Vágólapra másolva!
A női kosárlabda Euroliga 2022-23-as szezonjának a Sopron Basket vág neki címvédőként. A kupasorozat történetében harmadszor fordul elő, hogy három magyar csapat lesz a főtáblán (a legjobb 16 között), de az most először, hogy két magyar együttes egymás ellen játszik Euroliga-meccset.

Miután a Diósgyőr sikerrel vette a Miskolcon megrendezett Euroliga-selejtezőt (a török Botas és az izraeli Ramla legyőzésével), a borsodi csapat abba a csoportba került, amelyben már ott volt a Sopron Basket is. Az Euroliga 2004-05-ös és 2009-10-es idényében fordult elő olyan, ami most: akkor is három magyar csapat került a főtáblára.

A győztes diósgyőri csapat tagjai, balról Oláh Fruzsina, Kiss Angelika, Vég-Dudás Anna, Arella Guirantes és Kányási Veronika, a női kosárlabda Euroliga selejtező második fordulójában játszott DVTK-Hun-Therm – Botas mérkőzés után a diósgyőri DVTK Arénában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Viszont sem a Szolnok női csapata, sem a Szeged együttese nem került olyan csoportba, amelyen lett volna egy másik magyar együttes is, így 2022. november 9-én amolyan "ősbemutatóra" kerül sor Sopronban, amikor a DVTK ellen lép pályára a címvédő a legrangosabb európai kupasorozatban. Pikáns meccs lesz, az biztos, mert a 2021-22-es szezonban a DVTK kétszer is legyőzte a Sopront (egyszer a Magyar Kupa döntőjében, egyszer a bajnokság elődöntőjében.) Ráadásul a két együttes november 5-én az NB I-ben is megmérkőzik, s azt a meccset is Sopronban rendezik meg.

A Sopron Basket menetrendje

Október 27: Mechelen-Sopron
November 2: Mersin-Sopron
November 9. Sopron-DVTK
November 15: Girona-Sopron
December 8: Sopron-Salamanca
December 15: Basket Landes-Sopron
December 20: Sopron-Schio
Január 5: Sopron-Mechelen
Január 12: Sopron-Mersin
Január 19: DVTK-Sopron
Január 25: Sopron-Girona
Február 1: Salamanca-Sopron
Február 23: Sopron-Basket Landes
Március 1: Schio-Sopron

A 2022-23-as szezonban nem lesznek ott az orosz csapatok az Euroligában, mert a háború miatt a FIBA továbbra sem engedi az indulásukat. Sőt, a napokban az is eldőlt, hogy az orosz és a fehérorosz válogatott nélkül rendezik a 2023-as női Európa-bajnokságot. Az oroszok hiánya ellenére a 16 főtáblás helyre 24 együttes jelentkezett.

A már említett címvédő Sopron és a DVTK mellett a harmadik magyar együttes a KSC Szekszárd lesz.

A Sopron Basketnek nincs könnyű dolga. A vezetőség a nyáron 4 új légióst hozott a címvédőhöz, s a csapatépítés folyamata még jelenleg is tart. Ezt láthattuk a Bourges-ben megrendezett Szuperkupa-döntőben, amelyet simán nyert meg az Európa-kupa győztes francia csapat. A Sopron szerencsés sorsolást kapott, bár az első két meccsét idegenben kell lejátszania. A nyitány október 27-én, csütörtökön az újonc Mechelen otthonában következik majd Gáspár Dávid csapatának.

A Sopron Basket címvédőként vág neki az Euroliga 2022-23-as szezonjának Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Elif Ozturk Ozgoncu

A belga együttes korábban soha nem játszott ebben a sorozatban, így a Sopronnak esélye lehet a győzelemre. A második meccse a soproni csapatnak a török Mersin (szintén Euroliga-újonc) otthonában következik a tengerparti városban november 2-án.

Ez már rágósabb falat lesz, mert a Mersin - játékosállományát tekintve - igazi szupercsapatot épített a Földközi-tenger partján fekvő városban.

A Mersin játékosai között ott találjuk az amerikai Briann January-t (ő tavaly még Sopronban játszott és nyert Euroligát, majd bejelentette visszavonulását. Aztán a nyáron valahogy meggyőzték a törökök, hogy menjen oda hozzájuk és ment.) Aztán jönnek az amerikaiak, akik különféle útlevelekkel egészen más nemzetiségűként játszanak. A "bosnyák" Jonquel Jones, aki korábban az orosz Jekatyerinburgban jászott. A "török" Quanitra Hollingsworth. Az "azeri" Tiffany Hayes, aki a spanyol Salamanca játékosa volt. A "macedón" Dewanna Bonner, akit korábban pár meccs erejéig Szekszárdon is láttunk játszani. Cheslea Gray a kivételek közé tartozik, mert amerikai és amerikai útlevéllel játszik. A mersini szupercsapat tehát a végső győzelemre is esélyes lehet, de nagyon sokszor láttunk már olyat, hogy egy ilyen összevásárolt alakulat nehezen formálódik csapattá. A Sopron ebben bízhat, s talán jó is, hogy a mersini túrán hamar túlesik a címvédő.

A DVTK menetrendje

Október 27: Schio-DVTK
November 3: DVTK-Mechelen
November 9: Sopron-DVTK
November 15: Mersin-DVTK
December 8: DVTK-GIrona
December 14: Salamanca-DVTK
December 22: DVTK-Basket Landes
Január 5: DVTK-Schio
Január 12: Mechelen-DVTK
Január 19: DVTK-Sopron
Január 26: DVTK-Mersin
Január 31: Girona-DVTK
Február 23: DVTK-Salamanca
Március 1: Basket Landes-DVTK

A másik török sztárcsapat, a tavalyi döntőben a Sopron által legyőzött Fenerbahce még jobban bevásárolt. A Boszporusz partján nem sokat tanakodtak: a hazai pályán elszenvedett döntőbeli vereség után megerősítették az amúgy sem gyenge csapatot. Az amerikai Natasha Howard az orosz Kurszkból érkezett, a belga Emma Messeman a Jekatyerinburgból. Az ukrán Jagupova maradt a Fener kötelékében, miként a török útlevéllel rendelkező amerikai Stokes is. A Fener és a Sopron a csoportmérkőzések során nem találkozik egymással, legkorábban a negyeddöntőben ismétlődhet meg a 2022-es Euroliga-döntő.

A Szekszárd menetrendje az Euroligában

Október 26: USK Praha-Szekszárd
November 2: Szekszárd-Fenerbahce
November 9: Valencia-Szekszárd
November 15: Szekszárd-Olimpiakosz
December 7. Bourges-Szekszárd
December 14: Szekszárd-Bologna
December 21: Polkowice-Szekszárd
Január 4: Szekszárd-USK Praha
Január 11: Fenerbahce-Szekszárd
Január 18: Szekszárd-Valencia
Január 25: Olimpiakosz-Szekszárd
Január 31: Szekszárd-Bourges
Február 22: Bologna-Szekszárd
Március 1: Szekszárd-Polkowice

A KSC Szekszárd a tavalyi 0-14-es sorozat után (a tolnai csapat egy meccset sem tudott nyerni a főtáblán) most sincs könnyű helyzetben. Az A-csoport összetétele erős, de talán most van két olyan csapat, amely ellen a szekszárdiaknak lehet esélyük egy-egy hazai győzelemre.

A görög Olimpiakoszt és a lengyel Polkowicét el lehet kapni idehaza.

Mellettük ebben a csoportban van még az olasz Bologna, a spanyol Valencia, a Szuperkupa-győztes francia Bourges, a már említett Fenerbahce és a csek USK Praha.

A Szekszárdnak idén sem lesz könnyű dolga az Euroligában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez tehát az A-csoport mezőnye. A B-ben a Sopron és a DVTK mellett ott van a török Mersin, a spanyol Salamanca és Griona, az olasz Schio, a belga Mechelen és a francia Basket Landes. Ez a nyolcas megint nagyon kiegyensúlyozott csoport, megjósolhatatlan, mi lesz a végeredmény, amely csak 2023. március 1-re alakul ki. A két Európa-bajnoki selejtezőablak miatt novemberben és februárban két hosszabb leállás is lesz az Euroligában.