Vágólapra másolva!
A négyes döntőben házigazdaként biztos résztvevő magyar férfi röplabda-válogatott 3-1-re kikapott a Tüskecsarnokban Finnország csapatától az Európa-liga ezüst divíziójának vasárnapi mérkőzésén.

Koch Róbert csapata (34. az európai rangsorban) mindössze második, de egyben utolsó csoportmeccsét játszotta, ugyanis a visszalépések miatt csak a magyarok és a finnek (12.) maradtak a B csoportban. A finneket azért sorolták vissza a második vonalnak számító ezüst divízióba, mert tavaly a koronavírus-járvány miatt visszaléptek a sorozattól.

A hazaiaknál Gergye Roland maradt ki a keretből, a Japánban játszó Pádár Krisztián azonban a két héttel korábbi, finnországi meccshez képest ott volt a kezdő hatosban: akkor a hazaiak 3-0-ra nyertek.
A vasárnapi összecsapást jól kezdték a magyarok, pontosan nyitottak és hatékonyan támadtak, de amikor elkezdték ajándékpontokkal segíteni a vendégeket, a finnek egyenlítettek. Az északi rivális fokozatosan lendült játékba, stabilizálta nyitásfogadását és egyre kevesebbet hibázott, így végül simán került előnybe.

A második szettben is remek rajtot vettek Koch Róbert tanítványai, Pádár vezérletével öt ponttal is megléptek, de a finnek az életerős támadások mellett olykor taktikus megoldásokkal is előrukkolva a játékrész derekához közeledve ezúttal is visszazárkóztak. A hazaiak most tudtak újítani, több jó blokkjuknak köszönhetően ismét tekintélyes előnyt alakítottak ki, amiből a minimálisan szükséges két pontot megőrizve egyenlítettek.

A harmadik felvonást is koncentráltan kezdte a házigazda magyar csapat Forrás: Magyar Röplabda Szövetség

A harmadik felvonást is koncentráltan kezdte a házigazda, de a vendégek szép lassan átvették az irányítást és a vezetést is, ráadásul a magyarok vállsérülés miatt elvesztették centerüket, Gacs Dánielt. Koch cserékkel, majd időkérésekkel igyekezett frissíteni együttesén, amely ennek hatására átmenetileg felzárkózott. Az északiak azonban újra ritmust váltottak és ütőik hatékony támadójátékának köszönhetően ismét megszerezték az összetett vezetést.

A negyedik etapra visszaesett a magyarok nyitásfogadása, ebből pedig csak kiszámítható támadásokat tudtak vezetni, amit a finnek ki is használtak és öt ponttal meglógtak. A hazaiak a lefújásig küzdöttek ugyan, de mivel hibáik számát nem tudták jelentősen csökkenteni - és az ellenfél támadásait sem tudták megfelelő mértékben kivédekezni -, végül alulmaradtak.

A 120 perces mérkőzésen Pádár volt a legeredményesebb 25 ponttal, a vendégektől Jiri Hänninen 21 pontig jutott. A finn válogatott a jövő hétvégi négyes döntőig Magyarországon marad, és szerdán edzőmeccset játszik a magyarokkal.

A négyes döntőt jövő szombaton és vasárnap ugyancsak Budapesten rendezik. A magyarokon és a finneken kívül Románia és Észak-Macedónia nemzeti együttese jutott elődöntőbe, ahol a magyarok a románokkal találkoznak szombaton 19 órától.

Eredmény:

Magyarország-Finnország 1-3 (-21, 23, -17, -19)
a legeredményesebb játékosok: Pádár 25, Horváth K. 13, illetve Hänninen 21, Ronkainen 15, Jokela 10