi spanyolok elleni két meccshez képest, azaz nagyon úgy nézik ki, hogy összeállt az a válogatott, amelyre alap esetben (nincs sérült vagy eltiltott) számíthat Golovin. Annyi kiegészítéssel, hogy a szerdai elutazás előtt kiderült, hogy betegség miatt a Mosonmagyaróvár kapusa, Szemerey Zsófi, és a Ferencváros nagyszerű formában lévő átlövője, Klujber Katrin sem utazhat a csapattal. Golovin csak előbbi helyére hívott be tartalékot, így tarthat a csapattal Csapó Kyra, a DVSC kapus. A két kimaradó játékos egyaránt poszt-COVID-os tünetekkel küzd, ők már Győrbe sem utaztak el, de a kapitány nem aggódik, még a támadásban és védekezésben alapember Klujber kiesése miatt sem.

- mondta a kapitány.

Klujber Katrin (pirosban) alapembere a magyar válogatottnak Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Pénteken este találkozott a csapat, azaz négy napunk volt felkészülni. Volt egy tesztelés, két erőnléti és három labdás edzésünk" - mondta a kapitány a győri indulás előtt az Origo kérdésére.

A márciusi két meccsből még nyilván megvoltak az alapok, azaz sok újdonságot nem kellett megtanulnia a csapatnak, vetettük fel.

"Próbáltuk feleleveníteni az emlékeket. Megnéztük a spanyolok elleni két meccset, és végigvettük, hogy mi volt jó, mi volt kevésbé jó, mi az, amin javítani kell. Az utolsó két napon pedig már kimondottan a portugálok ellen készültünk."

A világ élvonalába tartozó spanyolok elleni meccseken rövid időszakokat leszámítva kimondottan jól játszott a csapat, ezt a kapitány is így látta, aki leginkább a védekezést emelte ki gyorselemzésében.

"A hazai meccsen az első ötven perc nagyon jó volt, működött a védekezésünk, csak a végét rontottuk el.

Hazai pályán annak ellenére sem volt gond a támadással, hogy a meccs végén nem tudtunk gólokat lőni, ott inkább a visszarendeződéssel voltak problémáink, másodperceken belül kaptuk a gólokat. A kinti meccsre azért ebben sokat javultunk, még annak ellenére is mondhatom ezt, hogy egy sok gólos mérkőzés volt, de ötven percen át 20 gólon tartottuk őket.

- mondta a kapitány, aki szerint a meccs végi hibáknak leginkább a fáradtság állhatott a hátterében.

"Bízom benne, hogy a portugálok ellen még jobbak leszünk, támadásban és védekezésben is.

De sokat is dolgozunk azon, hogy eredményesek legyünk ezen a téren."

A csapat mindig annyi emberből áll, ahány játékos éppen szerepel a keretben Forrás: MTI/Illyés Tibor

A portugál kézilabdáról az elmúlt években sok jót láttunk hallottunk, igaz főleg a férfiak jóvoltából. Klubszinten az FC Porto stabil, bravúrokra is képes tagja lett a Bajnokok Ligája mezőnyének, míg a másik klasszis csapat, a lisszaboni Sporting az EHF-kupában vitézkedik. Teszik ezt zömmel hazai nevelésű játékosokkal, akik az elmúlt évtized korosztályos világversenyein bizonyították, hogy kiváló szakmai munka folyik a kisebbik ibériai országban is. A női válogatott (még) nem tart ott, ahol férfi, eddigi egyetlen világversenyük az utolsó, 16. helyen zárt 2008-as Európa-bajnokság volt (azon a tornán a mieink a 8. helyen végeztek), és ugyan azóta sem volt valós esélyük eljutni egy kontinensviadalra, többször is megmutatták, hogy folyamatosan fejlődnek: a 2016-os torna selejtezőjében hazai pályán legyőzték a náluk magasabban rangsorolt törököket, míg két évvel később majdnem elkapták az osztrákokat (30-32),

a világ élvonalába tartozó oroszok elleni hat- és hétgólos vereség (Moszkvában még vezettek a szünetben!), valamint a románok elleni idegenbeli mínusz négy sem rossz eredmény.

Jelen kiírásban pedig még két körrel a zárás előtt is harcban vannak az Eb-részvételért, elsősorban azért, mert oda-vissza megverték Szlovákiát, mindkét mérkőzésen 21 gólon tartva északi szomszédunkat. A két győzelemnél azonban sokkal többet mond egy vereség, mégpedig az, hogy tavaly októberben csak egy góllal, 23-22-re kaptak ki otthon a hazai vb-re készülő spanyoloktól. Annyit tehát bizton állíthatunk, hogy a minden sikernek az alapját jelentő védekezésük rendben van, a harci morállal pedig ugyancsak nem lehet gond. Főleg nem a dél-portugáliai Louléban, ahol a női csapat bázisát igyekszik kialakítani a portugál szövetség.

"Nagyon hasonlít a portugálok stílusa a spanyolokéra, ugyanaz az iskola, nyilván köszönhetően annak, hogy szomszédok. De még a játékosok fizikális felépítésében is hasonló a két csapat.

Hosszan, türelmesen támadnak, pont, mint a spanyolok, de nyilván azért nem képviselnek ugyanolyan erőt. Ha végig tudunk koncentrálni, nem alszunk bele ezekbe a hosszú támadásokba, vagy éppen nem kezdünk el kapkodni, kiugrálni a falból, akkor biztos vagyok benne, hogy győzni fogunk csütörtö este."

A hazaiak szövetségi kapitánya, José Antonio Silva optimistán várja a két sztárcsapat elleni meccseket, mint mondja: „Mindenki meg fogja látni, hogy mennyit fejlődött a játékunk."

Az biztos, hogy, ha a magyar csapat pontot szerez, akkor a Szlovákia elleni vasárnapi győri (kezdés 14.45-kor) meccs eredményétől függetlenül ott lesz szlovén-északmacedón-montenegrói rendezésű torna ljubljanai csoportjában, ami sorozatban a 15. Eb-részvétele lehet a magyar női kézilabda-válogatottnak. Végül két statisztika, ami mellettünk szól: utóbbi 10 idegenbeli Eb-selejtezőnket egyaránt megnyertük, az utolsó vesztes találkozónkat még 2012 márciusában vívtuk Németországban, valamint a portugálok ellen hibátlan a mérlegünk, hiszen a két csapat első meccsét tulajdonképpen simán nyertük tíz góllal.

A magyar női válogatott kerete az Eb-selejtezőkre:
Kapusok: Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Csapó Kyra (DVSC Schaeffler), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim, német)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO KC), Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC)
Jobbátlövők: Hornyák Dóra (DVSC Schaeffler), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók: Kuczora Csenge (Váci NKSE), Pál Tamara (MTK Budapest), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Helembai Fanny (Váci NKSE), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (Győri Audi ETO KC) Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szllősi-Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Fodor Csenge (Győri Audi ETO KC), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (Győri Audi ETO KC)

Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Edző: Pigninczki Krisztina
Kapusedző: Duleba Norbert
Erőnléti edző: Holanek Zoltán

A magyar válogatott programja a tavaszi Eb-selejtezőkön:
5. forduló:
2022. április 21. 20:00, Loule: Portugália-Magyarország
6. forduló:
2022. április 24. 14:45, Győr: Magyarország-Szlovákia

A csoport eddigi eredményei:
Magyarország-Portugália 34-24 (17-15)
Spanyolország-Szlovákia 33-28 817-11)
Portugália-Spanyolország 22-23 (11-14)
Szlovákia-Magyarország 28-30 (14-13)
Magyarország-Spanyolország 28-30 (16-13)
Portugália-Szlovákia 24-21 (13-10)
Szlovákia-Portugália 21-23 (14-12)
Spanyolország-Magyarország 27-30 (15-15)

A csoport állása: 1. Magyarország 6 p (+13), 2. Spanyolország 6 p (+5), 3. Portugália 4 p (-6), 4. Szlovákia 0 p (-12)