Vágólapra másolva!
A magyar női klubkosárlabda legnagyobb sikerét érte el a Sopron Basket a Fenerbache felett aratott Euroliga-győzelemmel. Az európai elitcsapatok vetélkedésében elképesztően tehetséges játékosokkal megtűzdelt gárdák állták (volna) útját a magyar bajnokcsapatnak, de ebben az idényben minden sikerült Gáspár Dávid együttesének. Még a lehetetlennek tűnő dolgok is. 

A női kosárlabda Euroliga (korábban Bajnokcsapatok Európa Kupája) a világ egyik legmagasabb színvonalú klubkosárlabda-sorozata. A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) 1958 szeptemberében alapította meg ezt a kupasorozatot, az ugyanabban az évben nagy sikerrel kezdődő férfi BEK mintájára.

Az első kiírást a bolgár Slavia Sofia nyerte, majd a következő években a szovjet DaugavaRiga csapata uralta a sorozatot, amely 1960 és 1977 között tizenkilenc döntőben szerepelt és ebből tizenhatot megnyert. Az 1990-es években a versenysorozat két fontos változáson ment keresztül.

Az első volt a négyes döntő, a Final Four bevezetése 1992-ben.

A második a verseny újratervezése volt 1996-ban, amikor nevet is változtatott a sorozat, és elnyerte jelenlegi formáját.

A Final Four formátumot 2011-ben, Jekatyerinburgban megrendezett nyolcasdöntő (Final Eight) váltotta. Az első ilyen tornát Isztambul rendezte és a spanyol Ros Casares Valencia győzelmével ért véget. 2014-ben Jekatyerinburg ismét rendező volt, a Final Eightet pedig ebben az évben rendezték meg utoljára.

Ami a magyar csapatokat illeti: az MTK Budapest az 1962–63-as sorozatban végzett a negyedik helyen, míg az 1978–79-es szezonban a BSE második lett. A budapesti csapat még az 1981–82-es idényben tudott elérni egy negyedik helyezést. A Mizo-Pécs Rátgéber László és Iványi Dalma vezérletével a 2000–2001-es szezonban a cseh Brno csapatát legyőzve lett harmadik.

Az újvidéki születésű Rátgéber László vezetésével az Euroligában is letette névjegyet a magyar csapat Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Az Euroliga négyes döntőjét a Lauber Dezső Sportcsarnokban rendezték a 2003-2004-es idény végén, és a házigazda pécsiek ismét a harmadik helyet szerezték meg a Brno elleni találkozón. A 2004–2005-ös szezonban is sikerült bejutni a négyesdöntőbe, azonban ott két vereséget elszenvedve negyedik lett a pécsi csapat.

A 2008–09-es szezonban az MKB-Euroleasing Sopron harcolta ki a négyesdöntőben való szereplést, azonban két vereséget szenvedve a negyedik helyen végeztek Salamancában. Ebben a szezonban az orosz Szpartak Moszkva lett a bajnok, kispadján Rátgéber Lászlóval. 2018-ban a Sopron ezüstérmet szerzett a sorozatban, 2019-ben pedig a negyedik helyen végzett a magyar klub. 2021-ben pedig szintén a negyedik helyen zártak a soproniak.

WNBA-játékosokkal felálló ellenfelek

A hazai klubcsapatok közül korábban csak a BSE és a Sopron tudta megnyerni a Ronchetti Kupát (ez a mai Európa Kupa elődje, a második számú nemzetközi sorozat a kontinensen), a BEK-ben, illetve annak utódában, az Euroligában soha nem tudott magyar klubcsapat győzni. A tizenötszörös magyar bajnok Sopron az ötödik Euroliga Final Fourjában 2018 után másodszor jutott fináléba az idén,

és első magyar csapatként diadalmaskodott az 1959-ben életre hívott kontinentális elitsorozatban.

A magyar bajnokcsapatnak azonban nem volt egyszerű útja a végső győzelemig az Euroligában, ahol az ellenfelek csapataiban olimpiai bajnokok, WNBA-győztesek, és Európa-bajnok játékosok pattogtattak. A sorsolást követően a soproniak a török Fenerbahcéval és Galatasaray együttesével, a francia Landes csapatával, a lengyel bajnok Gdyniával, a spanyol kupagyőztes Gironával, az olasz Schióval, és a 2017-ben Euroliga-bajnok orosz Dinamo Kurszkkal együtt kerültek a B jelű nyolcasba.

A spanyol Girona új igazolásokkal megerősödve (Kennedy Burke, Binta Drammeh, Rebekah Gardner, Michael Onyewere) vágott neki az Euroliga 2021/2022-es szezonjának. Onyenwere az év újonca lett a tengerentúli profi ligában, a WNBA-ben. A New York Liberty színeiben 22.5 perc alatt 8.6 pontot és 2.9 lepattanót átlagolt a WNBA alapszakaszában.

Michaela Onyenwere a palánk alatt is feltalálta magát Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Sarah Stier

A nigériai-amerikai bedobó nagyon jól illeszkedett a spanyol csapat játékstílusába,

amely a Chicago Bull és a Los Angeles Lakers támadási sémáját (triangle offense) használta.

Kennedy Burke a tavalyi szezonban kiesett a WNBA-rájátszásából a Seattle Storm csapatával, de az amerikai magasbedobó így is nagy erősítés volt a Spar Girona csapatának. Rebekah Gardner leginkább ponterős játékával tűnt ki a szezon során. A svéd válogatott Binta Drammeh korábban a Sopron csapatát erősítette a térdsérüléséig, előtte pedig a PINKK-Pécs csapatában játszott. Drammeh meghatározó szerepet töltött be korábban a lett TTT Riga csapatában is.

Alice Kunek igazi vezér volt a pályán Forrás: FIBA hivatalos oldala

A lengyel Arka Gdynia vezére Alice Kunek volt a sorozatban,

aki az elmúlt évad bajnoki döntőjének MVP-je volt a lengyel bajnokságban.

Felső poszton két 190 cm magas játékos, a horvát válogatott Ana-Marija Begić és a Lublin-tól igazolt amerikai Morgan Bertsch óriási erőssége volt a rutinos játékosokkal felálló lengyel bajnokcsapatnak.

A Sopron Basket és a török Fenerbache korábban sokszor keresztezte egymás útját. Legutóbb tavaly áprilisban a 2021-es Final Four bronzmeccsén találkozott a két együttes. A Fenerbache az Euroliga tavalyi szezonjában végül harmadik helyen zárt. A török bajnokságot megnyerték, a döntőben fölényesen múlták felül a Galatasaray-t. Az MVP Kayla McBride lett, aki a török csapat sztárjátékosának számít, és a WNBA-t is megjárta.

Kayla McBride a Las Vegas ACes WNBA-csapatában is játszott Forrás: Getty Images via AFP/2020 Getty Images/Julio Aguilar

Segítségével a Fenerbahce 2017 után idén tavasszal bejutott az Euroliga négyes döntőjébe.

A csapat erősségi közé tartozott még Elizabeth Williams, aki főleg a festékben tudott eredményes támadójátékot produkálni. A szezon előtt igazolt Amanda Zahui és Bria Hartley korábban soproni játékosok voltak,

és mindent elmond róluk, hogy a FIBA a holtszezon 10 legjobb igazolása közé rakta a két kosarast.

Legerősebb felállásban a Fenerbache csapatáról elmondható, hogy a szezon előtt mennyiségben és minőségben is megközelítették a szinte verhetetlennek hitt Jekatyeriburg szintjét.

A Kurszk csapata az orosz bajnokságban tavaly ezüstérmet szerzett, a Jekatyerinburg ellen semmi esélyük nem volt. A gyengélkedő Orenburgot, illetve a két feltörekvő gárdát, az Euroliga mezőnyébe becsúszó MBA Moszkvát és a NIKA Sziktivkart simán megelőzték. Az Euroligában a negyeddöntő jelentette a végállomást a számukra, Kurszk csapatát a Jekatyerinburg ejtette ki az előző szezonban.

Az Euroliga szezonnak két szlovén (Eva Lisec és Nika Baric) és két amerikai (Natasha Howard, Arike Ogunbowale) légióssal futottak neki az orosz játékosok mellett. Nika Baric egy nagyon rosszul sikerült török kitérő (Elazig) után bizonyított ismét az Euroligában. Az irányító szépen elosztotta a sztárjátékosok között a labdákat,

miközben Natasha Howard az idő nagy részében védekezésben tűnt ki, de ha kellett, pontokat is szerzett.

Natasha Howard sokoldalú játékos, aki a WNBA All-Star gáláján is játszhatott Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Ethan Miller

2021 novemberében a Kurszk átlagolta a legtöbb pontot a sorozatban. Ebben az időszakban egyedüliként a mezőnyből átlépték a meccsenkénti 80 pontos átlagot.

A csapat húzóemberei közé tartozott Elizaveta Shabanova, Kseniia Levchenko és az U19-es világbajnokságon is remeklő Olairi Kosu. A 2020–21-es szezon legjobb játékosa címmel büszkélkedő Jevgenyija Frolkina és Olga Frolkina pedig 3×3-as szakágban olimpiai ezüstérmet szereztek.

A Sopron Basket lelkierejét dícséri, hogy ilyen tudású csapat ellen 17 pontos hátrányból felállva, óriási küzdelemben 77-73-as győzelmet aratott a Dinamo Kurszk otthonában az Euroliga 12. fordulójának rangadóján, január közepén.

Ez volt a magyar csapat egyik legnagyobb győzelme az alapszakaszban.

Elitjátékosok a törököknél és a franciáknál is

A török Galatasaray csapatában a tavalyi Euroliga keretből öt hazai játékos és Aneta Steinberga maradt, aki távoli dobásokban is erős, nemcsak a palánk alatt okoz problémákat az ellenfél védőinek. A sokoldalú és energikus lett játékos az idei Euroliga szezon egyik kiemelkedő játékosa volt.

Jelene Brooks (jobbra) Steinbengával küzd meg a labdáért Forrás: FIBA hivatalos oldala

A szezon előtt Riguna Williams és Chelsea Dungee az új igazolások. Dungee első európai szezonjára készült a Galatasaray csapatával. A WNBA játékosbörze 5. helyén elkelt játékos Dallasban nem alkotott maradandót, de ennek ellenére nem okozott csalódást a török csapatban. Riguna Williams passzjátéka is sokat ért a támadójátékot előtérbe helyező csapatnál, ahol a játékosok sok improvizációval dolgoztak a pályán.

A Basket Landes az elmúlt évadban elnyerte a francia bajnoki címet. A csapat két meghatározó játékosát is a Sopron Basketnek sikerült megszereznie a szezon előtt. Nevena Jovanovic a szintén szerb Jelena Brooksszal megnyerte a nemzeti válogatottal a tavaly nyári Eb-t.

Jovanovic a régi ismerőssel, Tina Krajisnikkel beszélget Forrás: FIBA hivatalos oldala

Aby Gaye a francia bajnokság egyik meghatározó centere volt, de Sopronban nem tudott beilleszkedni, és szerződést bontottak vele. Aby Gaye a Schio csapatában lépett pályára később. A fiatal válogatott Sara Roumy az U19-es debreceni világbajnokság francia csapatának is tagja volt, meccsenként 10.2 pontot és 2.4 lepattanót átlagolt.

A svéd Regan Magarity a Virginia Tech Egyetem (Egyesült Államok) csapatától érkezett, és konferenciája második legtöbb dupla-dupláját érte el. Marine Fauthoux Franciaországot képviselte a 2019-es női kosárlabda Európa-bajnokságon, és remek formában játszott a szezon alatt is. A WNBA-s tapasztalattal rendelkező center, az ausztrál válogatott Marianna Tolo, aki pedig a Los Angeles Sparks tagjaként volt ismert.

Tolo Los Angelesben játszott korábban Forrás: Euroliga hivatalos oldala

Az olasz Schio hihetetlen győzelmet aratott hazai pályán a Sopron ellen 2021 decemberében. A hosszabbítás után egyetlen ponttal kapott ki a magyar bajnok.

Az olaszok legnagyobb sztárja Charli Collier volt, aki a WNBA után az olasz csapatnál kezdte meg európai karrierjét. A Dallas csapatában tavaly nyáron Collier 28 meccsen 12.3 perc alatt 3.4 pontot és 3.6 lepattanót átlagolt.

A lettek WNBA-s lehetőséget is kapó játékosa Kitija Laksa (Seattle Storm), és az egykoron Győrben megforduló litván center Monica Grigalauskyte erősségei voltak az olasz gárdának.

Az őszi soproni mérkőzéshez képest csatlakozott a Chicago Sky csapatával WNBA-bajnok Diamond DeShields a keretükhöz.

A WNBA-bajnok Diamond DeShieldssel sokszor meggyűlt a soproni védők baja Forrás: Euroliga hivatalos oldala

Francesca Dotto az olasz válogatott kezdő irányítója. Kitija Laksa, Giorgia Sottana, Kim Mestdagh, Diamond DeShields is hatékony külső dobójátékosként voltak ismertek, emellett remekül tudtak egy-egyezni is.

A Sopron 8 győzelemmel és 6 vereséggel az Euroliga csoportjában a második helyén végzett. Gáspár Dávid együttese ötödik Final Four szereplését vívta ki a Lattes Montpellier ellen negyeddöntőt követően. Gabby Williams szenzációs teljesítményt nyújtott a találkozó során, 28 percet töltött a pályán, ezalatt pedig 28 pontot, 11 lepattanót, 3 gólpasszt, 2 szerzett labdát és 2 blokkot jegyzett fel neve mellé. A spanyol Salamanca elleni elődöntős siker után pedig a török Fenerbache is csapatát sikerült türelmes és taktikus játékkal legyőznie Gáspár Dávid csapatának.

A Sopron Basket átlagosan a 12. legtöbb pontot (66.7) dobta, és emellett a 13. helyen végzett a meccsenként kiosztott gólpasszok számát tekintve (15,4).

A lepattanóátlagot nézve viszont a legjobb ötben végzett (38,7).

A döntő MVP díját bezsebelő Gabby Williams volt a legponterősebb játékos (13,5 pont/meccs).

Az amerikai játékoson kívűl viszont még négyen (Határ, Brooks, January, Peddy) dobtak tíz pont felett az Euroliga-sorozatban,

ami jól mutatta a magyar csapat igazi erejét. A szív diadalaként lehet felfogni azt is, hogy a Sopron zseniális védekezésével nem tudott mit kezdeni a Fenerbache,

amely hét és fél percig nem tudott pontot szerezni a magyar bajnok ellen az Euroliga fináléjában.

A csapatjáték mellett a holtpontokon való túllendülés jellemezte a magyar csapat idei hullámhegyekben és völgyekben bövelkedő szezonját, aminek végén a soproni kosaras lányok felülhettek Európa tetejére.