Határ Bernadett súlyos sérülése az egész sportágat megrázta

HATÁR Bernadett
Szekszárd, 2021. november 11. Határ Bernadett, a magyar és Laura Gil, a spanyol válogatott játékosa a kosárlabda női Európa-bajnoki selejtező 1. fordulójában játszott mérkőzésen a Szekszárd Városi Sportcsarnokban 2021. november 11-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Szerdán este a KSC Szekszárd-Sopron Basket női kosárlabda bajnoki döntő második mérkőzésén, az utolsó percben szenvedett súlyos sérülést Határ Bernadett, aki a magyar női kosárlabdasport legértékesebb játékosa. Határ bal térdében elszakadtak a szalagok, a felépülése várhatóan egy évet vesz igénybe. Kiesése nem csak a Sopron Basketet, hanem az egész magyar női kosárlabdasportot is érzékenyen érinti.

Határ Bernadett a soproniak utolsó támadásánál ugrott fel a levegőbe, amikor a háta mögött lévő szerb Nikolina Milics könyökkel megtámasztotta és meglökte. A soproni center elvesztette egyensúlyát, s a földre érkezéskor a jobb lábával rálépett az ellenfél másik játékosának, Morgen Kolbynak a lábára. Ettől teljesen kibillent, a bal lábára nehezedett a teljes testsúlya, s ezt a terhelést már nem bírták el a szalagok.

Ilyen szabálytalanságból egy meccsen több is van.

A három bíró közül egyik sem fújta le, pedig megtehette volna, más kérdés, hogy a sérülést ez sem akadályozza meg.

Milics szabálytalansága a teljesen értelmetlen faultok közé tartozik, mert a Szekszárd ekkor már nem volt abban a helyzetben, hogy megnyerje a meccset.

Határ Bernadett, a magyar és Laura Gil, a spanyol válogatott játékosa a kosárlabda női Európa-bajnoki selejtező 1. fordulójában játszott mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Határ kiesésével a Sopron is nehéz helyzetbe került. A két csapat szombaton 14.30-kor vívja a bajnoki döntő harmadik összecsapását Sopronban. Amennyiben az Euroliga-győztes soproniak nyernek, bajnokok lesznek. Határ Bernadett természetesen nem léphet ezen a meccsen pályára, miként a center WNBA-szezonja is ugrott.

A tavalyi évhez hasonlóan az Indiana Fever most is számított volna Határ játékára, de szó sem lehet arról, hogy a súlyos sérülést elszenvedett játékos kiutazzon.

A műtétre is négy hetet kell várnia. Mivel a felépülése közel egy évet vesz igénybe, a következő teljes szezonja (NB I, Euroliga) is ugrott. Miként nem lehet ott a magyar női válogatott soron következő négy Eb-selejtezőjén sem. Székely Norbert csapata novemberben idegenben játszik Spanyolország és Románia ellen, majd 2023-ban itthon fogadja a románokat és Izlandot. Arról nem beszélve, hogy Milics teljesen felesleges mozdulata nagyon sok pénzt vett ki Határ Bernadett zsebéből.