Társoldalunk:

Testi-lelki terrorban tartotta és szexuálisan zaklatta játékosait a német sztárcsapat edzője

2022.10.02. 22:23

Döbbenetes dolgokat állítanak volt játékosai a Borussia Dortmund női kézilabda-csapatának edzőjéről, Andreas Fuhrról. Testi-lelki terrorról, megnyomorított lelkű játékosokról és szexuális zaklatásról számolnak be.

Fuhrt szeptemberben rúgták ki azonnal hatállyal a 2021-ben bajnoki címet nyerő csapat éléről, ami után szinte azonnal kérte szerződése felbontását a BVB két kulcsjátékosa, Mia Zschocke és Amelie Berger is, akik szintén távoztak a klubtól.

A két sportoló azóta egy erőszakkal és visszaélésekkel foglalkozó emberjogi szervezethez fordult a csapatnál történtek miatt, és az emúlt napokban a klub több húsznál is több egykori vagy jelenlegi játékosa szólalt meg az ügyben, írja a Dániasport című oldal.

Még soha nem láttam vagy tapasztaltam hasonlót, hogy ennyien kimerüljünk mentálisan. Egy mérkőzés után visszajelzést kért tőlünk, és valamelyikünk felszólalt. Ezt követően azonnal üvöltözni kezdett, és leszidta őt. Egyetértettem azzal, amit hallottam, de nem mertem megszólalni. Tudtam, hogy ha vállalom a konfliktust, az egész edzés erről fog szólni. Egy szót sem tudtam kinyögni, és ezt ma már nagyon szégyellem" - idézi az oldal a Ruhr Nachrichten című lapban megjelent cikket, amelyben Clara Monti Danielsson idézte fel a részleteket.

Andreas Fuhr látja el instrukciókkal a dortmundi kéziseket (éppen Jackie Morenóval beszél) egy Rosztov-Don elleni Bajnokok Ligája-meccsenForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Jvşrgen Fromme/firo Sportphot/Jvorgen Fromme

A játékos elmondta, hogy egy alkalommal, amikor Fuhr az egész első félidőt, majd a szünetet is végigüvöltötte vele, már nem bírta tovább és könnybe lábadt a szeme. De az edző ettől csak még inkáb megvadult.

"Most elkezdesz sírni? Ettől szerinted jobb lesz? Ezt üvöltötte. Aztán a találkozó után folytatta, hogy talán minden alkalommal meg kellene sirattatnia, ha utána jobban teljesítek. Az ember lassan, de biztosan összetört."

A csapat svéd balszélsője, Jackie  Moreno is elviselhetetlen állapotokról számolt be a dortmundi öltöőből.

Minden nap a túlélésről szólt. Bár jól teljesítettem a pályán, nem tudtam élvezni. Ha a kispadon kezdtem, örültem, mert akkor legalább nem tudott leszidni. Elvesztettem az önbecsülésemet, megkérdőjeleztem magamat emberként és játékosként. Az edzések és a mérkőzések alatt is az órát néztem, visszaszámoltam, hogy még mennyi idő van hátra. Szélsőséges pszichológiai terrorban és olyan pusztító környezetben dolgoztunk, amelyben senkinek sem volt szabad kinyitnia a száját. Ha mégis így tett valaki, akkor rosszul bántak velünk. Szexuális zaklatásnak is ki voltunk téve, azt írta egy csapattársamnak, hogy az én fenekem a legszebb. Ilyet egy edző nem engedhet meg magának. A legrosszabb, hogy egy idő után elkezded normalizálni a helyzetet, hiszen naponta benne vagy."

Moreno elkeseredettségét jól illusztrálja, hogy úgy bontotta fel a szerződését, hogy közben egyetlen klubbal sem tárgyalt, ső annyira megviselték a történtek, hogy egy időre még a játékkal is felhagyott, és inkább személyi edzőként dolgozott.

Úgy éreztem, ha kézilabdát látok, meghalok. Most már viszont nagyon hiányzik, s nem állok készen arra, hogy végleg eldobjam" - mondta Moreno, aki készen áll, hogy folytassa a karrierjét.

Fuhr két nappal Dortmundból történt kirúgása után a Német Kézilabda-szövetségtől is távozott, ahol az U19-es válogatott szakmai munkáját irányította.