Társoldalunk:

Mellrákja van a 33 éves volt válogatott kézilabdázónak

2022.05.24. 11:32

A 33 éves, háromszoros válogatott, tavaly visszavonult kézilabdázó Tillinger Tamara mellrákkal küzd, és állítása szerint nem fogja feladni a harcot a gyógyulás érdekében.

A 33 esztendős, Csákváron, majd Székesfehérváron nevelkedett kézilabdázó már két kemoterápiás kezelésen van túl. A volt sportoló keményen harcol a mellrák ellen - derült ki a feol.hu oldaláról.

Egy önellenőrzés során én magam találtam meg a 2 centis csomót a bal mellemben március közepén. Akkor, abban a pillanatban sokkolt a felismerés – mesélte a betegségét nyíltan felvállaló, Fehérváron az NB I-ben összesen kilenc évet, Dunaújvárosban két szezont, Mosonmagyaróváron három esztendőt kézilabdázó Tilinger Tamara.

A Pumi becenévre hallgató sportoló remek játékos voltForrás: -Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

A Pumi becenévre hallgató játékos 2021. januárjában vonult vissza az aktív sporttól, s azonnal Svájcba, a kézilabda-edzőként is dolgozó párja mellé költözött. Azért belekóstolt a svájci élvonalba is, de a rövid visszatérés, néhány edzés után hamar rájött, elég volt számára a kézilabdából. A két hónappal ezelőtti, drámai napot követően azonnal orvoshoz fordult. A mammográfiai vizsgálatot követően egy héttel a nőgyógyász vett biopsziát, egy héttel később pedig kiderült, hogy a daganat rosszindulatú.

Nem volt kérdés, hogy hazajövök-e, vagy sem. Kint is ugyanezt a kezelést kaptam volna, de a családom itt van. Édesanyám, testvérem, édesapám is rengeteget segítenek, de a legnagyobb gyógyítóm a testvérem kisfia, a hétéves Áron. Telnek a napok, nincs idő gondolkodni, de nem is töröm ezen a fejem, hogy én beteg vagyok. Csak az eredmény közlése után sírtam, de mikor hazajöttem Csákvárra, megbeszéltük, hogy ezentúl nincs sírás! Mert nincs más opció: meg fogok gyógyulni! - jelentette ki az ex-kézilabdázó.

Tamara nem adja felForrás: --Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Tamara összesen nyolc kemoterápiás kezelést kap, kettőn már túl van. Az első négy dózis keményebb, a második négyes sorozat immunterápiával egybekötött biológiai kezelés, ami nem annyira sokkoló. A pályafutása során 475 meccsen 2616 gólt dobó Tilinger Tamara rettentő erős, pozitívan tekint betegségére is, egy újabb legyőzendő akadályt lát benne. A buktatókhoz pedig rendesen hozzáedződött, hét térdműtéten esett át karrierje során. Szeptember elejére ér a kemoterápia végére, majd hat hét pihenő után vár rá a műtét. A legbiztonságosabb megoldásra törekszik, minden bizonnyal mindkét melle eltávolításra kerül. Azt követően sugárterápiát kap a Csákváron, a szülői háznál gyógyuló Tamara, majd pedig hormongyógyszeres kezelés gondoskodik a teljes gyógyulásról. A bajnoki ezüstérmes, Magyar Kupa ezüst- és bronzérmes Tamara csupán azt sajnálja, hogy nem végezhet pulzusnövelő mozgást. Édesanyjával, testvérével sétál, Áron focimeccseit nézi meg Csákváron.

Fontos, hogy miként állunk hozzá. Nem kell engem sajnálni. Nem takargatom, nem ciki számomra a betegség. Tudom, hogy erős vagyok. Meg sem fordul a fejemben, hogy gyenge lennék, vagy hogy mi lehet velem... Fent a fejem és megyek előre, amiben segít, hogy már most zsugorodott a csomó. Mint ahogy a játékospályafutásom során, mindig a következő lépésre koncentrálok - mondta el Tillinger Tamara.