Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém idegenben 29-27-re legyőzte a Pick Szeged csapatát a férfi kézilabda NB I alapszakaszának szombati mérkőzésén.

Helyszíni tudósítás

Először léphetett pályára a Veszprém a kevesebb mint fél évvel ezelőtt átadott Pick Arénában. A szegedi klub egy nemes gesztust tett az ősi rivális felé azzal, hogy Marian Cozmáról nevezték el a vendégszektort. Először borult pirosba az Építők 2009-ben rendkívül fiatalon, tragikusan elhunyt játékosának nevét viselő szektor.

Az óriási hangulat és meccsélmény garantált volt szombat délutánra, hiszen majdnem mind a 8300 jegyet eladták a két sztárcsapat szezonbeli harmadik összecsapására. Egy héttel a Veszprém által 30-27-re megnyert Magyar Kupa elődöntő után ennek a meccsnek az NB I alapszakaszának első helye volt a tét, ami egyben pályaelőnnyel is szolgált annak, aki megszerzi.

Először jártak a veszprémi drukkerek a Marian Cozma szektorban Szegeden Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mivel a szegediek egy ponttal többet veszítettek az eddigi fordulókban, ezért nekik ehhez muszáj volt legyőzniük mostani ellenfelüket. Azonban Juan Carlos Pastor ezúttal sem számolhatott két sérült világsztárjára, Bánhidi Bencére és Luka Stepancicra. A túloldalon Momir Ilicnek egyedül Dean Manaskov játékát kellett nélkülöznie.

Rosta Miklós kiharcolt hétméteresével kezdődött a rangadó, amit Bogdan Radivojevic be is lőtt. A következő gól szintén egy szegedi jobbszélső, Mario Sostaric nevéhez fűződött. A Veszprém is büntetőből talált be először, Gasper Marguc talált utat Mirko Alilovic kapujába.

Az első pár percben a hazaiak tűntek a domináns csapatnak a pályán. Egy-kétgólos előnyüket változatos támadójátékkal alakították ki, amiben Dean Bombacnak hatalmas érdeme volt. Az irányító jól osztotta le a labdát a szélre Sebastian Frimmelnek, vagy éppen saját maga tört be a védőfalba jól. (6-4)

Dean Bombac diktálta a játék ritmusát az első 20 percben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első könnyű veszprémi gólra 12 percet kellett várni, Manuel Strlek fordult le egy szegedi hibát követően. Ami az egyik oldalon Bombac, az a másikon Rasmus Lauge volt, aki remekül szolgálta ki Andreas Nilssont. (7-7) Rodrigo Corralest már a 14. percben lecserélte Momir Ilic, és jött a kupaelődöntőben remekül védő Vladimir Cupara.

A szerb kapus sem tudott hátítani Imanol Garciandía ziccerénél, majd Yahia mellé pattintott lövése után Frimmel először növelte háromra a Szeged előnyét. (11-8) Kentin Mahé jó hétméterese után a másik gólvonal előtt is jött a változtatás: Alilovic helyére Mikler a 17. percben érkezett meg. Bodó Richárd is ekkor került először a pályára és rögtön egy bombagóllal ugrasztotta talpra a szegedieket.

Mahé katasztrofális hétméterese alig csorgott el az alapvonalig, úgy tűnt, hogy a Kékek az első félidő hajrájára fordulva is kézben tartják a találkozót. Aztán Cupara védett egyet, ami után a kipattanót Rosta hiába ütötte a kapuba, a vonalon állva tette meg ezt. Nenadic indításából Nilsson kegyetlenül megbüntette ezt a hibát.

Rosta Miklós hatalmasat küzdött a veszprémi védőfalban, aminek gól lett a jutalma Fotó: Csudai Sándor - Origo

Juan Carlos Pastor 12-11-es előny birtokában időt kért, és egy remekül kijátszott támadást Sostaric eredményesen is fejezett be. A feszültség első szikrái a 22. percben jelentek meg a pályán, amikor Jorge Maqudával szemben szabálytalankodtak a hazaiak. Hiába Cupara nagy védése, Momir Ilicnek 15-12-es hátrányban kellett megszakítania a játékot.

Bodó ziccere kimaradt, nem úgy Margucé, így a Szeged egy jó lehetőséget szalasztott el a különbség növelésére. Bodó emberfeletti gólja, Cupara hatalmas védései, Blonz fölé dobott üres kapus lehetősége, Marguc gólja a dudaszó pillanatában - néhány dolog, ami a 16-16-os szünetbeli eredményhez vezetett.

Omar Yahia szerencsés góljával a Veszprém először állt jobban, mint a Szeged. Az egyiptomi jobbátlövő a következő vendég támadásból Blaz Blagotinseket szolgálta ki remekül. A kettő között és után is Frimmel dobott be egy-egy hétméterest.

Vladimir Cupara a kupaelődöntőhöz hasonlóan megint óriásit nyújtott a második félidőben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mikler és Cupara egyre nagyobb védésekkel sokkolta a vele szemben kísérletező játékosokat, így a döntetlen közeli eredményről ennek a félidőnek az elején egyik fél sem tudott elmozdulni. Blagotinsek kiállítása után Corrales védett hatamasat, majd Mikler a kapufára tolta Strlek kísérletét. Cupara eksztázisba került újabb bravúrjától, a Szeged számára az emberelőny a legrosszabbul sült el: Lauge szerzett ugyanis gólt. (20-22)

A kapusok egyre többször tudtak hozzászólni a mérkőzés alakulásához, ami óriási különbség volt az első játékrészben látottakhoz képest. Mikler védései után a Tisza-partiak már a vezetésért támadhattak, azonban ekkor ők sem tudtak túljárni Cupara eszén.

Bodó kiállítását jól használta ki a Veszprém, Nenadic és Strlek is gólt szerzett. Borut Mackovsek szabálytalanságát a játékvezetők a videobíró segítségével kétpercesre minősítették, majd Yahia góljával először ment el hárommal a vendégcsapat. (22-25)

Omar Yahia fontos pillanatokban húzta csapatát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Még Yahia kiállításából is az Építők jöttek ki jobban, Bodó góljára Lauge és Nilsson is válaszolt, így szűk tíz perccel a vége előtt már 27-23-at mutatott az eredményjelző. Aztán Nilsson beállóból fejbe dobta Miklert, aki ezzel önfeláldozóan meccsben tartotta a hazaiakat.

Ligetvári is kiállt két percre, amit a Kékek már sokkal jobban használtak ki. Frimmel és Rosta is megtalálta az utat a még mindig jól védő Cupara kapujába. Ilic időkérése után újabb támadást rontott el a Veszprém, Frimmel jól vitte végig a ziccert. Az óriásit játszó Nilsson kiharcolt egy büntetőt, amit Nenadic beledobott a gólvonalon jól táncoló Miklerbe.

A Szeged az 57. percben az egyenlítésért támadhatott, ami Frimmel pimasz, de annál szebb hétméteresével meg is lett. 27-27-nél utolérte riválisát a hazai együttes, de Lauge hamar csendre utasította a tomboló Tisza-partiakat. Bombac eljuttatta Rostához a labdát, jött az újabb büntető, amit azonban Cupara kivédett!

A Veszprém megnyte első meccsét a Pick Arénában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó percben a Veszprém egy gyönyörű kínai figurával eldöntötte a mérkőzést. Lauge gólja után Cupara Blonz hetesét is kitolta "csak a rend kedvéért". A szerb kapus 15 alkalommal védett, és 45 %-os hatékonysággal zárt.

A Veszprém 29-27-re legyőzte a Szegedet.

A kupagyőztes ezzel hatalmas lépést tett az alapszakasz megnyerése felé.

Momir Ilic csapata számára ez azért lehetett fontos, mert így ők lehetnek pályaelőnyben a bajnoki döntőben, amit június elején játszanak majd le egy oda-visszavágós párharc képében.

Férfi kézilabda NB I, a szombati játéknap eredménye:
Pick Szeged - Telekom Veszprém 27-29 (16-16)
gólszerzők: Frimmel 7 gól, Sostaric, Rosta 4-4, Tönnesen, Bodó 3-3, Garciandía, Bombac 2-2, Henigman, Radivojevic 1-1, illetve Yahia 6, Lauge 5, Nilsson, Strlek 4-4, Nenadic, Marguc, Mahé 3-3, Blagotinsek 1