Vágólapra másolva!
A Körmend hazai pályán nem tudott nyerni a Falco ellen a férfi kosárlabda NB I döntőjének negyedik meccsén, ezért az aranyéremről a két csapat vasárnap esti ötödik összecsapása dönt majd. A pénteki negyedik összecsapáson a Falco idegenben 77-62-re nyert.

Minden idők egyik legnagyobb meglepetése készülődött Körmenden, ahol a hazai csapat a címvédő Falcót fogadta az NB I döntőjének 4. mérkőzésén. A három győzelemig tartó pároscsatában a Körmend vezetett 2-1-re, úgyhogy 19 év szünet után hazai pályán lehetett volna bajnok a körmendi csapat.

Elképesztő hangulat fogadta a csapatokat Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezt pedig a bajnokság előtt senki sem gondolta volna. Meg azt sem, hogy az eddig lejátszott 120 játékpercből mindössze 6 perc 32 másodpercet vezetett a körmendi csapat.

Az első hangrobbanást Takács Kristóf kosara után hallhattuk, ezzel vezetett 2-0-ra a hazai együttes. Ideges volt mindkét csapat, a hangulat pedig elképesztő. Akik nem fértek be a terembe, azok a kisváros kastélyának kertjében nézhették kivetítőn a történteket. 2-0 után 2-4 lett az állás, mert a Falco hamarabb nyugodott meg, s ezzel tett szert minimális előnyre.

Óriási küzdelem jellemezte az első negyedet Fotó: Polyák Attila - Origo

Gordon kétszer indulása is jelezte, hogy a hazaiakat szinte agyonnyomta a tét. A veterán körmendi Ferencz Csaba jött a hazai kispadról, bevágott egy triplát és ezzel 10-11 lett az állás, de aztán három újabb gyors körmendi kosár már azt jelentette, hogy 10-0-s sorozatban volt a hazai csapat. 17-13-ra vezetett ekkor a Körmend. Aztán szorosabb lett a meccs, felébredt a Falco és az első negyed után 22-21 volt az állás a hazaiaknak.

A második negyedben egyre feszültebb lett a hangulat. A Körmend vezetett, de csak 1-2 ponttal. A hazaiak játékosa, Stokes már három személyi hibánál járt. A Falco edzője, Konakov peig technikait kapott a bíróktól.

A második negyedben a Falco szinte végig vezetett Fotó: Polyák Attila - Origo

A 14. percben Perl Zoltán triplájával újra átvette a vezetést a szombathelyi csapat (25-26). Aztán Perl megint egy triplával jelentkezett, s ez jelentős fordulat volt a meccs alakulásában. A Falco a második negyed végén okosan menedzselte az előnyét, a Körmend sokat hibázott. A Falco hol 1, hol 3 ponttal vezetett, a Körmend szívósan tapadt az ellenfelére. A nagyszünetben 40-37-re vezetett a vendégcsapat. A két csapat összesen 19 labdát adott el, ez azért nem volt annyira fényes mutató.

Nagyon szoros meccset játszott a két csapat Fotó: Polyák Attila - Origo

A harmadik negyed elején hamar jött egy Falco-kosár és ezzel 5 ponttal vezettek a szombathelyiek, ez volt az eddigi legnagyobb különbség, amivel vezettek. Majd Váradi Benedek dobta be 8 méterről, ez volt a nap eddigi legszebb jelenete. Ezzel 45-37-re húzott el a Falco. A Körmend ekkor hamar megfelezte a hátrányát és feljött négy pontra. De hiába. Mert a Falco rutinosan játszott, s a 36. percben már 10 ponttal vezetett a vendégcsapat.

43-53-nál jött a körmendi időkérés, de ez sem segített, mert Benke zsákolása után már 12 ponttal vezettek a szombathelyiek. Semmi sem segített, 7 perc alatt 6 pontot dobott a Körmend, amit a Falco szépen kihasznált. Amikor a hazaiak újra időt kértek, már 16 ponttal vezetett a szombathelyi csapat. Az időkérés után pedig már 19-el.

A körmendi szurkolók csalódottan figyelték a meccs alakulását Fotó: Polyák Attila - Origo

A harmadik negyed utáni utolsó szünetben a Falco 62-44-re vezetett és ebben a negyedben a körmendiek összesen 7 pontot szereztek. Ezt a 10 percet a Falco 22-7-re nyerte meg.

A negyedik negyedben már nem volt nehéz dolga a szombathelyi csapatnak, amely okosan tartotta hatalmas előnyét. A hazai közönség nehezen viselte a látottakat, a körmendi csapat pedig semmit sem tudott kezdeni az ellenféllel. 5 perccel a vége előtt Stokes hármasával 54-64 lett az állás. De ezzel minden puskaporát ellőtte a körmendi csapat. Így aztán a bajnoki döntő negyedik meccsén sima szombathelyi siker született, ami azt jelenti, hogy a két együttes vasárnap este újra megmérkőzik az ötödik, mindent eldöntő mérkőzésen Szombathelyen.

Férfi kosárlabda NB I, döntő, 4. mérkőzés: Körmend-Falco 62-77.