Társoldalunk:

Hanga Ádám: a szívünket-lelkünket ki fogjuk tenni a pályán az Európa-bajnokságon

2022.08.05. 17:20

Az Eb-re készülő magyar férfi kosárlabda válogatott előtt álló feladatokról a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége sajtótájékoztatót tartott Kecskeméten, ahol szövetség elnöke, Szalay Ferenc, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics, és a Real Madrid játékosa, Hanga Ádám beszélt a felkészülési időszakról.

A magyar férfi kosárlabda válogatott Kecskeméten kezdte meg a felkészülését az augusztus végi világbajnoki selejtezőkre és a szeptemberi Európa-bajnokságra. A kecskeméti Hotel Four Points by Sheraton hotelben tartott sajtótájékoztatón először a Real Madrid magyar kiválósága, Hanga Ádám nyilatkozott. 

A magyar bedobó elmondta, hogy az utóbbi években kevésszer adatott meg neki, hogy a válogatottban játsszon, és számára örömteli, hogy hat év után újra itt lehet a nemzeti csapattal. A kvalifikációs meccseket már nem a "nyári szünetben", hanem a klubszezon közben rendezték meg, az NBA játékosok mellett pedig az Euroligában játszók sem csatlakozhattak a válogatottakhoz - a FIBA nem tudott megegyezni az Euroliga vezetőivel, ez a csata azóta is tart a két fél között.

A válogatott sajtótájékoztatót tartottFotó: Csudai Sándor - Origo

Ez rengeteg nemzeti együttest érintett, így a miénket is: a 2017-től négy éven át a Barcelonában, tavaly nyár óta pedig a Real Madridnál kosarazó Európa-klasszisunk, Hanga Ádám nem vehetett részt a 2019-es világbajnoki selejtezők, illetve az eredetileg 2021-re kiírt Európa-bajnokság selejtezői során sem, pedig elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy sikerült kijutunk az előző Eb-re.

Hanga nagyon bizakodó az Eb-vel kapcsolatbanFotó: Csudai Sándor - Origo

Hanga Ádám nagyon izgatott, és örül neki, hogy számára már csak a kosárlabda van a fókuszban. A 2016-os Eb-n a legjobb tizenhat közé jutottunk, és ezzel a céllal vágunk neki a szeptemberi Eb-nek is. Remélem, hogy Kölnben és sok magyar szurkoló kísér el minket, és megígérhetem, hogy szívünket-lelkünket ki fogjuk tenni a pályára - mondta el Hanga Ádám. Nagyon kemény csapatba kerültünk, de engem személy szerint nem érdekel, hogy ki ellen kell pályára lépnünk. Mindent meg fogunk tenni a győzelemért - mondta el Hanga Ádám az Európa bajnoksággal kapcsolatban.

Ivkovics szerint élvezni is kell a játékotFotó: Csudai Sándor - Origo


Nagyon fontos, hogy itt vagyunk. Imádom azokat a helyzeteket, ahol keményen meg kell méretneniük magát a csapat tagjainak és nekem is. A grúz meccs után csak erősebb csapattokkal játszunk. Ez egy érdekes és izgalmas nyár lesz. A válogatott mögött tíz év munka van, és mi sikeresen akarunk szerepelni az Eb-n. Fontos, hogy közben a válogatott játékosok élvezzék is a játékot a nevesebb ellenfelek ellen - árulta el Sztojan Ivkovics, a magyar válogatott kapitánya. Olyan dologra készül Sztojan Ivkovics együttese, amire 53 éve nem volt példa a magyar kosárlabdasport történetében. A magyar csapat zsinórban a második Európa-bajnokságra készülhet.Több tétmeccsünk lesz az Eb előtt, többek között a litvánokkal is összecsapunk majd, ami szintén nagy kihívás lesz. Ez nem szerencsés, de legalább izgalmas feladat lesz, és mi minden tölűnk telhetőt megteszünk - mondta el Ivkovics. A szót ezt követően Horváth Péter, a magyar válogatott csapatvezetője kaptak meg. Horváth Péter szerint a 2013-as kezdet után nagyszerű eredményeket sikerütl kihozni a csapatból, és a férfi válogatott immár kétszeres Eb-szereplőnek mondhatja magát. A klubcsapataink is értek el komoly sikereket, és ennyi magyar játékos még soha nem játszott spanyol, francia, és litván bajnokságban - árulta el Horváth Péter. A csapatvezető szerint a legnehezebb csapatokat kaptuk, de állítása szerint teher alatt nő a pálma. Bízunk benne, hogy meg tudunk felelni az elvárásoknak, és a legjobban jöhetünk ki majd az előttünk álló párharcokból - zárta le a csapatvezető. 

Szalay Ferenc szerint a magyar kosárlabda nagyobb figyelmet érdemelneFotó: Csudai Sándor - Origo


A szövetségi kapitány mentalitása mindig meghatározza a magyar válogatottatt. Ez a csapat nem küszködik mentalitásbeli gondokkal, legyen bárki az ellenfél. - mondta el Szalay Ferenc. Az MKOSZ elnöke szerint a kézilabda, labdarúgás és vízilabda népszerűbb mint a kosárlabda itthon. Ennek ellenére a céljuk az, hogy olyan példás hozzáállást láthasson mindenki, amire az egész ország felkaphatja majd a fejét. Szalay Ferenc kiemelte még a hazai bajnokság szerepét, ahol bárki bárkit megverhet a szezon során.

A külföldi játékosoktól tanulni lehet, és a magyar bajnokságban nem a középszerű játékosok játszanak. Az utánpótláskorú gyerekeket pedig játszatniuk kell a kluboknak, hogy majd olyan tehetségek jöjjenek, mint Hanga Ádám - nyilatkozta Szalay Ferenc. Sztojan Ivkovics szerződését 2025-ig meghosszabbítottuk. Ő bebizonyította, hogy jó kezekben van a magyar kosárlabda - mondta el Szalay Ferenc. A sajtótájékoztatót követően a magyar válogatott felkészülési mérkőzést játszik Georgia ellen a Messzi István Sportcsarnokban 18 órától

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Augusztus 5.:  Magyarország–Georgia, Kecskemét, 18:00
Augusztus 6.:   Magyarország–Georgia, Kecskemét, 16:00
Augusztus 12.:   Magyarország–Szlovákia, Kecskemét, 17:00
Augusztus 18.:  Horvátország–Magyarország, Opatija

VB-SELEJTEZŐ

Augusztus 24.:  Magyarország–Litvánia, Szombathely, 18:00
Augusztus 27.:   Csehország–Magyarország, Chomutov, 18:15

EURÓPA-BAJNOKSÁG, KÖLN

Szeptember 1.:    Magyarország–Bosznia-Hercegovina, 14:30
Szeptember 3.:    Magyarország–Szlovénia, 20:30
Szeptember 4.:    Magyarország–Franciaország, 20:30
Szeptember 6.:   Magyarország–Litvánia, 17:15
Szeptember 7.:    Magyarország–Németország, 20:30