Vízilabda - Két magyar bronz a Junior Olimpián

Vágólapra másolva!
Több magyar utánpótlás játékos is részt vett az USA legnagyobb vízilabdás rendezvényén, ahol korosztályonként négy napon keresztül 48 csapat küzdött a legjobb eredményekért. Pintér Noah és Szalay-Bobrovniczky Bálint csapata, a San Diego Shores pedig hatalmas eredményként bronzérmet szerzett - írja a kormanysport.hu.

A 2021/22-es országos gyermek bajnokság, valamint két másik korosztály megnyerésével még nem ért véget a szezon Pintér Noah az UVSE játékosa számára. A gyermek bajnokság nyolcasdöntőjének legeredményesebb vízilabdására és barátjára, csapattársára, Szalay-Bobrovniczky Bálintra ugyanis egy közel két hónapos kaland várt a tengerentúlon.

Június elejétől, egészen július közepéig, hét héten át, hétvégenként három-öt mérkőzést lejátszva, az ugyancsak UVSE-s Szalay-Bobrovniczky Bálinttal együtt, mutatták meg a tehetségesüket két bajnokságban is a legjobb amerikai utánpótlás-játékosok ellen. Az Amerikai Nemzeti Bajnokságban kezdésként, rögtön aranyérmet nyertek, ráadásul, míg

Bálint egy évvel, Noah hárommal fiatalabbként játszott a tizenhat évesek közt.

Forrás: kormanysport.hu

Rövid kikapcsolódás és feltöltődés után a fiúkra újabb kihívás várt. A 2022 Amerikai Vízilabda Junior Olimpián, ahol természetesen a középiskolák és egyetemek játékosmegfigyelői is a helyszínen voltak, már öt ifjú magyar bizonyított: Varga Csanád (UVSE) az U18-as korosztályban, míg Maróti Patrik és Banai Péter (Szent István Polo SE) az U16-os korcsoportban képviselte a magyar vízilabdát a Utah United színeiben, míg Noah és Bálint a San Diego Shores sapkájában ugrottak vízbe.

A sorozatterhelés meg sem kottyant az addigra már amerikai bajnoknak magukat mondható két ifjoncnak. Noah átlagosan, meccsenként 3-4 gólt lőtt, Bálint pedig a legtöbb gólpasszt adta a csapatban, aminek következtében a társai és edzői "Assist king"-nek nevezték, vagyis "gólpasszkirálynak".

Forrás: kormanysport.hu

A rájátszást a Stanford Egyetem „vizes" komplexumában, a 2480 férőhelyes Avery Aquatic Centerben játszották tömött lelátók előtt. A San Diego-i klub csoport másodikként jutott tovább majd végül a későbbi győztes, LA Premier állította meg őket az elődöntőben. A bronzmeccsen a Mission ellen három góllal jobbnak bizonyultak, így az U16 harmadik legjobbjaiként végeztek.

„Nagyon tetszett, hogy a játékosok minden egyesületben nagyon szeretik, tisztelik egymást és bármit képesek lennének megtenni a másikért. Hihetetlen élmény volt ez a szűk két hónap, nagyon sokat tapasztaltunk, tanultunk és nagyon remélem, hogy jövőre is visszatérhetünk." – mondta a 13 éves Noah.

Az, hogy Bálint és Noah valóban kétszer jobbként térnek-e vissza az előttünk álló szezonra, arról majd ellenfeleik és a szakértők nyilatkoznak.