Őrületes kosárlabdakaland vár a DVTK-ra az Euroligában

Miskolc, 2022. október 12. A győztes diósgyőri csapat tagjai szurkolótáboruk előtt a női kosárlabda Euroliga selejtező második fordulójában játszott DVTK-Hun-Therm – Botas mérkőzés után a diósgyőri DVTK Arénában 2022. október 12-én. A Diósgyőr 75-54-re nyert, ezzel csoportját megnyerve a főtáblán folytathatja. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Csak az Origón közvetítettük és csak nálunk láthatták a DVTK női kosárlabdacsapatának két Euroliga-selejtezőjét, amelyeken mind az izraeli Ramla, mind a török Botas ellen elképesztő győzelmet aratott a miskolci csapat. A DVTK ezzel bejutott az Euroliga főtáblájára, ahol 14 nemzetközi mérkőzés - közte két Sopron elleni csata - vár rájuk. A címvédő elleni két meccs is pikáns lesz, de a Salamanca és annak edzője, Roberto Iniguez is kétszer jön ebben a sorozatban Magyarországra.

Amikor a DVTK együttese elvállalta a selejtező megrendezését és meg is nyerte ennek a lehetőségét, akkor már sejteni lehetett, hogy nagy dologra készül a tavalyi magyar bajnokság bronzérmes csapata. A Diósgyőr már a 2021-22-es szezonban is megmutatta, hogy képes a bravúrra,

mert a Magyar Kupa döntőjében - hazai pályán - legyőzte a Sopront, s a bajnokság elődöntőjében is három meccsre kényszerítette a végül bajnok és Euroliga-győztes soproniakat.

A két együttes idén a bajnokság mellett az Euroligában is játszik majd, mert a DVTK abba a csoportba kapott besorolást, amelyben a Sopron mellett a belga Mechelen, az olasz Schio, a spanyol Salamanca, a török Mersin, a francia Basket Landes, és a Lille (francia)/Girona (spanyol) selejtező győztese található. (A Lille az első meccsen szerdán 69-57-re verte a Gironát, így egyelőre a franciák állnak jobban és nekik van esélyük csatlakozni a mezőnyhöz.)

A diósgyőri Cheridene Green (b) és Bernáth Réka (j), valamint Melis Gulcan, a török csapat játékosa (b) a női kosárlabda Euroliga selejtező második fordulójában játszott DVTK-Hun-Therm - Botas mérkőzésen a diósgyőri DVTK Arénában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az, hogy a magyar női kosárlabdát a Sopron, a Szekszárd és a DVTK is az Euroligában képviseli, hatalmas dolog, de nem egyedi eset.

A 2004-05-ös szezonban a Sopron, Pécs, Szolnok, a 2009-10-esben pedig a Sopron, Pécs, Szeged trió játszott a sorozatban, tehát most harmadszor fordul elő, hogy a főtáblán három magyar csapat van. A tavalyi Euroligát is magyar együttes, a Sopron nyerte meg, így aztán tényleg elmondhatjuk, hogy soha nem látott magyar dominancia jellemzi most ezt a sorozatot.

A DVTK (és a Sopron) számára is pikáns lesz, amikor ez a két csapat az Euroliga főtábláján mérkőzik meg egymással.

Az első randevúra november 9-én, Sopronban kerül majd sor,

míg a visszavágóra 2023. január 19-én Miskolcon. Még érdekesebb, hogy az NB I-ben november 5-re írták ki a Sopron-DVTK meccset, ha ezt nem halasztják el, akkor négy nap alatt kétszer is összecsap a két magyar együttes, mindkétszer Sopronban.

Völgyi Péter, a Diósgyőr vezetőedzője a női kosárlabda Euroliga selejtező második fordulójában játszott DVTK-Hun-Therm és a török Botas mérkőzésen a diósgyőri DVTK Arénában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szakmailag óriási feladat előtt áll a DVTK. A KSC Szekszárd - amely a tavalyi szezonban mutatkozott be az elitsorozat főtábláján - tudna igazán mesélni arról, mit jelent egy ilyen 14 meccses alapszakaszos bajnokságban részt venni.

A rengeteg fárasztó utazás, a minőségi ellenfelek teljesen új helyzet elé állítják majd a miskolciakat.

A csoportban a Sopron mellett ott lesz az Euroliga talán legjobban megerősített csapata, a szintén újonc török Mersin és a Roberto Iniguez vezette Salamanca, a tavalyi sorozat bronzérmese. A DVTK keretét és játékosait elnézve van esély arra, hogy akár több meccset is megnyerjen a főtáblán a magyar együttes, de ehhez irgalmatlan erőfeszítésre, koncentrációra és némi szerencsére is szüksége lesz. A DVTK sorsolása nem annyira borzalmas.

A győztes diósgyőri csapat tagjai, balról Oláh Fruzsina, Kiss Angelika, Vég-Dudás Anna, Arella Guirantes és Kányási Veronika, a női kosárlabda Euroliga selejtező második fordulójában játszott DVTK-Hun-Therm – Botas mérkőzés után a diósgyőri DVTK Arénában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az első meccsen az olaszországi Schióban lépnek fel

(ott, ahol a Sopron a tavalyi szezonban hosszabbításban szenvedett vereséget), majd hazai pályán fogadják a belga Mechelent és ezután mennek Sopronba. Idén még két nagyon rázós idegenbeli meccse is lesz a DVTK-nak, az első novemberben a Mersin, majd decemberben a Salamanca vendégei lesznek.

ezt nyilatkozta a továbbjutás után a magyar csapat edzője, Völgyi Péter.

A DVTK számára mindez óriási siker, főleg az, hogy 24 óra leforgása alatt két nívós ellenfelet tudtak legyőzni.

Most már elkezdhetik tervezni az első Euroliga-szezonjukat, amely szakmailag egészen biztosan óriási pluszt ad majd a számukra.

A DVTK csapatának Euroliga-menetrendje:

  • Október 27. Schio (olasz) - DVTK
  • November 3. DVTK - Mechelen (belga)
  • November 9. Sopron - DVTK
  • November 15. Mersin (török) - DVTK
  • December 8. DVTK - Lille (francia) vagy Girona (spanyol)
  • December 14. Salamanca (spanyol) - DVTK
  • December 22. DVTK - Basket Landes (francia)
  • Január 5. DVTK - Schio
  • Január 12. Mechelen - DVTK
  • Január 19. DVTK - Sopron
  • Január 26. DVTK - Mersin
  • Január 31. Lille vagy Griona - DVTK
  • Február 23. DVTK - Salamanca
  • Március 1: Basket Landes - DVTK

A hihetetlen menetelés tehát két hét múlva Olaszországban kezdődik a DVTK számára.