Remény Boris Becker számára: a Bayern-vezér, aki szanatóriumnak használta a börtönt

The withdrawal of Uli Hoeness as president of FC Bayern Munich. VM currently sports Horizontal JUSTICE CRIME PRISON BUILDING
The withdrawal of Uli Hoeness as president of FC Bayern Munich. Archive photo; Uli HOENESS-Haftantritt in the prison Landsberg. Since today sits Uli Hoeness (Ex FC Bayern Munich President) his hemp in the prison LAndsberg. Hoeness was convicted of tax evasion and sentenced to three and a half years in prison.FOTO INSTALLATION. empty prison hall, cell corridor, cell corridor, prison passage, prison Landsberg am Lech-here Uli HOENESS will serve his prison sentence for tax evasion, prison, detention center, correctional facility. | Usage worldwide (Photo by FrankHoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
1970 óta, vagyis 52 éve alig volt a hatszoros BEK/BL-győztes Bayern Münchennek olyan találkozója, amelyen nem volt jelen Uli Hoeness. A '70-es években játékosként, 1979-től menedzserként, 2009-től a klub elnökeként, 2019 óta pedig tiszteletbeli elnökként. Ezen idő alatt a bajor társaság 11 alkalommal szerepelt az elsőszámú európai klubsorozat fináléjában. Ám Hoeness másfél szezont kénytelen volt kihagyni, és az ekkor játszott nemzetközi meccsek második félidőit televízión sem nézhette. Az ok nagyon prózai: annak a börtönnek a szabályzata, amelyben raboskodott tiltotta az este 10 óra utáni tévénézést.

Amikor a szintén német Boris Becker Angliában jövedelem-eltitkolás miatt börtönbe került, az egész világ azon hüledezett, milyen rettenetes körülmények közé került az egykori teniszcsillag.

Nos, honfitársának, a Bayern München elnökének, Uli Hoenessnek egészen más dolga volt abban a két német börtönben, ahol raboskodott.

Akik látták az 1974-es Bajnokcsapatok Európa-kupája döntőjét, azok nyilván élénken emlékeznek a lobogó hajú fiatalember, Uli Hoeness szédületes szólójára a 82. percben, amellyel 4-0-ra alakította az állást. A sorozat történetében kevés finálé hozott olyan sima diadalt mint az, igaz a Bayern München és az Atlético Madrid két nappal korábbi, első randevúján nagyon szenvedett az esélyes. A megismételt meccsen viszont brillírozott, Uli Hoeness és Gerd Müller 2-2 találatával először nyerte meg a BEK-serleget.

Ezt követően még két győztes finálé főszereplője volt Hoeness játékosként, majd egy akkor gyógyíthatatlan sérülés miatt nagyon fiatalon, 27 évesen visszavonult.

Uli Hoeness huszonéves menedzserként a csapat magyar edzőjével, Csernai Pállal Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Sven Simon

Így már menedzserként, a kispadról nézhette a Bayern következő, Aston Villa elleni fináléját, amelyen a magyar Csernai Pál irányította a bajor társaságot. 30 éven keresztül számtalan edző mellett ült a padon,

majd 57 éves korától a díszpáholyból nézte, hogy mennyire sikeres az általa kiválasztott tréner, az általa összerakott állománnyal.

A körülötte ülőkkel megbeszélte a látottakat, majd koccintott velük az igen gyakori diadalra. Talán néha még dalra is fakadt.

Uli Hoeness még lemezfelvételen is énekelt. A hátsó sorban látható, mellette (akárcsak a pályán) Gerd Müller Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Sven Simon

Aztán a 2014-es BL-sorozat után eltűnt a díszpáholyból, és hosszú-hosszú hónapokon keresztül a meccsek idején nem ott hallgatta az ellenfelek elöljáróinak gratulációit, hanem a cellájában a börtönőr dörgő hangját:

52-es számú elítélt! Villanyoltás, takarodó!

Persze, ahogy biztosan nem 52-es számú elitélt volt, úgy vélhetően a hangnem is kicsit más volt vele szemben, mint a többi elítélttel, de a büntetésvégrehajtási intézmény bizonyos szabályai rá is vonatkoztak. Uli Hoeness ugyanis 2014. június 2-tól jogerősen kiszabott börtönbüntetését töltötte. Először a Münchentől 60 km-re lévő kisvárosban, Landsbergben. Természetesen nem rablásért, vagy gyilkosságért, hanem a gazdagokra jellemző adóelkerülésért kellett a rácsok mögé vonulnia.

Hét vádpontban találták bűnösnek, összesen 28,5 millió eurós csalást bizonyítottak rá.

Három és féléves szabadságvesztéssel sújtották.

A landsbergi börtön fontos szerepet játszott Németország XX. századi történelmében. Majdnem egy évig itt raboskodott 1924-ben Adolf Hitler, itt írta hírhedt művét a Mein Kampfot. A II. világháború után az amerikaiak a nürnbergi perben érintettek többségét itt helyezték el, ezekben az időkben majdnem 300 kivégzést is végrehajtottak az intézményben. Vagyis nem egy vidám hely, bár külsőre inkább egy bajor kastélyra emlékeztet.

A landsbergi börtön előtt letáboroztak a tv-stábok Forrás: Anadolu Agency via AFP/2016 Anadolu Agency/Lukas Barth

Hoeness idekerülésével kissé felfordult az itt megszokott rend. A celláját, amelybe érkezett kicsinosították, szobabicikli, saját mellékhelyiség, zuhanyzó került bele.

Amíg a többi rab csak meghatározott időpontban, hideg vízben tusolhatott, addig ő bármikor meleg vízben lubickolhatott.

Az ennivalót is a cellájában szolgálták fel neki, és bármennyit költhetett luxuscikkekre. Németországban egy átlagos rab a börtönben végzett munkájával kb. havi 450 eurót keres. Ebből 60-80-at vonnak le mosásra, és egyéb kisebb költségekre, 200-at félre kell tenni a szabadulásig. A maradékból vásárolhat apróságokat.

Az enyhének tűnő szabályok ellenére sem vidám hely egy börtön Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

A Bayern-legenda esetében valószínűleg nem volt szükség elkülöníteni ezen 200 eurókat, hogy a szabadulása utáni első napokban legyen miből ennivalót venni. Ám a félelmetes múlttal rendelkező börtön bizonyos szabályai rá is vonatkoztak. A reggel hatkor elrendelt ébresztő nagyon nem viselte meg, mert többnyire már ötkor felkelt. Kicsit súlyzózott, szobabiciklizett, majd elolvasta a friss újságokat.

Hétkor jelentkezett a munkahelyén, a raktárban, ahol a rabok ruháit szortírozgatta, leltározta.

A szobájában volt egy 50 centis tv, azokat a focimeccseket, melyeket a két állami csatorna, az ARD és a ZDF közvetített, láthatta. Szerencséjére ezek sugározták a 2014-es világbajnokság mérkőzéseit, és a német találkozók idejére a jól viselkedő rabok „takarodó-hosszabbítást" kaptak.

Uli Hoeness cellája Forrás: Anadolu Agency via AFP/Joerg Koch

Az ősszel a Bayern München meccseit televízión nem láthatta a klub legendája.

Ráadásul az őszi BL-csoportmérkőzések idején még ez sem volt végig engedélyezve számára, csak az első félidőket nézhette, a 22 órai takarodó miatt.

Így nem látta, azt a Boateng-gólt, amellyel Guardiola akkori csapata legyőzte a katalán edző által most gardírozott Manchester Cityt. Továbbá a római 7-1-es diadalból is csak öt gólt kísérhetett figyelemmel.

Uli Hoeness és Karl-Heinz Rummenigge néhány hónapig csak a börtönben találkozhatott Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo/Sebastian El-Saqqa

Az újságírók és tv-stábok természetesen mindent elkövettek, hogy képeket, információkat szerezzenek Hoenessről, a börtön vezetői állandó razziákat tartottak, hogy a róla illegálisan készített felvételek nyilvánosságra kerülését megakadályozzák. A kémeszközök közül a legkülönlegesebb egy modern James Bond filmben is megállta volna a helyét:

egy rabtárs golyóstollba épített apró kamerával próbálta rögzíteni a híres elitélt tetteit.

Ezekről az esetekről Hoeness szomorúan a következőket mondta:

Vendégeket fogadhatott, így az intézmény portásai és smasszerei egész gazdag autogramm-gyűjteményhez juthattak. Időről időre meglátogatta Frank Ribéry, Karl-Heinz Rummenigge, Pep Guardiola, Ottmar Hitzfeld, Günter Netzer, Matthias Sammer, és sokan mások. Utóbbi kategóriába tartozott a korábbi bajor miniszterelnök, Edmund Stoiber is. Günther Jauch ismert német tv-sztár a talk-showjába próbálta invitálni, de az igazságszolgáltatás képviselői úgy érezték, hogy valahol meg kell húzni a határt, és ezt nem engedélyezték.

A jogszabályokkal viszont nem lehetett vitatkozni. A karácsonyt otthon tölthette az elítélt, majd 2015 elején átkerült Rothenfeldbe.

Hoeness 21 hónapig volt távol imádott csapatától Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Matthias Balk

A landsbergi börtön sem volt egy egy Alcatraz, de Hoeness új lakhelye már inkább egy szanatóriumra emlékeztetett, szép nagy füves parkkal. Ráadásul ide már csak aludni járt be.

Reggeli után beült a kocsijába és külső munkahelyen kellett dolgoznia. Minő meglepetés, a Bayern Säbenerstrassén található bázisára vezényelték.

„Kényszermunkája" első napján volt és leendő beosztottjai Sacher-tortával és egy új kávégéppel várták.

A munkanapokat vélhetően az irodájában töltötte, és aligha valószínű, hogy a takarítónő a mellékhelyiség tisztítására utasította volna, vagy a kertész a fű nyírására.

A "kényszermunka" idején a volt és leendő irodája ablakából néha megleste a Bayern edzéseit Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Azt tudta a közvélemény, hogy az elítéltnek este fél hatra vissza kellett érnie Rothenfeldbe.
Így nem lehetett ott az Allianz Arénában, amikor a Bayern tavasszal a Sahtar Donyecket 7-0-ra, a Portót 6-1-re legyőzte. És nem vigasztalhatta a játékosokat, amikor Pep Guardiola korábbi csapata, a Barcelona ellen elbúcsúztak az elődöntőben.

Az ősszel sem lehetett a stadionban, amikor a még mindig Guardiola által felkészített társulat imponáló, 19-3-as gólkülönbséggel gázolt át a csoportján. Ám a legjobb 16 közé kerüléskor már közel került a szabaduláshoz. Annyira örült ennek, hogy 2015 karácsonyán a büntetésvégrehajtási intézmény mind az 500 rabját szerette volna meglepni a világszerte ismert amerikai gyorsétterem teljes kínálatával, de ezt a börtön vezetői kicsit túlzásnak érezték.

– hangzott az igazgató elutasító válasza a kérésre.

Uli Hoeness a városháza erkélyén a gyakran Münchenbe kerülő trófeákkal Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Poolfoto/Sven Simon

Uli Honessnek 2015 karácsonya után már nem sok vacsorát kellett megennie Rothenfeldben. Jó magaviselete miatt 2016. február 29-én végleg maga mögött hagyhatta a helyet, és életének ezen nehezen vállalható szakaszát. Az eltitkolt adó, és a különböző büntetések befizetése után kb. 47 millió euróval lett karcsúbb a bankszámlája. Ezt az összeget Németországban is nehéz felfogni, de azt mindenki érezte, hogy a visszakapott szabadságának első napjaiban így sem volt szüksége a más raboknak ilyen esetben nagy segítséget jelentő havi 200 eurókra.

Szabadulása után hamar visszakerült a Bayern München élére,

ez is bizonyítja, hogy gyorsan megbocsátott neki gazdasági vezető, szponzor, politikus, szurkoló egyaránt. A klub legközelebbi Bajnokok Ligája győzelme után, 2020-ban ismét a díszpáholyban fogadta az PSG vezetőinek, és a többi nagy klub irányítóinak gratulációit. Azóta is ott ül minden müncheni mérkőzésen.