Vágólapra másolva!
A címvédő Telekom Veszprém 30-27-re legyőzte a Pick Szegedet a férfi kézilabda Magyra Kupa négyes döntőjének szombati elődöntőjében. Momir Ilic csapata ezzel biztosította helyét a vasárnapi fináléban, ahol a másik veszprémi együttes lesz az ellenfele.

Helyszíni tudósítás

A kézilabdás szuperhétvége legszuperebb elemeként a szombati második elődöntőben a világ egyik legnagyobb rangadóját rendezték meg a győri Audi Arénában. Talán csak a THW Kiel-Flensburg és a Kielce-Wisla Plock párharcok mérhetőek ahhoz, amivé a Veszprém és a Szeged derbije az elmúlt három évtizedben vált.

A Magyar Kupában ebben az évezredben egyedül a 2001-es kiírást nem e két együttes közül valamelyik nyerte meg, amikor Dunaújvárosba került a trófea. Ez lehet sorozatban a 20. alkalom, amikor a Szegedet vagy a Veszprémet hirdetik ki győztesnek. A két együttes közül a Tisza-partiaknak két kulcsemberüket, Bánhidi Bencét és Luka Stepancicot is nélkülözniük kellett, Dean Manaskov személyében a másik oldalon is volt hiányzó.

A Veszprém-Szeged a világ egyik legnagyobb kézilabda rangadója Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ráadásul Juan Carlos Pastor együttese kisebb meglepetésre kiesett a BL-nyolcaddöntőjében, így a válogatott hétvége után baljós előjelekkel várhatta az ősi rivális elleni rangadóját. A túloldalon Momir Ilic viszont annál bizakodóbb lehetett: a Vardar Szkopje ellen már újra életjelet mutatott magáról a korábban rettegett veszprémi védekezés, és a támadójáték is egyre gyorsabbá és pontosabbá vált.

Az első gól is az Építőké lett, Rasmus Lauge szerezte, de hamar jött a válasz Dean Bombac révén. A hatalmas iramban Kentin Mahé is hamar betalált, ahogyan Sebastian Frimmel is szépen kilőtte a hosszú felsőt a szélről beugorva. (2-2)

Mahé kiállítása után a veszprémiek emberhátrányba kerültek, amit Mario Sostaric használt ki a másik szélről. Petar Nenadic remek megmozdulásaival megint a Veszprém pillanatai következtek - a szerb irányító előbb szemfülesen ment be a figyelmetlen szegedi védők között, majd jól lőtte le a labdát a balszélre Manuel Strlekhez, aki nem hibázott. (3-4)

Petar Nenadic fantasztikus helyzetfelismerését nem lehet tanítani Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mikler Roland első nagy védése a 9. percben érkezett, közvetlenül Matej Gaber első gólja után. Rodrigo Corrales sem szeretett volna lemaradni tőle, aki pont a beálló újabb kísérleténél avatkozott jól közbe. A szlovén főszerepet játszott ezekben a percekben, Rasmus Laugével szemben elkövetett szabálytalansága után két percre kiállították.

Az első tíz perc 4-4-es döntetlennl zárult, és már ennyi idő alapján bebizonyosodott, hogy ez a párharc sosincs előre lefutva, hiszen mindig hatalmas taktikai csata megy a pályán. A lelátón pedig a semleges helyszín ellenére is igazi kupahangulatot teremtett a két szurkolótábor.

7-5-nél először a Szeged került egygólosnál nagyobb előnybe, Rosta Miklós és Sostaric mellett Kent Robin Tönnesen keserítette meg korábbi csapata dolgát. Így Momir Ilic lett az, akinek a 14. percben elsőként kellett időt kérnie. (8-5) Ekkor megérkezett a pályára Lékai Máté és Nenadic visszatért.

A semleges helyszín ellenére is igazi kupahangulat volt az Audi Arénában Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szerb irányító gólerős játékával 9-9-nél utol is érte ellenfelét a címvédő. Ekkor Juan Carlos Pastor szólt néhány szót a szegediekhez, Gaber ki is harcolt egy hétméterest, amit Bogdan Radivojevic a felső lécre dobott. Bombac góljára Lékai válaszolt, majd Mikler és Corrales védett nagyokat.

Közben a Szeged megint elment kettővel, hogy aztán Sipos Adrián szabálytalankodjon Dean Bombaccsal szemben. A magyar védő fejre ütésért két percet kapott, mégis csapata lőtte a következő találatot. (12-11)

Frimmel kihagyott egy hétméterest, majd Mikler védte Lékai ziccerét, ami után Bodó Richárd második emberfeletti gólját dobta rövid időn belül, így a Tisza-partiak elől tudtak maradni. A Szeged a háromgólos vezetésért támadott öt perccel a szünet előtt, de Bodó rossz bejátszása után a Veszprém indulhatott, így Marguc közelebb hozta az Építőket.

A hatalmas küzdelem garantált egy ilyen mérkőzésen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bodó harmadik lövése is sikeres volt, majd Alexander Blonz lőtte ki büntetőből csodálatosan a felsőt. Ahogyan közeledett az első félidő vége, Mikler úgy mutatott be egyre nagyobb bravúrokat. Nem véletlen, hogy a Szeged kezdhette 17-15-ös előnyből a második játékrészt.

Imanol Garciandía találatára négy veszprémi gól érkezett, a Veszprém öt perc alatt megfordította a rangadót. (18-19) A Corrales helyére az Építők kapujába beálló Vladimir Cupara nagy védésekkel segítette csapatát, Lauge pedig több ízben is eredményes volt. Pastornak hamar bele kellett nyúlnia az események alakulásába.

A portugál válogatott tagjaként nemrég Hollandiával szemben a vb-selejtezőben egy óriási fordítást bemutató Miguel Martins a 40. percben a meccs egyik legnagyobb gólját lőtte. (20-20) Aztán Omar Yahiával szembeni szabálytalanságért Rosta állt ki két percre. Mahé hétméteresből, Cupara pedig saját kapujának az előteréből talált az üres kapuba. Mivel Nenadic is gólt dobott, ezért a Veszprém 3-0-ra nyerte meg ezt az emberelőnyt.

Csak nagyon ritkán volt ennyire könnyű dolga a támadó csapatnak helyzetbe kerülni Fotó: Szabó Gábor - Origo

23-20 után Sipos került ziccerbe, de nem járt sikerrel. Néhány perccel később Jorge Maqueda már igen, talpra ugrasztva kb. 1500-1800 veszprémi szurkolót. Pastor harmadik időkérését is elhasználni volt kénytelen, pedig még 14 perc hátra volt az elődöntőből. Blonz trükkös hetesével a Kékek meg is kezdték a felzárkózást.

A Szeged átállt a hét mezőnyjátékossal való támadójátékra, amivel sikerült kellőképp leszorítani a falat Bodónak, aki így közelről lőhetett. Nenadic egészen elképesztő passzal találta meg Andreas Nilssont három szegedi védő között, a beálló góllal hálálta meg csapattársa remek meglátását. (22-25)

Az utolsó tíz percet Cupara védése és Marguc kapufája nyitotta. Ezután a Tisza-partiak utolsó erejüket is mozgósították, hogy utolérjék a riválisukat, Bombac és Garciandía is eredményes volt. A Veszprém támadójátéka a lehető legrosszabbkor kezdett akadozni, de Nenadic szerencsés góljával tartotta vezető pozícióját az együttes.

Vladimir Cupara bravúrjai nélkül nem jött volna össze a veszprémi fordítás Fotó: Szabó Gábor - Origo

Blonz felső lécre dobott büntetője szintén a bakonyiakat segítette, akik Garciandía góljával próbálták megragadni az utolsó szalmaszálat. (25-26) Bodó bombagóljai is jól jöttek a szegedieknek, így egyre valószínűbb volt, hogy a döntés az utolsó percre marad. Ezekben Rosta Miklós már nem vehetett részt, aki harmadik kiállítása után megkapta a piros lapját.

A sorsdöntő gólokat Omar Yahia szerezte az Építőknek. Fél perccel a vége előtt Bombac hatalmasat kapott, amiért Sipos Adrián nyomban piros lapot kapott, az indulatok pedig egy pillanatra elszabadultak a pályán. Az eredményen ez már nem változtatott, nem úgy Nenadic hetedik találata.

A Telekom Veszprém 30-27-re legyőzte a Pick Szegedet és bejutott a fináléba.

Utoljára 1977-ben rendeztek olyan döntőt a férfi Magyar Kupában, amit két ugyanabból a városból érkező csapat vívott. Akkor a Vasas és a Honvéd játszott egymással, most a Telekom és a Fejér-B.Á.L. méri össze erejét vasárnap este.

Férfi Magyar Kupa négyes döntő, Győr, elődöntő:
Pick Szeged-Telekom Veszprém 27-30 (17-15)
korábban:
Budakalász - Fejér-B.Á.L. Veszprém 27-30 (11-16)
vasárnap játsszák:
Magyarország-Szlovákia női Európa-bajnoki selejtező 14.45
Budakalász-Pick Szeged 17.15
Fejér-B.Á.L. Veszprém - Telekom Veszprém 20.00