Gyönyörű könyv örökíti meg a felejthetetlen soproni csodát

Sopron Basket win 1st-ever FIBA EuroLeague Women title FIBA Euroleague Women,Istanbul,Sopron Basket,Turkiye Horizontal
Szijjártó Péter is gratulált az Euroliga győztes Sopron Basket női kosárlabdacsapatának
Vágólapra másolva!
Méltó formában, egy gyönyörű kiállítású könyvvel emlékezik meg a Sopron Basket, és nem túlzás, a teljes magyar kosárlabda-társadalom az első magyar Euroliga-győztes csapat felejthetetlen, megannyi emlékezetes, drámai és sírósan boldog pillanattal fűszerezett útjára, amely az isztambuli fináléban érte el a katarzist.

18 meccs, 12 győzelem, 12 játékos, egy fiatal, tehetséges, lelkes edző és a stábja, és a végén egy trófea, aminek eddig mindig csak a közelébe jutott a Sopron Basket, de megragadnia soha nem sikerült.

Egészen 2022. április 10-ig, amikor a sorozat isztambuli döntőjében a csapat egy végletekig kiélezett finálaban 60-55-re le nem győzte a saját közönsége által hajszolt Fenerbahce csapatát.

Az út vége: az Euroliga trófeája, az aranyérmek egyike, és persze a mérkőzés után a gyűrűről levágott háló Fotó: Csudai Sándor - Origo

A győzelemről akkor viszonylag nagy, de a siker valódi súlyát talán mégsem teljes mértékben visszaadó terjedelemben számolt be a magyar sportsajtó. Most viszont mindent bepótolhatunk, ugyanis a Nagy Béla Program támogatásával és lelkes szerzők, meg persze a klub, a Sopron Basket közreműködésével elkészült a We are the Champions! című könyv, amely az első labdafeldobástól az utolsó dudaszóig végigkíséri a páratlan (reméljük, nem sokáig marad így) menetelés stációit.

Igen, jól látják, a cím angolul van, de a sok nemzetiségű Sopron Basketnél az erős és stabil magyar játékosmag ellenére azért tulajdonképpen az angol a "munkanyelv", és kötet címét, a Queen együttes által jegyzett dalt talán senkinek nem kell bemutatni: ez az zene, ami minden egyes nagy finálé végén felcsendül, hogy a győztes csapat együtt énekelhesse a szurkolókkal.

A győzelemért megharcoltak, a könyvet kiérdemelték Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mi mással kezdődhetne egy könyv bemutatása, mint egy látványos videóval? Őszintén borzogató volt látni az isztambuli döntő pillanataiból összevágott felvételt: Fegyverneky Zsófia, Határ Bernadett, Gabby Williams, Briann January, Jelena Brooks, Nevana Jovanovics, Varga Aliz, Czukor Dalma és a többiek pontjai, labdaszerzései, lepattanói, az isztambuli aréna hangulata visszahozta a finálé hangulatát.

- kezdte egy Török Zoltántól, a soproni klub ügyvezetőjétől vett idézettel Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, aki nem titkolta, hogy nagyon jó barátságot ápol a sportvezetővel, és azt is előre jelezte, hogy nem feltétlenül a könyvet szeretné méltatni.

Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Kedves, Zoli! Mindenek előtt rendkívül büszke vagyok és szeretnék gratulálni. Minden férfi az életében kitűz maga elé egy célt, amit el akar érni.

Látszik, hogy alázattal, kitartással, céltudatos munklával hova lehet eljutni. Most tiéd Európa legjobb csapata! Hajrá, előre a címvédésért!" - zárta az államtitkár.

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke mintha kissé meghatottan kezdte volna a köszöntést, természetesen azzal, hogy nagyon örül, hogy egy ilyen könyv jelent meg a sportágról. Ahogy annak is, hogy könyvbemutatóra nem Sopronban, hanem a sportág új székházában kerül sor.

A főszereplők, azaz a Sopron Basket csapata, középen Tóth Zsombor sportfotóssal, Harle Tamás kiadóvezetővel és Lantos Gábor újságíróval Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Óriási a konkurenciánk a világban. A videóból is látszott, hogy micsoda teljesítmény eljutni a döntőig, majd meg is nyerni azt. Arról nem is beszélve, hogy saját pályájukon vertük meg a törököket, kicsit revansot véve a 150 éves megszállásért.

A sporton keresztül egy ország megmutathatja magát, elmondhatja, hogy itt vagyunk. Sopronban, a Hűség városában nagyon sok minden történt, de a hűség nem változott. A csapat, a klub sikere, az egész város sikere is" - mondta a sportvezető.

"Hajrá, menjetek tovább ezen az úton, ahogy eddig mentetek!" - mondta Szalay Ferenc, leszögezve, hogy az elmúlt 12 évben a sportág haladt előre, fejlődött.

- zárta szavait a MKOSZ elnöke.

Szalay Ferenc, a MKOSZ elnöke (jobbra) Török Zoltánnal lapozgatja a még nyomdaillatú könyvet Fotó: Csudai Sándor - Origo

A könyv a Magyar Sportújságíró Szövetség (MSÚSZ) Nagy Béla Programjának segítségével jött létre, amely számos magyar sportkönyv megjelenéséhez járult hozzá.

"Vannak könyvek, amelyeket a Nagy Béla Program felemel, és vannak, amelyek éppen ellenkezőleg, a program fényét emelik. Ilyen kiadvány ez a könyv is, amely Tóth Zsombor gyönyörű fotóival és Lantos Gábor tartalmas szövegeivel foglalja össze a menetelést. Méltó a soproni lányok sikeréhez. Ha lenne a könyvkiadásban Euroliga, akkor azt egészen biztosan ez a könyv nyerné" - mondta Szöllősi György, az MSZÚSZ elnöke.

Lantos Gábor (balra), a könyvben olvasható szövegekért felel, míg Szöllősi György az MSÚSZ elnökeként a Nagy Béla Programon keresztül segítette a megjelenést Fotó: Csudai Sándor - Origo

Harle Tamás, a könyvet kiadó Kék Európa Stúdió szerkesztője nem csak a háttérben dolgozva, hanem aktívan is részt vett a kiadvány elkészítésében. A kiadóvezető elmondta, hogy a nyomdából kijövő könyvet Török Zoltán kincsként őrizte.

"Az 1992-es barcelonai olimpia után készítettük az első kiadványunkat, azóta megannyi sportkönyv jelent meg.

A szenvedély és a munka szeretet az, ami összeköti a kiadónkat és a Sopron Basketet" - mondta Harle Tamás, aki megmutatta a kedvenc oldalát is könyvben. Ami nem egy duplaoldalas fotó, hanem egy lap, amelyen rengeteg név szerepel.

A könyvet kiadó Kék Európa Stúdió vezetője, Harle Tamás Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Török Zoltán azt mondta, hogy a könyv addig nem jelenhet meg, amíg nincs benne mindenkinek a neve, akinek egy pici köze is volt a sikerhez, legyen az a csarnoban, az irodában dolgozó munkatárs, és mindenki, akinek a munkája révén nem ért volna célba a csapat."

Lantos Gábor messziről indította laudádicóját, egy 2018-as Sopron Basket-Riga mérkőzéssel, amit ő maga külföldről, interneten keresztül nézett.

"Akkor megdöbbenve láttam, hogy a kispad szélén álló szék, amelyen Török Zoltán minden egyes meccsen ott ül üres. Hívtam, kerestem, mire kiderült, hogy egy minden meccsnél nagyobb harcot kezdett el. Azóta az a szék hol üres, hol nem, de 2022. április 10-én Isztambulban nem volt üres. Azon az éjszakán a csapat megnyerte az Euroligát, ami minden egyes sportágban olyan teljesítmény, mint, amikor egy futballcsapat megnyeri a Bajnokok Ligáját" - mondta az Origo sportrovatának vezetője.

Lantos Gábor is Török Zoltánt és a csapatot méltatta Fotó: Csudai Sándor - Origo

Lantos Gábor külön kiemelte a 248 Euroliga-meccsével rekorder Fegyverneky Zsófiával, a legendásan nyilatkozni nem szerető Határ Bernadettel, a csapatot a csúcsra vezető fiatal edzővel, Gáspár Dáviddal, Török Zoltánnal, és a klubot évek óta szolgáló Jelene Brooksszal (lánykori nevén Milovanoviccsal), aki Belgrádban tökéletes magyarsággal nyilatkozott.

"A fotósok hozott anyagból dolgozni, mert, ha a csapat nem nyer, akkor hiába csinál a fotós jó képeket.

Török Zoli pedig a finálé utáni vacsorán, még a desszert előtt kijelentette, hogy ebből könyv lesz. És most a kezünkben tarthatjuk a kiadványt" - mondta Tóth Zsombor sportfotós.

Tóth Zsombor sportfotós 206 szebbnél szebb munkája szerepel a könyvben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Végül a mindenki által méltatott Török Zoltán lépett a mikrofon mögé.

" Az a csapat ért a csúcsra, amelyik a legjobban megérdemelte.

Ennél nagyobb büszkeség és ennél nagyobb dicséret az én számból nem hangozhat el" - kezdte Török Zoltán, aki a könyvből elsőként egy fekete-fehér képet mutatott meg, ami 2018 tavaszán készült, amikor a Sopron Basket története során először bejutott az Euroliga döntőjébe.

Török Zoltán, a Sopron Basket mindig végtelenül szerény, de ugyanannyira céltudatos klubigazgatója Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Akkor azt mondtam, hogy számunkra ez a Mount Everest, a Csomolungma. Mostantól az lesz a dolgunk, hogy épségben le tudjuk ereszkedni. Nemrégiben Pécsen jártam, ahova nekem évtizedek óta nehezemre esik betenni a lábam. Egy edzőkonferenciára voltam hivatalos, amelynek a végén azt tanácsoltam a résztvevőknek, hogy mindig legyenek kíméletlenül őszinték magukhoz" - mondta a klubvezető, aki az elsőről az utolsó képre hajtva azt mondta:

Ennek a csapatnak, a stábnak az egyik legnagyobb erőssége, hogy kíméletlenül őszinte önmagához, és ez az, ami előre viszi őket, a klubot."