A Sopron és török csapatok csaphatnak le a WNBA sztárjaira

Dallas Wings v Chicago Sky GettyImageRank2 wnba Horizontal SPORT BASKETBALL
CHICAGO, ILLINOIS - AUGUST 02: Courtney Vandersloot #22 of the Chicago Sky is fouled by Teaira McCowan #7 of the Dallas Wings during the second half at Wintrust Arena on August 02, 2022 in Chicago, Illinois. Michael Reaves/Getty Images/AFP (Photo by Michael Reaves / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Augusztus 14-én véget ér az amerikai női profi kosárlabda-bajnokság (WNBA) alapszakasza, és sok sztár már alá is írta új szerződését a legjobb európai klubokhoz, amelyek között a Sopron is ott van, amelyik másokkal együtt kihasználhatja az orosz csapatok kizárását az európai kupákból.

UMMC Jekatyerinburg, Dinamo Kurszk, Nagyezsda Orenburg, három orosz csapat, melyek közül előbbi kettő talán a legerősebb a női kosárlabda Euroliga mezőnyében. Pontosabban a legerősebb lenne, ha az Ukrajnában dúló háború miatt a nemzetközi szövetség, a FIBA nem zárta volna ki az orosz csapatokat. Az elképesztően gazdag, minden évben amerikai és európai sztárok sokaságát foglalkoztató orosz csapatok híján azonban most más klubok után kell nézniük az amerikai ászoknak.

Ők ugyanis munka szempontból mondhatni megfelezik az évet: szeptembertől a legjobb európai (vagy távol-keleti) csapatokban játszanak, majd az idény végén hazatérnek, hogy valamelyik WNBA-csapatban pattogtassanak.

A legnagyobb sztárok, mint a többszörös olimpai bajnok, Brianna Stewart, Brittney Griner, vagy Natasha Howard Oroszország felé vették az irányt, ahol királyi életük volt. Az előző négy szezonban szintén Jekatyerinburgban játszó, a 2021-es WNBA-idény legértésebb játékosa, Jonquel Jones nem is csinál belőle titkot, hogy miért csábító számukra Oroszország:

- mondja ki nyíltan. A női liga esetében nem a férfiak játszóterén, az NBA-ben osztogatott több tízmillió dolláros szerződésekre kell gondolni: Jones egész idényben 205 ezer dollárt kap a Connecticut Suntól.

Törökországban az amerikai sztárok ennek a pénznek a másfél-, kétszeresét, azaz 300-400 ezer dollárt tehetnek zsebre. A kétszeres olimpia, világ- és WNBA-bajnok, Breanna Stewart nem is habozott, amior a Jeka kizárása után megkereste a Fenerbahce, habozás nélkül mondott igent a török ajánlatra.

Breanna Stewart a Fenerbahce csapatát fogja erősíteni a következő Euroliga-kiírásban Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Stacy Revere

Az ESPN összeállításában szerepel egy magyar klub is, és nem véletlenül: az Euroliga legutóbbi kiírását megnyerő Sopron Basket mellett több érv is szól. Először is az USA külügyminisztériumában az utazásra ajánlott országok között az 1-es, azaz a legjobb kategóriában van (Törökország már a 2-esbe került), a klub emellett nem ismeretlen az amerikai sztárok számára: az előző idényben olyan, a WNBA-ben is sztárnak számító játékosok viselték a zöld-sárga mezt, mint az isztambuli négyes döntő legjobbjának választott, Gabby Williams, Briann January, vagy a 3x3-as olimpiai bajnok és WNBA-bajnok, Stefanie Dolson.

- idézi az amerikai lap a magyar állampolgársággal is rendelkező, 2021-ben WNBA-bajnok Vandersloot Courtneyt, aki több év után tér vissza Magyarországra. És, aki játszott lengyel, török és orosz csapatokban is, azaz jócskán van összehasonlítási alapja.

Vandersloot Courtney (22) nem az ismeretlenbe érkezik Sopronba Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Michael Reaves

Oroszország - különösen annak fényében, ami sportág egyik legnagyobb sztárjával, Brittney Grinerrel történi, akit lassan fél éve tartanak börtönben kábítószercsempészet vádjával - most nem opció, ugyanakkor többen is amondóak, ha véget ér a háború, és feloldják az orosz csapatok kizárását, akkor a jövőben is szívesen játszanána, és persze keresnének pénzt az orosz csapatokan.