Társoldalunk:

Döbbenetes dráma és meglepetés Szombathelyen

2022.06.21. 20:37

A Körmend férfi kosárlabdacsapata drámai meccsen idegenben nyert 81-78-ra Szombathelyen a Falco ellen a férfi kosárlabda NB I döntőjének harmadik mérkőzésén. A körmendi csapat ezzel elvette a címvédő pályaelőnyét és ha pénteken hazai pályán győz, bajnok lesz.

Kedden este Szombathelyen harmadszor feszült egymásnak a Falco és a Körmend a férfi kosárlabda NB I döntőjében. Az első meccset hazai pályán a Falco, a másodikon Körmenden szintén a hazai együttes győzött, így az már biztossá vált, hogy söpréssel nem lesz bajnok egyik együttes sem. Sőt, az is biztos, hogy lesz negyedik összecsapás is, amelyet pénteken rendeznek meg majd Körmenden. Az viszont egyáltalán nem volt mindegy, hogy a harmadik mérkőzést melyik csapat nyeri meg. 

A Falco két kosárral 4-0-s előnyre tett szert az első percben, de a Körmend nem hagyta magát és 6-5-re zárkózott fel. Az 5. percre visszaállt a hazaiaknak kedves állapot, mert ekkor már 10-5 állt az eredményjelzőn. A körmenidek korán eldobott triplákkal akartak operálni, de a szike sokszor félrecsúszott. A Falco közben szorgosan gyűjtötte a kosarakat, s Keller révén már 12-5-re is vezetett. Innen néhány perc alatt 16-13 lett az állás, azaz a Körmend nem adta fel a meccset, ennek ellenére az első félidő nem hozott túlságosan magas színvonalú játékot és az izgalmak is hiányoztak. 

Az első három negyedben alacsony színvonalú volt a játékFotó: Koncz Márton - Origo

A Körmend ugyan szorgosan tapadt a Falcóra, de átvenni nem tudta a vezetést. Az alacsony színvonalú meccsen a második negyedben a Körmend összesen 13 pontot dobott, s ezzel a teljesítménnyel arra sem volt esélye, hogy megszorongassa a hazai csapatot.

A második félidő elejére teljesen szétesett a Körmend játéka, így a Falco játszi könnyedséggel szerezte a kosarakat és húzott el 49-35-re. A vendégek 3 perc alatt 2 pontot szereztek, amely borzalmasan gyenge teljesítmény volt. Már-már mindenki azt hitte, hogy ez a meccs eldőlt, de a Körmend valahonnan előrántott egy kis erőtartalékot és elkezdtett játszani. A 29. percben teljesen eltűnt a Falco korábban könnyen megszerzett előnye, 58-56-ra vezetett a Falco. A körmendi közönség olykor sokkal hangosabb volt, mint a szombathelyi. Az utolsó percekben a szombathelyi csapat megint ellépett egy kicsit, így az utolsó szünetre 61-56-ra mentek a csapatok.

A körmendi közönség sokszor hangosabb volt, mint a szombathelyiFotó: Koncz Márton - Origo

Az utolsó negyedre maradt tehát a döntés, melyik csapat nyeri meg a finálé harmadik meccsét. A Falco jobban kezdett, 7 ponttal is vezetett, de a Körmend nem akart leszakadni. 1.40-el a vége előtt 75-72-es állásnál a Körmend már az egyenlítésért támadott. Gordon két büntetőt dobott, egy kimaradt, de a másodiknál elütötték a labdát a Falco játékosai. Ám Gordon szemfüles volt és bepöccintette. A következő támadásnál pedig Váradi eladta a labdát, a Körmend pedig egy triplával átvette a vezetést (75-77.) Döbbenetes fordulat volt ez, 53 másodperccel a vége előtt. Ekkor Perl Zoltán a Falcónak dobott két büntetőt, de csak az egyik ment be. A videózás után a Falco kapta meg a labdát, de a dobás kimaradt. Majd egy fault után a Körmend jött két büntetővel. Stokes mindkettőt bedobta, 20 másodperccel a vége előtt 76-79 volt az állás, így a hazaiak jöhettek, de egy triplával is legfeljebb a hosszabbítást érhették el. De ezt is elrontotta a szombathelyi csapat, mert az időkérés után a körmendiek rárontottak a labdára és a tartott labda után a Körmend jöhetett. 8,1 másodperc volt hátra, amikor az oldalbedobás után eladta a labdát a Körmend.  A Falco gyorsan támadott, de óriási hibát követett el, mert Barac ugyan bedobott egy duplát, ami a hosszabbításhoz kevés volt. Perl Zoltán ott kiabált, hogy tripla kell, de hiába. 1,1 másodperccel a vége előtt a Körmend még dobhatott két büntetőt, s mivel White mindkettőt bedobta, a Körmend döbbenetes meglepetésre 81-78-ra nyert idegenben.

Pénteken a két csapat negyedik meccsén, amennyiben a Körmend nyer, bajnok lesz. 

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Egis Körmend 78-81 (23-20, 19-13, 19-23, 17-25)
Falco: Váradi 11/3, Somogyi 8, Benke 12/3, Golomán 6, Keller 8. Cserék: Verasztó -, Perl 10, Clark 5/3, Kovács 4, Barac 14, Hawkins -.
Körmend: White 15, Takács -, Szavics 8/6, Durázi 13/9, Gordon 16. Cserék: Stokes 12/6, Kiss -, Ferencz 2, Henry 15/3.