Társoldalunk:

Rögtön az egyik legkedveltebb versennyel kezdődik a hazai atlétika szezon

2022.05.13. 11:15

2022-ben kiemelt fontossággal bír az Atlétikai Magyar Csapatbajnokság, hiszen most dől el, hogy a következő évtől átalakuló lebonyolításban melyik egyesület melyik osztályba kerül majd. Éppen ezért már a május 14-15-i elődöntőknek kiemelt jelentősége lesz. A nyugati csoport helyszíne Győr lesz, a keleti csoport küzdelmei pedig Miskolcon zajlanak majd - olvasható a MASZ honlapján megjelent beharangozóban.

Az atléták egyik kedvenc versenye a Csapatbajnokság, ahol a pályán nem csak saját magukért, de egyesületükért is küzdenek. Néha pedig a pontgyűjtögetés olyan szorosan alakul, mint ahogyan az előző szezon döntőjében, amikor az utolsó versenyszám döntött az FTC és az MTK-UTE közös csapata között – a zöld-fehérek javára.

Az idei megmérettetésre összesen 46 egyesület adta le a nevezését, így a jelentkező csapatok két, 23-as elődöntőbe kaptak besorolást. Fontos változás az előző esztendőhöz képest, hogy idén már minden egyesület saját magát képviseli, azaz nem jöhettek létre két vagy több egyesületből álló fúziók.

Tavaly az FTC sikerével zárult a CsapatbajnokságForrás: Makó Éva, MASZ

Mivel most még a beosztás területi alapon, nyugat-kelet dimenzióban történt, ezért az igazi kérdés csupán annyi volt, hogy a legnagyobb budapesti sportegyesületek hol kapnak helyet. A címvédő FTC a nyugati csoportba került, a szeptemberi döntőben az első nap után az élen álló, végül szoros versenyben az 5. helyre visszacsúszó BHSE pedig keletre került besorolásra.

Az első öt között egyébként alig 51 pont volt szeptemberben, közülük nem volt kérdés, hogy a DSC-SI és a MATE-GEAC hol fog szerepelni az elődöntőben. Nem úgy a tavaly még egymás oldalán küzdő, a trófeáról 42(!) versenyszám után alig két ponttal lemaradó, de erre az évre szétválni kényszerülő MTK-UTE párosa esetében. A kék-fehérek nyugatról, a lila-fehérek keletről vívhatják ki a szeptember 17-18-i döntőben való részvételt.

Az ezúttal a debreceni Gyulai István Atlétikai Stadionban sorra kerülő szezonzáró eseményen a május közepi elődöntők 20 legjobb csapata vehet majd részt. Mind Győrből, mind Miskolcról 10-10 egyesület marad majd versenyben a trófeáért.

Az elődöntők 11-16. helyezett csapatai, azaz összesen 12 csapat számára 2022-re véget ér a Csapatbajnokság, ők jövőre a 2-es divízióban folytathatják. Szintén ebben a második ligában kapnak majd helyet a szeptemberi döntő hétvégén 17-20. helyen záró egyesületek, így 2023-ban az első és a második vonalban is 16-16 együttes lesz majd bent.

Azok a klubok, akik bő egy hónap múlva a 17. pozícióban vagy annál hátrébb végeznek, a 3-as divízióban vághatnak neki a 2023-as viadalnak. Ugyanez igaz a jövőben újonnan csatlakozni kívánó egyesületekre is.

Az atléták egyik kedvenc versenye a CsapatbajnokságForrás: Makó Éva, MASZ

Ha egyetlen fő kérdést kellene megfogalmaznunk, akkor az az lenne, hogy vajon mire mennek a kisebb, fővároson kívüli egyesületek a kiemelkedni látszó három nagy budapesti csapattal, az FTC-vel, a BHSE-vel és az MTK-val szemben?

Bár a május 14-15-i hétvégén még csak az lesz a fontos, hogy a csapatok biztosítsák a helyüket a döntőben, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Szombathelyen, Veszprémben, Debrecenben, Gödöllőn és az ország többi pontján remélik, hogy már most sikerül megközelíteniük ezt a triót.

A Csapatbajnokság egyébként már egy héttel ezelőtt, a Félmaraton Magyar Bajnokságon megkezdődött, aminek az értékelése szintén beleszámít a végelszámolásba.

Két versenyszám után Nyugaton a VEDAC vezet 56 pontot gyűjtve, alig három pontra tőlük a PVSK van lemaradva. Keleten a BEAC áll az élen 60 ponttal, előnyük a Margitszigeti AC-val szemben még kevesebb, csupán egyetlen pont. Azonban nem mindegyik egyesület vett részt a Puskás Aréna körül megrendezett viadalon.

Amit még fontos megemlíteni, hogy az 5000 méteres gyaloglást a nyugati csoport számára is Miskolcon rendezik majd meg a szombati napon. A belépés mindkét nap ingyenes lesz a győri Olimpiai Sportparkban és a Miskolci Atlétikai Centrumban egyaránt. Aki mégsem tud eljönni a helyszínre, számukra YouTube-csatornánkon élő közvetítéssel jelentkezünk az ország mindkét pontjából.

Az eddigi győztesek:
2014: GEAC–BEAC–Ikarus, 418.5 pont
2015: BHSE–UTE, 412 pont
2016: DSC SI–NYSC, 436 pont
2017: DSC SI–NYSC, 427 pont
2018: BHSE, 383.5 pont
2019: BHSE, 387 pont
2020: GEAC–Ikarus, 392.5 pont
2021: FTC, 376 pont