Vágólapra másolva!
A hétvégén rajtol a magyar női kosárlabda bajnokság 2022-2023-as alapszakasza, ahol a címvédő Sopron Basket továbbra is a legnagyobb esélyese a bajnoki címnek. Az Euroliga-győztes soproniak mellett több csapat is a legjobbak közé szeretne kerülni, ennek megfelelően komoly igazolásokkal készültek az új idényre.

A legutóbbi magyar bajnoki szezon első helyezettje a Sopron Basket óriási sikert ért el a nemzetközi kupaporondon, mivel első magyar csapatként megnyerte a női kosárlabda Euroligát. Az isztambuli négyes döntő fináléjában, végig vezetve, 60-55-re legyőzte a házigazda Fenerbahcét. A meccs legértékesebb játékosának Gabby Williamst választották, aki 16 pontjával a mezőny legeredményesebbje volt.

Az ötödik Final Fourjukban szereplő soproniak igazi hőstette az elődöntőben kezdődött, ahol csaknem végig vezetve 74-69-re legyőzték az esélyesebbnek tartott Salamancát, amelytől korábban kikaptak az elődöntőben. A találkozó hőse akkor a magyar bajnok szerb légiósa, Jelena Brooks volt 27 ponttal.

Az Euroliga győztes Sopron Basket női kosárlabdacsapata Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Elif Ozturk Ozgoncu

Az Euroliga-győztes gárdából Czukor Dalma, Fegyverneky Zsófia, Határ Bernadett, Jelena Brooks, Kókai Patrícia, Sitku Zsuzsanna és Varga Alíz maradt meg a magyar csapat keretében. Távozott a klubtól Briann January, Gabby Williams, Nevena Jovanovic, Stefanie Dolson és Varga Sára is. A következő szezonban a Sopron Basket keretét erősíti Böröndy Vivien, Brittney Sykes, Alice Kunek, Dragana Stankovic és Ezi Magbegor.

A kettes poszton a bajnokcsapatnál az elit védőmunkájáról híres 28 éves Brittney Sykesre érdemes figyelni. A Los Angeles Sparks játékosaként a WNBA védekezési hatékonyságban a liga listavezetője, tavaly az év védőcsapatába választották és Sylvia Fowles mögött a 2.helyen zárt az év védője választáson. A 2021-2022-es szezonban megválasztották az ausztrál liga (WNBL) legjobb védőjének is. Visszatért szülővárosába a rutinos és energikus játékáról ismert Böröndy Vivien is, aki hátvéd poszton lehet segítségére a csapatnak.

A hármas posztra az ír útlevéllel rendelkező 31 éves ponterős bedobó Alice Kunek érkezett. A ZVVZ USK Prága együttesével FINAL4-ig menetelő, 195 centiméter magas Dragana Stankovic még egészen fiatalon, 18 évesen érkezett Sopronba, és a korai magyarországi éveknek köszönhetően honi nevelésű státuszú játékosként vehetik majd számításba a bajnokcsapatnál.

Magbegor nagy erősítés lehet (sötét mezben) Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Steph Chambers

A Sopron alsó poszton egy remek centerrel is erősödött. A nigériai felmenőkkel rendelkező, új-zélandi születésű Eziyoda "Ezi" Magbegor 2016-ban kiérdemelte az U17-es világbajnokság MVP-jének járó díjat. 2020-ban WNBA bajnoki címet ünnepelhetett a Seattle Storm csapatával, 2021-ben pedig az ausztrál válogatott tagjaként 20 ponttal és nyolc lepattanóval nyitott a válogatottban a tokiói olimpián.

Fegyverneky Zsófia (szemben) és Jelena Brooks öröme Forrás: FIBA


mondta el a soproniak veterán klasszisa, az irányító Fegyverneky Zsófia pár héttel a bajnokság kezdete előtt. A Sopron idén is a magyar bajnokság legfőbb esélyese.

A Sopron egyik legnagyobb kihívója az Atomerőmű KSC Szekszárd lehet. A tolnai csapat a főtáblán kezdi meg szereplését a női kosárlabda Euroliga 2022-2023-as kiírásában. A tavalyi bajnokság ezüstérmese október 26-án idegenben lép pályára a ZVVZ USK Praha csapata ellen. A szekszárdi együttes első hazai Euroliga-mérkőzését november 2-án játssza, a tavalyi döntős török Fenerbahce ellen.

Cyesha Goree (labdával) ponterős játéka is kell a Szekszárdnak Forrás: Facebook/Atomerőmű KSC Szekszárd

A csapat magasembere a honosított Goree Cyesha mellett három új amerikai játékos érkezett. Közülük talán a legjelentősebb erősítés az amerika magasbedobó Victoria Vivians, aki a nyáron a WNBA-ben az Indiana Fever színeiben 36 mérkőzésen 9,5 pontot, 3,5 lepattanót és 2,5 gólpasszt átlagolt. Sydney Wallace a Lattes Montpellier csapatától érkezett, ahol 13 mérkőzésen 31 perc alatt 16,2 pontot, 3,8 lepattanót és 1,2 gólpasszt átlagolt. Utolsóként Ruthy Hebart érkezett meg, aki tavaly bajnok volt a Chicago Sky csapatával a WNBA-ben, idén pedig a négy között búcsúzott csapatával.

- nyilatkozta a bajnokság kezdete előtt a gárda vezetőedzőhe, Djokics Zseljkó.

Nagy veszteség lehet a Szekszárdnak Nikolina Milics, aki a WNBA-ben szereplő Minnesota Lynx csapatába igazolt. A pontszerzésben és a labdaszerzésben is erős szerb magasbedobó külső-belső játéka nagy húzóereje volt a tolnai csapat támadójátékának.

Studer Ágnesre nagyon számítanak Fotó: Polyák Attila - Origo

A 24 pontot, 6 gólpasszt és 5 labdaszerzést jegyző Studer Ágnes vezérletével tizennégy pontos győzelmet aratott a Szekszárd a Sió Kupa bronzmérkőzésén az NKA Universitas PEAC ellen. A következő idényben várhatóan a Studer vezérelte, amerikai légiósokkal felvértezett csapat lesz

az egyik legnagyobb kihívás a Sopronon kívül a magyar bajnokság résztvevői számára.

A tavalyi bajnokságban negyedik helyezést elérő NKA Universitas PEAC bejelentette, hogy a 2022-2023-as idényben a hazai mérkőzéseinek a helyszíne a Nemzeti Kosárlabda Akadémia Fűzy Ákos centerpályája lesz. Arról is bejelentést tett a klub, hogy 2022. december 31-ig a belépés ingyenes. A szerb Jovan Gorecs lett a csapat vezetőedzője, a szerb szakember munkáját másodedzőként a pécsi legenda, Iványi Dalma segíti. Iványi az előző két idényben az UNI Győr MÉLY-ÚT vezetőedzőjeként tevékenykedett.

Az NKA Universitas PEAC-hoz bedobó posztra a tengerentúlról érkezik a 26 éves, 183 cm magas Sierra Calhoun, aki az előző idényt Spanyolországban, a Casademont Zaragoza együttesénél töltötte. Az amerikai játékosnak 13,3 pont, 3,9 lepattanó volt az átlaga. A gyors, jól dobó és védekezni is szerető Calhoun korábban Görögországban és Olaszországban játszott. Rendkívül sokoldalú játékos, 1-től 4-ig szinte minden poszton bevethető.

Ivana Katanic irányító poszton segíthet Forrás: Belga via AFP/Virginie Lefour

A szerb Ivana Katanic lehet a legfőbb játékszervező a következő idényben. A korábban a szerb bajnokságban szereplő fiatal játékos az előző idényben Belgiumban, az Európa Kupában is érdekelt Kangoeroes Basket Mechelennél kosárlabdázott és lett belga bajnok. A 23 esztendős, 180 cm magas kosaras remekül lát a pályán, és igazi versenyző típus.

Visszatérőként ott volt a játékosok között Pap Regina is, aki korábban már játszott a PEAC-ban, legutóbb a ZTE NKK-nál kosárlabdázott, ő center poszton jelent segítséget a csapatnak.

Kiss Virág magyar válogatott is Forrás: FIBA

A csapat erőssége Kiss Virág a negyedik legjobb pontszerző volt a tavalyi szezonban a bajnokságban,

emellett a harmadik legjobb lepattanózó volt a PEAC magasembere.

A 2012-ben magyar bajnoki címet nyerő UNI Győr Mély-Út csapatának csalódás volt a tavalyi szezon: a bajnokságban nem jutott be az elődöntőbe, és csak ötödik lett, a Miskolcon megrendezett Magyar Kupában az első megméretés, a negyeddöntő jelentette a végállomást, az Európa-kupában pedig a csoportkör után búcsúzott. A vezetőség szerződést bontott Iványi Dalmával,

és Cziczás Lászlót, a történelmi sikert elérő magyar női U19-es kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányát nevezte ki.

Cziczás a hazai rendezésű világbajnokságon bronzérmet szerzett a magyar válogatottal.

A két amerikai érkező közül Aaryn Ellenberg az előző évadban az Atomerőmű KSC Szekszárdhoz igazolt, ám pár nappal később távozott is a hátvéd, mert az orvosi stáb egy sérülés kapcsán úgy döntött, kockázatos lenne a szerepeltetése. A 29 éves irányító végül a török Hataynal 25 bajnokin játszott és 23,4 pontot, 5,3 lepattanót és 4,4 gólpasszt átlagolt. Honfitársa, a négyes és ötös poszton bevethető Peyton Williams legutóbb a francia élvonalban kilencedik helyen záró Hainautban légióskodott, a 24 éves, 193 centis középjátékos 28 bajnokin 10 pontot és hét lepattanót szerzett átlagban.

Végül, de nem utolsósorban itthonról a 25 éves Bach Boglárka csatlakozott a csapathoz, a bedobó stabilan húsz perc felett játszott a Vasasban az előző évadban.

Az Uni-Győr légiósa Aaryn Ellenberg nagy erősítés Forrás: Krizsan/MTi/Krizsan Csaba

A felkészülés alatt a Győr megnyerte a Sió-Kupát. A torna MVP-je és pontkirálynője Aaryn Ellenberg lett, míg a győri csapat legjobbjának Török Ágnest választották meg a szervezők.

- mondta el az edző a kupagyőzelem után.

A DVTK nemcsak bronzérmes lett a bajnokságban, hanem kupagyőzelmet is ünnepelhetett az idény végén. A borsodi együttes megtartotta kulcsembereit, és néhány új igazolással is erősített. Az ausztrál liga idei ezüstérmesétől, a Perth Lynx együttesétől érkezett Darcee Garbin. A kosaras eddig 17-szer szerepelt hazája, a világranglista igen előkelő, harmadik helyét elfoglaló válogatottjában, az elmúlt idényben 11,7 pontot és 5,7 lepattanót átlagolt az ausztrál ligában.

A 2005-ös születésű Toman Petra szintén Diósgyőrbe tette át a székhelyét. A fiatal bedobó a Ludovika Csata színeiben 14 mérkőzésen lépett pályára tavaly, és a fiatal játékos több magyar csapat érdeklődését is felkeltette, továbbá az U17-es világbajnokság magyar keretébe is meghívót kapott. Toman Petra a nemzetközi tornán 6. helyet megszerző magyar csapat vezére volt.

A Ludovika-FCSM Csata gárdája kulcsemberét veszítette el Lelik Réka személyében. A magyar dobóhátvéd 114 élvonalbeli meccsen, közte 8 nemzetközi összecsapáson viselte a klub mezét.

A játékos 3515 pályán töltött perc alatt 1592 ponttal segítette a Ludovika-FCSM Csatát.

Lelik Réka ősztől a belga Royal Castors Braine együttesében kosarazik tovább.

Lelik Réka a Csata legjobbjai közé tartozott Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A Csata csupaszív játékmestere Horváth Bernadett viszont negyedik évadát kezdheti meg csapatkapitányként. A Csata DSE kötelékétől a felnőtt válogatottságig eljutó irányító akár már az első hivatalos mérkőzésen a Csata egyedüli meccsrekordere lehet, hiszen jelenleg Lelik Rékával 114-114 szerepléssel osztoznak az első helyen. Horváth évek óta a magyar mezőny egyik legjobb gólpasszadója,

a 2021/22-es szezonban pedig egyenesen ő osztotta ki a legtöbb asszisztot az alapszakaszban.

Horváth nagy harcos hírében áll Forrás: Ludovika Csata

A hárompontosokat is hosszú ideje megbízható hatékonysággal szórja: a tavalyi szezonban elért 45,2 százalékos mutatója szintén kiemelkedőnek számít.

Emellett jó védő hírében álló hátvéddel erősített a csapat, mivel a 2001-es születésű Boros Bertával bővült a keretük. A korábbi válogatott kosárlabdázó, Boros Zoltán lánya az ELTE BEAC Újbuda együtteséből érkezett. A XI. kerületből teszi át székhelyét a Ludovika Arénába a rutinos mezőnyember, Czank Tímea. Az 1-es és 2-es poszton is otthonosan mozgó, Csata DSE-nevelésű játékos magyar bajnoki címmel és kupagyőzelemmel is büszkélkedhet. Válogatott tapasztalata mellett soproni éveiben pályára lépett a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban, az Euroligában.

Jáhni Zsófi és Tomán Dóra mellett az ősztől a Ludovika Csatát erősíti a 27 éves, 182 cm magas Szabó Fanni. A 2-es és 3-as poszton egyaránt bevethető játékos gazdag pályafutása újabb állomásaként igazolt a Ludovika Csatához. A BSE-nevelés gimnáziumi éveit Sopronban, egyetemi éveit az Egyesült Államokban, a Dartmouth-on töltötte.

Szabó Fanni nagyon motivált Forrás: Ludovika Csata Basketball

Azóta megfordult a DVTK-ban, Pécsett, Szekszárdon és Cegléden is. Fanni a nyarat az ausztrál Big Victoria ligában, a Mildura Basketball együttesénél töltötte,

és az egész liga legmagasabb pontátlagával büszkélkedhet.

Samantha Fuehring személyében egy 190 cm magas erőcsatár csatlakozott a magyar csapathoz, akinek a Louisville-ben töltött egyetemi évek után ez lesz a negyedik szezonja légiósként. A 23 éves Jaelyn Brown főleg hátvédposzton lesz erősítés, a tavalyi szezonban svéd bajnok lett a Norrköping Dolphins színeiben, és volt 45 pontos meccse is.

A tavalyi szezon kellemes meglepetése volt az NBI/A csoportos bajnokságban a Vasas akadémia csapata –

annak ellenére sikerült megszerezniük a 6. helyezést egy évről évre erősödő bajnokságban, hogy légióst foglalkoztattak volna.

A távozók megnövekedett létszáma miatt a következő kiírásban két amerikai játékos is fogja segíteni Milos Pavlovic és fiatal együttese munkáját.

Siklós Dorottya szezon közben, Bach Boglárka, Pusztai Petra, illetve Dúl Terka pedig a szezon végén távozott. Katrina Pardee a West Virginia egyetem hallgatójaként végezte el az amerikai főiskolát, majd több tengerentúli csapat után a tavalyi szezonban a ZKK Cinkarna Celje együttesét erősítette, egészen a bajnoki címig menetelt.

A Vasas Akadémia 25 éves játékosa leginkább bedobó poszton érzi otthonosan magát, de irányítóként is elboldogul.

Mind betörés után, mind a hárompontos vonalon túlról veszélyes. Schaquilla Nunn 28 éves korára meglehetősen tapasztalt légiósnak számít. A Tennessee Egyetem korábbi kiválósága megfordult többek között a német, iráni és egyiptomi bajnokságban is, miután 25. helyen kiválasztotta őt a 2017-es WNBA drafton a San Antonio Stars. Hatékony pontszerzőként és kiváló lepattanózóként tartják számon.

Madár Eszter mellett az újonc Van Rijs és Szerencsés Tamara is hasznos tagja lehet az idei keretnek, aminek vezéralakja immár a 3x3-as magyar válogatott irányító Papp Klaudia.

Papp Klaudia a liga legjobb pass-first irányító közé tartozik Forrás: Balogh David/Balogh_David

A Kelet-Magyarországról származó játékmester

az ötödik legtöbb labdát szerezte és tizedik legtöbb gólpasszt adta meccsenként a tavalyi szezonban,

és kulcsszituációkban és lélektanilag fontos pillanatokban szerzett döntő kosarakat az elmúlt idényben.

A TFSE csapatánál Magyar Bianka vezetőedző munkáját másodedzőként ettől az évtől újra Hegedűs Péter segíti. A csapat egyik erőssége Süle Krisztina végleg visszavonult az élvonalbeli kosárlabdázástól,

így az első szezonjában egyből mentorként és meghatározó játékosként megismert Theodoreán Alexandra rutinjára nagy szükség lesz a csapatnak.

Dúl Panka magyar bajnokságban mutatott brillírozása mellett még a felnőtt magyar válogatottban is emlékezetes bemutatkozásnak örvendhetett.

12 év után újra NBI-es csapat kispadjára ül az ELTE BEAC vezetőedzője, Mészárosné Kovács Andrea. Két év miskolci szereplés után ismét az újbudai csapatot erősíti a négyes poszton bevethető Tóth Franka,

de ez a szezon inkább az összeszokás és a játék csiszolásáról fog szólni a BEAC-nak.

Tovább épül a BKG-PRIMA Szigetszentmiklós csapata a 2022/23-as szezonra. Szabó Dóra és Katona Szidónia személyében Ceglédről két igazi rutinos, A-s menő csatlakozik a Kosok becenevű csapathoz. Emellett a 186 cm magas Kayla Jones is érkezik, aki a fizikailag erős felépítésének hála a palánk alatt is félelmetes erőt képvisel, de távolról is eredményes tud lenni.

A PINKK Pécsi 424 csapatának játékoskeretében nem történtek jelentős változások: a következő szezonban is a csapatot erősíti Tenyér Zsófia, Zsilinszki Lilla, Kovács Kitti, Vincze Nikolett, Szücs Luca, Horváth Zsanett, Borbás Panni, Pucz Eszter és Révész Luca. A PEAC-Pécs-től Bojtár Boglárka, a PVSK juniorból Temes Boróka, Scmidt Laura és Bunyik Lilián érkezik. Jáhni Zsófi helyére az ukrán válogatott egyik nagy reménységét, a 23 éves, 190 cm magas Veronika Liubinecet igazolták a pécsiek.

Erősítésnek számít a montenegrói válogatott Sofija Zivaljevic. A 24 éves 179 cm magas irányító tavaly a BKG csapatában szerepelt, 9,5 pontot, 4,9 lepattanót és 3 gólpasszt átlagolt.

A tavalyi szezonban utolsó előtti helyezett pécsieknek nem lesz könnyű dolguk a nyitófordulóban, mivel az első fordulóban szombaton 19:00-kor a bajnok és Euroliga győztes Sopron Basket csapatát látják majd vendégül.

Női NB I
1. forduló

2022. szeptember 24., szombat

18.00 TFSE-MTK — NKA Universitas PEAC
18.00 E.ON ELTE BEAC — Atomerőmű KSC Szekszárd
18.00 VBW CEKK Cegléd — SERCO UNI Győr
18.00 Vasas Akadémia — Ludovika Csata
19.00 PINKK Pécsi 424 — SOPRON BASKET

2022. szeptember 25., vasárnap

18.30 BKG PRIMA NATURA Szigetszentmiklós — DVTK-Hun-Therm