Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott szerda este a búcsúmeccsét játszotta a kölni Európa-bajnokságon, ahol Sztojan Ivkovics csapatának ellenfele a házigazda Németország volt. Az első félidő után a lepattanózásban gyengébben teljesítő magyar válogatott tizenöt pontos hátrányban volt a távolról remekül dobó német csapat ellen. A második félidőben tovább nőtt a különbség, és így a magyar válogatott vereséggel búcsúzott az Európa-bajnokságtól

A németek átlagosan a negyedik legtöbb pontot szerezték (89,3 pont) az Eb eddig lejátszott meccsein, és a büntetődobásokban (86,3 %) is jeleskednek, mivel csak a finnek előzik meg őket a hatékonysági listán. A lepattanózásban is jobbak voltak mint a magyarok, de a csoportellenfelek mindegyike kimagasló volt a játék eme elemében.

Az Európa-bajnokság nyitónapján Németország Franciaországot (63-76), utána Bosznia-Hercegovinát (92-82), majd egy óvással, botránnyal tarkított összecsapáson Litvániát (107-109) is legyőzték Schröderék - két nap után valószínűsíthető volt, a harmadik nap végére pedig matematikailag is biztossá vált, hogy továbbjutnak a halálcsoportból. Tegnap kikaptak Szlovéniától (80-88), de Szlovénia legyőzte Franciaországot, így a németek biztosan másodikok a csoportban.

A magyarok kedden Litvániával játszottak, és bár másfél negyed után még vezettünk is, végül 23 ponttal kikaptunk (64-87). Váradi Benedek a második negyedben megsérült, akinek nem tört el az ujja, de kificamodott, vissza kellett tenni a helyére. Hanga Ádám után így második irányítóját vesztette el a csapat két meccs alatt.

A magyar csapat az Allen - Hopkins - Benke - Vojvoda - Somogyi ötössel vágott neki a meccsnek. A németek Lo - Obst - Thiemann - Voigtmann - Wagner kezdővel lépett pályára az utolsó csoportmeccsen.

Hopkins és Vojvoda kosaraival kezdte a meccset a magyar csapat, majd Lo talált be a triplavonal mögül. Wagner gyűrű alatt szépen tett fel egy ziccert, majd Benke dobott be egy hárompontost.

Az első percekben sok kosár született, Ivkovics csapata bátran támadta a festéket, miközben Hopkins és Allen zárásokkal próbálta segíteni a magyar hátvédeket.

A Váradi Benedek sérülése miatt a kezdőben szereplő Somogyi egész pályán védekezett Lón az első percekben, de Ivkovics három perc után lecserélte fiatal irányítót, és Ferencz Csaba jött be helyette.

Ferencz Csaba (b) és a német Maodo Lo a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Magyarország - Németország mérkőzésén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hopkins triplája után vezetett a magyar csapat (11-10), de Wagner tempója és középtávolija lehűtőtte a magyar reményeket. A lepattanókkal, ahogy a tornán végig a világelitbe tartozó csoportellenfelek ellen, továbbra is gondban voltunk:

a negyed feléhez érve a magyar válogatott még nem tudott sem védő, sem pedig támadóoldalon lepattanót szerezni. A németeknek nyolc volt az első hat perc után.

Több mint két percig egyik csapat sem tudott betalálni, majd a kosárcsendet Somogyi egy remek ütemű ziccerrel törte meg. Hátul is jól dolgozott a magyar csapat: Hopkins remek védekezése után Allen dobott ziccert a kontratámadás után, majd ismét a válogatott magasbedobó halászta el a labdát Hollatz elől. Sajnos a végén Sengfelder triplája betalált a sarokból, de így sem volt oka szégyenkezni Sztojan Ivkovics csapatának,

mert egy negyed után csak hárommal vezettek a németek (19-22).

A német Jonas Wohlfarth-Bottermann (b), valamint Perl Zoltán (k) és Benke Szilárd a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Magyarország - Németország mérkőzésén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bosszantó hibákkal indult a második negyed, amire Benke Szilárd emberről eldobott sikeres hárompontosa adott némi gyógyírt. Somogyi is kinntről volt eredményes, de sajnos a németek középtávolról és távolról is remekül dobtak,

ráadásul támadásban sokkal gyorsabbak is voltak az elváltások után a magyar magasembereknél.

Obst verte meg Kellert, majd egy eladott labda után újabb kosarat szereztek. Perl kihagyott büntetője után a negyed felére jobban összpontosított védekezésben a magyar csapat, ami a támadójátékuknak is jót tett: Ferencz Csaba saroktriplája után maradt a négypontos differencia (34-38).

Somogyi keresztpassza után Benke harmadik triplája gyönyörű ívben hullot be a németek gyűrűjébe, majd a magyar dobóhátvéd remekül védekezett a nála jóval magasabb Voigtmannon. Sajnos a pattanókban továbbra is gyengén teljesítettünk,

sokszor nem zártak ki a magyar játékosok a saját palánkjuk alatt.

Lo triplája után Giffey is betalált, majd ismét Lo volt eredményes kinntről. Az Alba Berlin irányítójával nem tudtunk mit kezdeni ezekben a percekben, és a kapkodó támadójáték és a gyengébb védekezés eredményeként tizenöt pontos hátrányban várta a folytatást a magyar válogatott (39-54).

Perl Zoltán (j) és a német Johannes Thiemann a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Magyarország - Németország mérkőzésén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az első két negyed után a németek több mint 70 százalékkal (71 %) dobták a kétpontosokat. A triplaszázalékuk (50 %) ugyan rosszabb volt mint a magyar válogatotté (56 %),

de a hazai pályán játszó gárda több mint kétszer annyi távoli kísérletet vállalt (20) mint Sztojan Ivkovics csapata (9).

A lepattanó statisztikák is sanyarú képet mutatattak a félidőben: a németek több mint háromszor (19) annyi pattanót szedtek mint az ellenfelük (6). A magyarok legeredményesebbje Benke Szilárd volt 9 ponttal, a németeknél Maodo Lo 16 ponttal és Franz Wagner 15 ponttal volt a legponterősebb játékos.

Somogyi kiváló ütemben harcolt ki támadóhibát a harmadik negyed kezdetén. Benke három emberen keresztül tört kosárra, a magyar hátvéd kiperdülő labdáját Hopkins segítette be a gyűrűbe (41-54). Vojvoda hármasa úgy kellett volna mint egy falat kenyér, helyette Giffey dobott be faulttal együtt egy nehéz kosarat. Bár nem mindig tudtunk elég helyet csinálni a betörésekhez a zárások után, de Vojvoda a védekezésből támadásba való átmenetekben remekül találta meg a réseket a német védekezésen.

Benke mindent megtett védekezésben is Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Benke két embert küldött el dobócselekkel, majd szerzett szép kosarat a németek palánkja alatt.

Pár perc múlva Hollatz kiváló passzal találta meg Sengfeldert, majd Vojvoda mutatta meg egy remek lőtt labdával, hogy a magyar játékosok is képesek hasonlóra. Vojvoda passza után Golomán zsákolt nagyot egy védő szorításában (52-68). Perl harcossága után a nyolcadik pontját szerezte a meccsen, majd egy betörés után Allenre fújtak rá egy támadóhibát a bírók, sajnos jogosan.

Sengfelder két gyors kosara után megtorpant a magyarok támadójátéka, sokszor csak erőltetett megoldásokat mutatott be Sztojan Ivkovics csapata,

akik valószínűleg már a fáradtság ellen is küzdöttek a torna utolsó meccsén.

Az utolsó percben a Bamberg bedobója, Sengfelder sarokból bedobott triplája után huszonhárom pontosra nőtt a különbség a németek javára (58-81).

Az utolsó negyed előtt a németek tizennégy bedobott hárompontossal álltak, a magyarok ötnél tartottak.

Az utolsó negyednek inkább már egyfajta örömjáték jellege volt, és a németek távolról továbbra is kiválóan tüzeltek távolról. A negyed feléhez közeledve harminchat pontos különbség volt a két csapat között (60-96). Lo, Sengfelder, és Giffey vezérletével az utolsó két perce már negyven volt a differencia (66-106).

A hazaiak legeredményesebb játékosa Christian Sengfelder volt 22 ponttal. A magyaroknál Perl Zoltán 15 ponttal zárt, de Benke Szilárd is dobott 13-at. A tízpontos határt Somogyi és Vojvoda lépte még át a magyar csapat tagjai közül.

A német csapat csoportmásodikként végzett a B-csoportban Szlovénia mögött, és továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba. A sérülésektől sújtott magyar válogatott értékes tapasztalatokkal zárta a tornát az Eb "halálcsoportjában", és a legjobb meccsén csak egy hajszálra volt attól, hogy megverje Franciaországot.

Férfi kosárlabda Európa-bajnokság, B csoport (Köln): Magyarország-Németország 71-106 (19-22, 20-32, 19-27, 13-25)
Legjobb dobók: Perl 15, Benke 13, Somogyi 11, Vojvoda 10 illetve Sengfelder 22, Lo 21, Giffey 19, Wagner 15