Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott csütörtök este talán a vártnál is nagyobb különbséggel győzte le idegenben Portugáliát, biztossá téve szereplését a novemberi Európa-bajnokságon. A lefújás után Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány, és a fantasztikus formában védő Janurik Kinga nyilatkozott az Origónak.

Helyszíni munkatársunk jelenti Louléból.

A magyar csapat a selejtezősorozat 5. fordulójában 30-18-ra verte Portugáliát Louléban, ami még a tavaly őszi érdi tízgólos sikeren is túltett. A szövetségi kapitány elsősorban a jó védekezést emelte ki, mint a siker kulcsát.

"A győzelem különbsége azért meglepett - kezdte értékelését Golovin Vlagyimir a találkozó után. - Ritkán tud egy csapat ekkor különbséggel nyerni, bár igaz, hogy otthon is tíz góllal nyertünk ellenük. Viszont láttam a szlovákok elleni játékukat, és azon a meccsen sokkal jobbak voltak. Mondjuk, mi nem hagytuk, hogy érvényesüljön a játékuk."

A csapat mindkét félidőben 9 gólt kapott, ami azt sejteti, hogy ezen az estén kimondottan jól működött a védekezés.

"Nem mondanám, hogy annyira rendben volt a védekezés, szerintem nagyon is sok hibával játszottunk. Inkább Janurik Kinga volt a kulcs a védekezés mögött, aki szenzációsan védett, 16 védése volt, ami nagyon komoly teljesítmény. Ha ő nem így véd, akkor lehet, hogy másként alakul a mérkőzés, de azért vannak a kapusaink, hogy, ha kell, akkor ilyen produkciót tudjanak nyújtani."

A jó kapusteljesítmény mellett a csapat megoldotta Klujber Katrin hiányát is. A Ferencváros betegséggel küzdő kiváló átlövője helyén Planéta Szimonetta és Hornyák Dóra is jól teljesített, mindketten három góllal zárták a találkozót.

Golovin Vlagyimir elégedett a csapattal, de a hibákat is látta Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Mindkét jobblövőnk jól teljesített, Hornyák Dóra és Planéta Szimonetta gond nélkül megoldotta ezt a posztot. De mindenki, hozzátett, aki pályára lépett.

Csak Szöllősi-Zácsik Szandra nem játszott, akinek van egy kisebb sérülése, és egy ilyen meccsen fölösleges lett volna kockáztatni. Összességében azt mondom, hogy ma örüljünk a győzelemnek, és holnaptól már a szlovákokkal kell foglalkozni."

A magyar csapat vasárnap délután Győrben zárja a sorozatot a pont nélkül álló szlovák csapat ellen. Amennyiben a mieink legalább annyi pontot szereznek - és meglepetés lenne, ha nem így lenne -, mint a portugálokat fogadó spanyolok, akkor csoportelsőként zárja az Eb-selejtezőket.

A kapitány is kiemelte, hogy Janurik Kinga klasszis teljesítményt nyújtott a magyar kapuban, és a 16 védése valóban magáért beszél. A Ferencváros kapusa védett átlövést, ziccert szélről és szemből, nem találták az ellenszerét a portugál játékosok, nem úgy, mint ő a hazai lövőkét.

"Egész héten készültünk belőlük, mert tudtuk, hogy egyrészt nagyon fontos mérkőzés lett, másrészt itthon a portugál csapat elég erős. A spanyolokhoz hasonló játékot játszanak, amire figyelnünk kellett, de nagyon szerettünk volna győzni, és hála istennek sikerült is. Köszönöm a csapatnak is, hogy ilyen jól védekeztek előttem, és meg tudtuk szerezni a nagyon fontos két pontot" - értékelt Janurik Kinga.

Janurik Kingának minden oka megvolt az örömre a portugálok elleni meccs után Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar csapat ezúttal nem ragadt be a meccs elején, kezdettől fogva éreztette a portugálokkal, hogy az fog történni, amit a mieink akarnak. Ennek ellenére a kapitányhoz hasonlóan a magyar kapus is látott hibákat.

Jól játszottunk, de azért voltak hibáink, de próbáltuk minél jobban csökkenteni a számukat, ami sikerült, és ez az eredményen is meglátszik. Nagyon jól működött minden, amit az elmúlt napokban gyakoroltunk. Nagyon örülünk, hogy otthon, hazai közönség előtt zárjuk a csoportkört, szeretnénk jó játékkal és győzelemmel megörvendeztetni a szurkolókat, utána pedig együtt ünnepelni velük az Eb-részvételt" - zárta Janurik Kinga.