Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott hozta a kötelezőt, miután idegenben 30-18-ra legyőzte Portugáliát. Golovin Vlagyimir csapata a sikerrel biztosította helyét a novemberi Európa-bajnokságon, ahol a szlovén fővárosban, Ljubljanában lép majd pályára. Amennyiben a csapat vasárnap Győrben legyőzi szlovákiát, illetve több pontot szerez, mint a spanyolok Portugália ellen, akkor azt is elmondhatja, csoportelsőként kvalifikált sorozatban a 15. kontinenstornájára.

Kiküldött munkatársunk jelenti a portugáliai Louléból.

Habár a portugál kézilabda központja ma egyértelműen Portóban van, ahol a Bajnokok Ligájában vitézkedő férfi - talán már nem túlzás a jelző - sztárcsapat, az FC Porto fogadja a kontinens legjobbjait, a kisebbik ibériai ország női csapata mégsem érdemelte ki, hogy az észak-portugál nagyvárosban léphessen pályára a magyar csapat elleni Eb-selejtező mérkőzésen. Ne kövezzük meg ezért a helyieket, hiszen jó okuk volt így dönteni: egyrészt a női válogatottjuk még nem tart ott, mint a férfi, amelyik már a világ bármelyik válogatottjára veszélyt jelent, másrészt Portóban ma a foci mellett - hogy ezzel a képpel éljünk - nem lehetett volna labdába rúgni.

Ott ugyanis a bajnokságban listavezető, és szinte már biztos bajnok fogadja az előző kiírás győztesét, a Sportingot a Portugál Kupa elődöntőjének visszavágóján. A hazaiak 2-1-re győztek az első meccsen Lisszabonban, így fél lábbal már a Tondela elleni döntőben vannak. Az A Bola című sportlap a tét nagyságának megfelelően 10 oldalban vezette fel a meccset, a harmadik nagy csapat, a Benfica is kapott három oldalt, a maradék 8-10 oldalon pedig osztozott mindenki más. Például az RB Leipzig, amelyik nem kis részben a portugál André Silva góljának köszönhetően győzte le az Union Berlint a Német Kupa elődöntőjében. A siker a húszsoros tudósítás mellett egy képet is megérdemelt, amin a gólszerző mellett Szoboszlai Dominik látható.

Szoboszlai és André Silva örül az A Bola lapjain Forrás: Origo

De vissza kézihez: a portugál-magyar női kézi Eb-selejtező az A Bola SMS rovatában kapott helyet, ahol 140 karakterben leírták, hogy a világranglistán 10. csapat lesz a hazaiak ellenfele az Eb-selejtező 5. fordulójában. Támadhatatlanul pontos.

Loulé sem volt megőrülve a kézilabdameccs gondolatától a kora tavaszi napon. A Farótól alig 20 kilométerre lévő kisvárosban két csoportra lehetett osztani csütörtök reggel az embereket. A hűvös-szeles időben pufidzsekiben munkába igyekvő, vagy éppen egy kávézó előtt üldögélő helyiekre, és az elő-előbújó napsütésben nyarat érző, biciklitúrára induló rövidnadrágos skandináv nyugdíjasokra. Ők végülis szerethetik a kézilabdát, talán még ide, az Joaquim Vairinho professzorról elnevezett apró Pavilhao Dosportivo Municipalba is kijöttek néhányan.

Hogy precízek legyünk, megjegyezzük, hogy más is volt rövidnadrágban a városban csütörtök délelőtt.

Például Bandi, aki Balázzsal együtt Londonból érkezett, és igen, csak a meccsre röppentek át Portugáliába.

Nem volt nehéz kiszúrni őket, hiszen a válogatott szurkolói csoportjának egyik vezéralakja, Balázs a mieink emblematikus bordó melegítőjében, míg Bandi piros-fehér-zöld zászlóval a nyakában sétált. Be is ültünk gyorsan egy pizzériába, ahol kiderült, hogy a két drukker szinte bárhova követi a lányokat, így Bandi a márciusi santanderi összecsapáson is ott volt a lelátón a magyar zászlóval.

A négyfős magyar tábor a csapat mögött Forrás: Origo

"Szeretjük a kézilabdát, a csapatot, és, miután a munkánk engedi, amikor lehet ott vagyunk a lelátón" - mondják. Balázs a vasárnapi szlovákok elleni győri meccset sem fogja kihagyni.

Alig ültünk le, és kértük ki az ebédet, amikor működésbe lépett a legendás "magyar szurkoló mágnes": az utca túloldalán ugyanis megjelent Norbi és Tomi. Előbbi Budapestről, utóbbi Békéscsabáról érkezett egy kis portugáliai körútra, amelynek egyik fénypontja lett az Eb-selejtező mérkőzés.

5 euróért - egységesen ennyibe kerültek a jegyek - igazán megéri, ráadásul így már biztos volt, hogy lesz szurkolás a csarnokban.

És persze magyar csapat is ott volt a pályán. A kapitány és stábja csütörtök délelőtt egy könnyed edzés keretében ismerkedett meg a létesítménnyel. Azt tudtuk, hogy a kapus Szemerey Zsófi mellett az egyik legfontosabb játékosunk, Klujber Katrin sem áll Golovin rendelkezésére, de a kapitány nem aggódott emiatt.


- mondta a kapitány még szerda délután.

Klujber Katrin (42) góljaira ezúttal nem számíthatott a magyar csapat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Azt már a találkozó előtt tudtuk, hogy a szlovákokat szerdán idegenben 29-20-ra legyőző spanyolok biztosították a helyüket az Eb-n, nekünk csak az volt a dolgunk, hogy kövessük őket. A portugálok az előselejtezőben simán, átlagban 17 gólos különbséggel verték Luxemburgot, Ciprust és Koszovót, míg az "igazi" selejtezőben oda-vissza verték a szlovákokat, hazai pályán pedig csak egy góllal kaptak ki a vb 4. spanyoloktól, azaz komolyan kellett őket venni.

A kapitány döntésének értelmében a meccskeretből végül Csapó Kyra és a győriek jobbszélsője, Faluvégi Dorottya maradt ki. A mieink a kapuban Janurik Kingával, míg mezőnyben a Lukács Viktória, Háfra Noémi, Bordás Réka, Hornyák Dóra, Vámos Petra, Schatzl Nadine hatossal kezdtünk, és Hornyák betörésével meg is szereztük a vezetést. Válaszul Maria Ines Da Silva lőtt csúnyán fölé egy hetest, az eladott labdánk után Bebiana Rodrigues viszont már nem hibázott.

Mindkét csapat igyekezett megjátszani a beállókat, egy ilyen portugál próbálkozás után megszerzett labdával Lukács robogott végig, és lőtt gólt. Két portugál gól jött, miközben a hazai kapuban Isabel Góis hitette el, hogy klasszis.

Szerencsére Janurik Kinga valóban az, védett is egy ziccert 3-2-es hazai vezetésnél,

amit Kuczora Csenge "hálált meg" neki egy belőtt hetessel, Schatzl gyors góljával pedig vissza is vettük a vezetést.

Kuczora Csenge (pirosban) magabiztosan lőtte be a heteseket Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hazai egyenlítés után Planéta lőtt óriási felső kapufás gólt, majd Hornyákot küldték ki két percre, de Janurik megint ziccert védett, Háfra pedig gólt lőtt hátrányban (4-6). Miután kiegészültünk, Kuczora a második hetesét is belőtte, Janurik pedig újabb ziccert védett. Újabb jó Kuczora hetes után Bordást küldték ki két percre, majd Háfra ellen fújtak belemenést, a portugál beálló, Soraia Fernandes pedig betalált. A következő belemenésünk után megint Janurikon volt a sor, ő pedig újabb ziccert fogott. 8-6-os magyar vezetésnél főleg portugál oldalon a keménykedés vette át a játék helyét, Planétát gyötörték meg, amit rossz néven is vett a mieink átlövője. Golovin Vlagyimir gyorsan le is cserélte, mielőtt eszkalálódott volna a helyzet.

A 23. percben ápolás miatt kellett megállítani a mérkőzést, Sandra Santiago szaladt neki Kácsornak, és ütötte meg a vállát.

Janurik Kinga biztos pont volt a magyar kapuban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szünet nem ártott meg Januriknak, aki két ziccert fogott egymás után, első bravúrja után Kuczora ezúttal akcióból, míg a második után Kovács Anett a szélről volt eredményes. Ögólos magyar vezetésnél, 12-7-nél időt is kért José António Silva portugál kapitány. A magyar kapitány pedig még arra is figyelt, hogy Planéta a cserére kijelölt egyméteres szekcióból lépjen pályára, nehogy az éles szemű román bírók kiszúrják, hogy egy lépéssel arrébb volt. A hazai közönség kedvence, Beatriz Sousa lőtt két gólt, 1:40-nel a félidő vége előtt pedig Golovin is időt kért, ami után Kovács Anett lőtt újabb gólt, amivel megnyugtató 14-9-es magyar vezetéssel mehettek szünetre a csapatok. Ha támadásban voltak is hibáink, a védekezésünk jobbára remekül működött az első harminc percben.

A második félidő Schatzl góljával, Janurik védésével, és Háfra kétperces büntetésével indult. Igyekeztek a portugálok, de emberhátrányban is jól védekeztünk, ráadásul jól is támadtunk. Lukács is eredményes volt a jobbszélről, Kuczora Csenge pedig hidegvérrel lőtte be a heteseket, így a 38. perc végén már 18-11 volt a javunkra. A tizenkettedik portugál gólra pedig Hornyák válaszolt talpról eleresztett bombával. A portugálok javára szóljon, hogy minden góljukat úgy ünnepelték, mintha Cristiano Ronaldo lőtte volna, akinek hatalmas LEGO-figurája ott állt a lelátón.

Koronával a fején a nemzet Cristianója Forrás: Origo

A 44. perc elején nyolcgólos magyar vezetésnél (21-13) jött a portugál időkérés, ami után Janurik Kinga védett újabb ziccert, Háfra Noémi pedig lőtt újabb gólt. Kuczora újabb értékesített hetesével meglett az érdi meccs végén jegyzett közte tíz is (23-13). A 49. percben pályára lépő Carmen Figueiredót minden korábbinál nagyobb üdvrivalgás fogadta, de segíteni ő sem igazán tudott a hazaiakon.

Az 52. percben Golovin Vlagyimir is időt kért. Ekkor már Pál Tamar irányított és Planéta is bentmaradt balátlövőben, mindketten lőttek is egy-egy szép gólt. Kovács Anett harmadik góljával állt vissza a közte tíz öt perccel a vége előtt, azaz, ahogy már a szünetben sejteni lehetett, csak a magyar győzelem nagysága volt kérdéses, a mieink végül tizenkét góllal, 30-18-ra nyertek

A mieink ezzel sorozatban a 11. idegenbeli Eb-selejtezőjüket nyerték meg, és ugyancsak sorozatban a 15. alkalommal jutottak ki a kontinenstornára. Az már korábban eldőlt, hogy a magyar csapat Ljubljanában játssza a csoportmeccseit a szlovén-észak-macedón-montenegrói rendezésű tornán. Amennyiben a mieink vasárnap délután Győrben legyőzik az eddig mind az öt meccsét elvesztő Szlovákiát, úgy csoportelsőként zárják a selejtezősorozatot.

Eredmény, Eb-selejtező, 5. forduló:
Portugália - Magyarország 18-30 (9-14)
Loulé, v.: Ciulei, Stanescu (románok)
A magyar csapat gólszerzői: Kuczora 8, Kovács A. 5, Lukács 3, Schatzl 3, Háfra 3, Hornyák 2, Planéta 3, Pál T. 2, Márton,

6. (utolsó) forduló:
2022. április 24. 14:45, Győr: Magyarország-Szlovákia
2022. ápris 24. 19:00, Irun: Spanyolország-Portugália

A csoport eddigi eredményei:
Magyarország-Portugália 34-24 (17-15)
Spanyolország-Szlovákia 33-28 817-11)
Portugália-Spanyolország 22-23 (11-14)
Szlovákia-Magyarország 28-30 (14-13)
Magyarország-Spanyolország 28-30 (16-13)
Portugália-Szlovákia 24-21 (13-10)
Szlovákia-Portugália 21-23 (14-12)
Spanyolország-Magyarország 27-30 (15-15)
Szlovákia-Spanyolország 20-29 (8-13)

A csoport állása: 1. Magyarország 8 p (+13), 2. Spanyolország 8 p (+14), 3. Portugália 4 p (-6), 4. Szlovákia 0 p (-21)