Társoldalunk:

Őszintén vallott súlyos betegségéről a magyar válogatott kézilabdázónő

2022.10.03. 14:50

Az út felénél jár, de csatát nyert a betegséggel szemben. A korábbi kiváló háromszoros magyar válogatott kézilabdázó, Tilinger Tamara letudta a 13 adagos terápiát, s edzésbe állt.

Fontos állomáshoz érkezett a gyermekként Csákváron, majd Fehérváron nevelkedett korábbi kiváló kézilabdázó, Tilinger Tamara. Hat hónappal azután, hogy március közepén mellrákot diagnosztizáltak nála, a kezelés végére ért, és újra reménykedik - írja a FEOL.

A 33 esztendős Tilinger Tamara 13 kemót kapott, s már a melleltávolító műtétekre készül. A fájdalmas, keserves kezelés nem törte meg. A betegséggel vívott háború tapasztalataiból merített erővel most édesapját is segíti.

"Sajnos kiderült, hogy édesapám is beteg. Műteni is kellett, két bordáját ki kellett venni. Lábadozik, a kemoterápia előtt áll. Ő nem olyan típus, mint én, folyamatosan figyelmeztetem, olykor rápirítok, hogy nem szabad elhagynia magát, remélem, tudok neki erőt sugározni. Én már nagyon jól vagyok, csinálom, amit kell, várom a műtétet, s már edzek is. A napokban vágattam le utoljára a hajam, most már nőhet kedvére. Elkezdtük a szuris utókezelést, ami megöli a megmaradt rákos sejteket is, emellett gátolja a kiújulást. Ebből 12-t kapok."

Tamara 2022. márciusában egy önellenőrzés során fedezett fel egy 2 centis csomót a mellében. A lesújtó szövettani eredményt követően költözött haza a szülői házba Svájcból, s kezdte meg itthon a kemoterápiás kezeléseket. Az első után semmit sem érzett, a második, harmadik és negyedik után nagyon rosszul volt.

"Nem is magától a kemoterápiától voltam padlón, hanem a fehérvérsejt-növelő injekcióktól. A csontvelőre hat, ami akkora fájdalommal járt, hogy még engem is megfektetett. Meg sem bírtam mozdulni. A testvérem és édesanyám támogatásával tudtam csak járni. Ahogy véget ért ez az injekciós kúra, minden fájdalmam elmúlt."

A háromszoros válogatott, aktív pályafutását 2021-ben, Mosonmagyaróváron befejező Tilinger Tamara számos kemény küzdelemben edződött a kézilabdapályán. Most új hadviselést kellett megismernie, és alkalmaznia. A túlélését.

Tilinger Tamara újra reménykedikForrás: Tilinger Tamara/Instagram

"Összezsugorodott a daganat, a kétcentisből félcentisre apadt. A kontrollvizsgálat után mentem a sebészhez, aki a melleltávolító műtétet végzi, ő azt mondta, szinte már csak a helye látszódik az ultrahang-felvételeken. Hála Istennek, kinyírtuk! Összesen három műtétem lesz. Október 10-én lesz az első, eltávolítják a bal, az érintett mellemet. Kapok egy tölthető implantátumot, ami fél évig lesz bent. A második műtéten bekerül a végleges implantátum, s a jobb cicibe pedig a tölthető expander. Újabb négy hónap elteltével pedig megkapom a második végleges implantátumot is. Jövő nyárra érhetek az út végére."

Fizikálisan egyre jobb formában érzi magát, csupán az ujjai vége zsibbad. De ez nem gátolta meg abban, hogy újra edzésbe álljon. A sportszakmai berkekben is elismert gyógytornász-fizioterapeuta, Horváth Hajnalka útmutatása szerint tréningezik.

"Fél év kiesett, teljes testre kell erősítenem. Volt már súlyzós edzésem is, heti két alkalommal edzem. Jó újra mozogni. Csak jó hírekkel tudok szolgálni!" - nevetett Tamara, aki természetesen figyeli a nemrég rajtolt kézilabda-bajnokság eseményeit. Tervei szerint hamarosan mérkőzésre is kilátogat.

"Október 21-én ott szeretnék lenni a Köfém-csarnokban, hiszen jön az Albához az Óvár. Triscsuk Krisztinának említettem is, hogy szerezzen nekem VIP-jegyet..."