Vágólapra másolva!
A férfi kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjével a hétvégén megkezdődik a szezon legfontosabb része: az, amelyikben a trófeákat osztják. Győrben a két sztárcsapat, a Pick Szeged és a Telekom Veszprém már a szombati elődöntőben megmérkőzik egymással.

Talán csak a THW Kiel-Flensburg és a Kielce-Wisla Plock párharcok mérhetőek ahhoz, amivé a Veszprém és a Szeged derbije az elmúlt három évtizedben vált. A két csapat ugyan első egymás elleni találkozóját már 1981. február 23-án lejátszotta, de a 80-as években még nem alakult ki az a kétpólosú magyar bajnokság, amivé a 90-es években szépen folyamatosan átalakult.

A Magyar Kupában ebben az évezredben egyedül a 2001-es kiírást nem e két együttes nyerte meg, akkor Dunaújvárosba került a trófea.

Ez lehet sorozatban a 20. alkalom, amikor a Szegedet vagy a Veszprémet hirdetik ki győztesnek.

A koronavírus-járvány miatt félbeszakadt 2019-20-as idényben a végjáték elmaradt, de akkor sem lett volna más csapatnak reálisan esélye...

Az óriási csata minden Veszprém-Szeged rangadón garantált Fotó: Koncz Márton - Origo

Legutóbb a 2010-11-es szezonban nem Veszprém-Szeged döntőt rendeztek, azóta mindig. Ez a 11 éves széria szakad meg azzal, hogy már a szombati elődöntőbe összesorsolták őket. A Tisza-partiaknak a némileg váratlan Flensburg elleni BL-kiesés után gyógyír lehetne, ha történetük során nyolcadszor is elhódítanák a serleget.

Azonban nem lesz könnyű dolga Juan Carlos Pastornak, aki mindig hangoztatja, hogy egy-egy válogatott szünet után mindig nehéz helyzetben van. A játékosai ugyanis rendre eltérő erőállapotban érkeznek vissza nemzeti csapataikból, és most pont vb-selejtezőket rendeztek egy héttel ezelőtt.

A Kékek spanyol vezetőedzője ráadásul továbbra sem számíthat Bánhidi Bencére és Luka Stepancicra, ami támadásban és védekezésben is beszűkíti a szakember lehetőségeit. Beállóban Rosta Miklós és Matej Gaber, jobbátlövőben Imanol Garciandía szerepe értékelődött fel az elmúlt időszakban. Utóbbi játékos szezonbeli teljesítménye kellemes meglepetés lehet eddig a Szeged szurkolói számára.

Dean Bombac számára sikerülhettek volna jobban is a vb-selejtezők... Fotó: Csudai Sándor - Origo

A két irányító, Dean Bombac és Miguel Martins is rendkívül nehéz vb-selejtezőkön van túl - eltérő sikerélményekkel a szlovén, illetve a portugál válogatott tagjaként. Bombacék nem jártak sikerrel Szerbia ellen, Martins viszont egy Hollandia elleni megnyert párharctól feldobódva utazhatott el Győrbe a csapattal.

A kapusok teljesítménye egy ilyen rangadón mindig kulcsfontosságú.

Aggasztó lehet a szegediek szempontjából, hogy Mikler Roland és Mirko Alilovic mostanában nem volt képes olyan extrát nyújtani, mint amire Rodrigo Corrales egymaga a veszprémi kapuban igen.

A világ egyik legjobbja a szezonban rendre 20 védés körül átlagol az olyan rangadókon, mint amilyen a PSG, a Barcelona, vagy a Flensburg elleni hazai BL-csoportmérkőzések, vagy éppen a Vardar Szkopje elleni nyolcaddöntő kinti mérkőzése.

A Veszprém védekezésének immáron Sipos Adrián a legfontosabb játékosa Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 2021-22-es szezon előtt hosszas építkezése kezdő Veszprém tűnik úgy, hogy jobb passzban van a két magyar sztárcsapat közül. Ez a szezon azon része előtt, amikor a trófeákat osztják, mindenképp biztató lehet Momir Ilic számára.

Az Építők vezetőedzője a nyáron vette át az irányítást, és az eddig eltelt időszak alapján azt lehet mondani, hogy szép lassan sikerül is a maga képére formálni a csapat játékát. A spanyolos, irányítójátékra építő stílus egyre jobban vegyül a skandinávokra jellemző gyors lerohanásos játékkal. Ez utóbbi azért fontos, mert egy-egy védés vagy középkezdés után a gyors befejezésekkel erőt lehet spórolni a védekezésre.

A védekezésre, amiben úgy tűnik, hogy Sipos Adrián beilleszkedése és hatalomátvétele zökkenőmentes volt. A 32 éves játékos az, aki összefogja a hátsó csapatrészt, ami a Veszprém története során általában mindennél fontosabb volt. A 11 év után a klubhoz visszatérő játékos olyan megmozdulásokat is "beletesz a közösbe", mint amit a Vardar elleni visszavágón, amivel hamar megszerettette magát a szurkolókkal.

A helyenként durva védekezésén sikerült valamelyest javítania: egyre jobban érzi, hogy mi az, ami még "belefér" az aktuális játékvezetői párosnál. Korábban ez mondjuk ötból két meccsre volt igaz, Veszprémben ez már ötből négy meccsen rendben van. Védekezésben az a belső négyes, amit Blaz Blagotinsekkel, Ligetvári Patrikkal és Jorge Maquedával alkot, már olyan, ami akár nagyobb célok eléréséhez is jó lehet.

Éppen ezért a Szeged feladata az lehet, hogy őket a lehető legjobban kikerülve minél szélesebben támadjon, amire Bánhidi hiányában különösképpen szükségük van.

A Pastor-csapatak akkor lehet reális esélye, ha legalább 10-12 jó minőségű helyzetet lőhetnek a szélsőik a 60 perc folyamán.

Bogdan Radivojevic és Mario Sostaric (jobbra) révén két világklasszis jobbszélsője van a Szegednek Fotó: Polyák Attila - Origo

A világ legkiválóbb jobbszélsői közül Mario Sostaric és Bogdan Radivojevic várja a labdákat a sarokban, a balszélen pedig a Garciandíához hasonlóan szintén biztató első szezont magáénak tudó Sebastian Frimmel mellett a még mindig hatalmas tehetség Alexander Blonz is képes jó teljesítményt nyújtani.

A rangadó esélyesének a Veszprémet jelöljük meg, de mivel ennek a két csapatnak a meccsén bármi megtörténhet, ezért csak 51%-49% arányban tesszük ezt. A két topklub 19:15-ös találkozója előtt a másik elődöntőben két kiscsapat is hasonlóan szoros párharcra készül.

A Budakalász és a Fejér-B.Á.L. Veszprém is története legnagyobb eredményét érheti el azzal, ha bejut a Magyar Kupa döntőjébe.

Csoknyai István lehet az, aki kiejti a Veszprémet - ez a mondat korábban elképzelhetetlen lett volna, hiszen a korábbi legendás játékos visszavonultatott 11-es meze ott lóg a Veszprém Aréna falán.

Éles Benedek apja nyomdokain jár Fotó: Csudai Sándor - Origo

Most mégis ő az, aki a Budakalász vezetőedzőjeként borsot törhet a kisebbik veszprémi csapat orra alá. Éles József és Fazekas Nándor a kispadon, fiaik, Benedek és Gergő a pályán - hatalmas történet lenne, ha a főként helyi fiatalokra építő Fejér-B.Á.L. Veszprém kiharcolná a döntőbe jutást a 16:45-kor kezdődő összecsapáson.

Mivel ennek a mérkőzésnek az lesz a tétje, hogy a fináléba jutással melyik csapat váltja meg a jegyét az Európa-liga következő szezonjára, ezért már erre az összecsapásra érdemes lesz kilátogatni a győri Audi Arénába. Jegyek még kaphatóak, méghozzá IDE KATTINTVA, valamint a helyszínen is!