Vágólapra másolva!
Az FTC-Rail Cargo Hungária 26-22-re legyőzte a Győri Audi ETO-t a női kézilabda Magyar Kupa vasárnapi döntőjében. Debreceni sikerükkel a fővárosiak történetük során 13. alkalommal hódították el ezt a trófeát.

Helyszíni tudósítás

Másfél hónappal azután, hogy a Ferencváros 29-24-re legyőzte a Győrt a bajnokságban, most a kupadöntőben igyekezett borsot törni a triplázásra készülő riválisa orra alá. Az NB I-ben az aranyérmet 2019 után visszaszerző Rába-partiak az elődöntőt egy könnyed 39-18-as könnyed sikerrel vették a Dunaújvárossal szemben.

Elek Gábor csapatának jóval nehezebb dolga volt a - vasárnap a bronzérmet megszerző - Siófokkal szemben. A Fradi némi meglepetésre csak Janurik Kinga büntetőpárbajban bemutatott bravúrjaival tudta felülmúlni a balatoniakat.

Ambros Martín (a képen) és Elek Gábor kézfogása már csak formalitás volt a meccs előtt Fotó: Koncz Márton - Origo

Április 14-én ismét bebizonyosodott, hogy legyen bármekkora különbség is a két csapat között mind erőben, mind játéktudásban, mind taktikai repertoárban, az aznapi formánál semmi sem fontosabb a Fradi és a Győr párharcában. A Főnix Arénában egy hasonlóan kiélezett csatára készültünk, pláne miután az indulatok a két vezetőedző között a tetőfokra hágtak másfél hónapja.

A két-két meccsre eltiltott szakemberek a kezdő sípszó előtt egy órával kézfogással üdvözölték egymást. Viszont a 2016-ban még társkapitányként a magyar válogatott kispadján egymás mellett tevékenykedő edzők számára látszólag ez már csak egy formalitás volt.

A dél-koreai Ryu Eun-hee remek átlövéseivel az első szűk tíz percet követően 4-1-re az ETO állt jobban. Majd jött Emily Bölk és Klujber Katrin, utóbbi remek mozdulattal lőtte vissza a labdát a rövid felső sarokba. A kevesebb gól az egyeránt jól kezdő Januriknak és Silje Solbergnek volt köszönhető.

Szokás szerint hatalmas volt a küzdelem a két csapat egymás elleni rangadóján Fotó: Koncz Márton - Origo

Márton Gréta második találatával a Fradi 4-4-nél utolérte ellenfelét, majd Linn Blohm kihagyott hétméterese után már a vezetésért támadhatott, de egy technikai hiba után mégis a Győr beállója dobta a következő gólt. A 16. percben Solberg az emberhátrányban lévő Fradi üres kapuját vette célba. A norvég kapus be is talált, és közben a ferencvárosiak rosszul cseréltek, így még egy játékost elveszítettek két percre.

Veronica Kristiansen egy csellel két fővárosit is átvert és lőtt Janurik kapujába. Estelle Nze Minkót a korábbi győri Beatrice Edwige lökte fel ziccerben, így a Fradi megint emberhátránya került, a Győr pedig 9-6-os előnybe. Janurik negyedik védése nagyon kellett a zöld mezeseknek, ahogyan Szöllősi-Zácsik Szandra okos gólja is.

Kristiansen megállíthatatlan volt, ami Elek Gábort 10-7-es ETO-előnynél időkérésre sarkallta. Itana Grbic rossz lövése után mégis tovább nőtt a különbség, Lukács Viktória és Fodor Csenge pedig összehoztak egy látványos kínai figurát a Rába-partiaknak.

Szokás szerint mindkét csapat szurkolótábora kitett magáért Fotó: Koncz Márton - Origo

Az első félidő hajrájában már érződött, hogy a Ferencvárosnak csak valami nagyon váratlan húzással lehet esélye ezen az estén. Ilyen lehetett a 17 éves szupertehetség, Simon Petra pályára lépése, aki a bajnokság utolsó fordulóiban gólerős játékkal hívta fel magára a figyelmet, és ezúttal is jól szállt be. (10-12)

Elek Gábor együttese óriási hajrával 12-12-re mentette az első 30 percet egy olyan meccsen, aminek látszatra már a 20. percre el kellett volna dőlnie. Malestein büntetőből, Zácsik átlövésből volt eredményes, a magyar balátlövő a dudaszó előtt egalizált. Sőt, a folytatásban Malestein újabb jó hetesével a Fradi átvette a vezetést.

Az ETO első akciógóljára hat és fél percet kellett várni, Ryu Eun-hee dobta - addig csak büntetőből tudtak gólt lőni a játékrészben. Ám ezzel nem tudott élni a Fradi, pedig többször is támadhatott a kétgólos vezetésért. Hiába Simon Petra újabb gólja, jöhetett volna egy újabb fordulat. De mégis Janurik volt az, aki óriási védésekkel sokkolta a győrieket.

Janurik Kinga remek védéseivel egyre nagyobb előnybe került a Fradi Fotó: Koncz Márton - Origo

A Ferencváros ekkoriban már jól élt a magyar válogatott kapus védései által teremtett lehetőségekkel. Elől Malestein és Bölk voltak eredményesek, így az 50. percben már 21-18-ra vezettek.

Az ETO nagyon sokat hibázott a mérkőzés hajrájára fordulva, a kapuba beálló Amandine Leynaud pedig bevédett egy Malestein-ziccert. A holland jobbszélső egészen félelmetes szériába kezdett bele, újabb gólja után Ambros Martín négy perccel a vége előtt időt kért.

Ekkor 23-20-ra vezetett a Fradi, amely így egyetlen jó védekezésre és egyetlen gólra került a kupagyőzelemtől. Janurik rögtön ki is védte Kristiansen lövését, majd elől Zácsik talált a kapuba. Lukács és Nze Minko gyors egymásutánban vette be a fővárosiak kapuját, ami után Elek Gábor intézett pár szót tanítványaihoz. (24-22)

Az FTC-Rail Cargo Hungária nyerte a női kézilabda Magyar Kupát Fotó: Koncz Márton - Origo

Bölk lépéshibájáért súlyos árat fizethetett volna az FTC, azonban Janurik talpra ugrasztotta szurkolóit az utolsó perc előtt. Bölk a következő támadásukat már nem rontotta el, és jött egy újabb védés is.

Az FTC 26-22-re legyőzte a Győrt és megnyerte a Magyar Kupát.

A zöld-fehérek történetük során 13. alkalommal lettek kupagyőztesek, amivel megelőzték a Vasast. Már csak a Győri Audi ETO áll több elsőséggel, 15-tel.

A győztes csapatból a fiatal Simon Petra és Janurik Kinga értékelése IDE KATTINTVA érhető el, a Győr két norvég világsztárja, Stine Oftedal és Silje Solberg nyilatkozata IDE KATTINTVA olvasható.

A helyszínen készül legjobb képeink pedig ITT tekinthetőek meg!

Női kézilabda Magyar Kupa, négyes döntő, Debrecen
DÖNTŐ
FTC-Rail Cargo Hungária - Győri Audi ETO 26-22 (12-12)
a 3. helyért:
Siófok KC-Dunaújvárosi Kohász KA 27-20 (13-11)