Vágólapra másolva!
A címvédő Telekom Veszprém 42-19-re legyőzte a Fejér-B.Á.L. Veszprém csapatát a férfi kézilada Magyar Kupa vasárnap esti döntőjében. A sztárcsapat ezzel már története során 29. alkalommal emelhette magasba ezt a trófeát.

Helyszíni tudósítás

Legutóbb 1974-ben vívta két ugyanabból a városból érkező csapat a kupadöntőt - akkor a budapesti Tímár utcában a Vasas 16-15-re verte a Honvédot. Az angyalföldiek történetük egyetlen kupáját tehát pont egy fővárosi ellenféllel szemben nyerték meg a férfiak között. (A Vasasnál a női csapat volt igazán sikeres még az előző évezredben, akik csak ezt a trófeát 12-szer emelhették magasba)

Amikor a két budapesti klub összecsapott egymással, Veszprémben a kézilabdázás még jelenlgi formájában nem is létezett. A Telekom Veszprémet 1977-ben alapították meg, majd a 2015-ben az NB I/B-ben debütáló Éles József-féle Fejér-B.Á.L. Veszprém is megkezdte működését - mindkét klub más néven.

Két veszprémi csapat találkozott egymással a Magyar Kupa döntőjében Fotó: Koncz Márton - Origo

Az elmúlt négy és fél évtizedben a világ egyik legjobb csapatává avanzsáló Építők legendája saját Kézisulijának a növendékeire alapozva, fiatal játékosokkal mutatott be hatalmas bravúrt azzal, hogy szombaton legyőzte a Budakalászt. Messze ez a klub történetének legnagyobb sikere, amihez Éles nemcsak klubelnökként, de vezetőedzőként is hozzájárult.

Mellette a kispadon olyan nagy nevű ikonok segítik a csapat minél eredményesebb szereplését, mint amilyen a korábbi 238-szoros magyar válogatott Fazekas Nándor, vagy a Győri Audi ETO-t 2019-ben BL-győzelemre vezető, a veszprémi csapat fejlődését társadalmi munkaként segítő Danyi Gábor.

A Fejér-B.Á.L. Veszprémben csak magyar játékosok vannak, így egytől egyig mindenki énekelte a Himnuszt Fotó: Koncz Márton - Origo

A "kis Veszprémben" nem csak a kispadon, de a pályán is találkozhattunk az Éles és a Fazekas nevekkel, hiszen a két legenda fiai, Benedek, illetve Gergő immáron a saját örökségükett építik. Erre egy tökéletes lehetőség volt ez a vasárnapi, Telekom Veszprém elleni találkozó.

Momir Ilic csapata egy szokás szerint végletekig kiélezett Pick Szeged elleni rangadót nyert meg ugyanúgy 30-27-re, mint amennyire az Éles-csapatnak a Budakalász elleni elődöntője zárult. A győri Audi Arénában a hét utolsó napján a 27-20-as szegedi sikerrel záruló bronzmérkőzés még nem zajlott akkora érdeklődéssel, mint a két városi rivális összecsapása.

A Pick Szeged lett a bronzérmes a Magyar Kupában Fotó: Koncz Márton - Origo

Juan Carlos Pastor csapatának nagyon nehéz volt felpörögnie erre a Budakalász elleni találkozóra, amit a leghatékonyabban a 16 védéssel záró Mirko Alilovic és a kilencszer a kapuba találó Bogdan Radivojevic tett meg.

Sajnos a döntőre sem lett sokkal több néző az Audi Arénában, mint a harmadik helyért vívott csatára. A szombati játéknap 3500-4000-es látogatottsága után a veszprémi házidöntőre alig 1500 ember volt kíváncsi. Ennyien láthatták, ahogyan a csak magyar játékosokat a soraiban tudó "kis Veszprém" hét mezőnyjátékossal kezdett támadásban.

Az első tíz perc szoros volt, az utána következő 50 már nem Fotó: Koncz Márton - Origo

A kimondottan magas színvonalú első tíz percben mindkét oldalon remek megmozdulásokkal jelentkeztek a résztvevők. A 8-6-os eredmény azt is elárulja, hogy az elég visszafogott hangulatban zajló találkozó elején nem a védekezések domináltak. Igaz, Borbély Ádám két ziccert is kivédett az Éles-csapat kapujában.

Viszont 8-6 után az Építők már nem kegyelmezett, a következő 15 perc alatt eldöntőtte a kupagyőzelem sorsát, Petar Nenadic és Andreas Nilsson összjátéka szokás szerint élményszámba ment. A Fejér-B.Á.L. hátránya 17-7-nél volt először tízgólos, a szünetre 23-10-es eredménnyel mehettek a felek.

A veszprémi szurkolók néha nem tudták, hogy melyik csapatnak szurkoljanak Fotó: Koncz Márton - Origo

Sajnos a különbség értelmezhetetlenül nagy lett a két veszprémi együttes között, igaz, így Momir Ilic is lehetőséget tudott adni két fiataljának. Lukács Péter és Ilic Zorán közül utóbbi egy gyors indításból rögtön be is talált. (30-14)

"Hajrá? Veszprém!" - a szurkolók néha ezzel a rigmussal szórakoztatták magukat, noha nagyon nehéz volt megállapítani, hogy ezzel melyik csapatot biztatják éppen. Leginkább mindkettőt.

A Telekom Veszprém megvédte a címét a Magyar Kupában Fotó: Koncz Márton - Origo

A végeredmény 42-19 lett, a Telekom Veszprém 29. alkalommal nyerte meg a Magyar Kupát.

A döntő legeredményesebb játékosa Andreas Nilsson lett, aki mind a tíz kísérletét gólra váltotta.

– értékelt Lékai Máté, a Telekom Veszprém irányítója.

A vasárnapi mérkőzéseken készül legjobb képeink IDE KATTINTVA érhetőek el!

Férfi Magyar Kupa négyes döntő, Győr:
DÖNTŐ:
Telekom Veszprém - Fejér-B.Á.L. Veszprém 42-19 (23-10)
a 3. helyért:
Pick Szeged - Schieszl-Budakalász 28-20 (14-12)

A szintén vasárnap Győrben lejátszott Magyarország-Szlovákia női kézilabda Eb-selejtezőről IDE KATTINTVA olvashat!