Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott hétfőn délelőtt megtartotta a szünnapokon szokásos sajtófélóráját, amelyen a csapatkapitány Hornyák Dóra, az Eb-újonc Szemerey Zsófi és a vasárnapi meccs egyik legjobb nagyarja, Füzi-Tóvizi Petra válaszolt, ha nem is jókedvűen, de annál őszintébben a köréjük gyűlő újságírók kérdéseire.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Ljubljanából.

A magyar csapat vasárnap is küzdött, akart, ezt senki nem vonta kétségbe, az eredmény azonban így is lelombozó lett, hiszen, mieink három góllal, 21-18-ra kikaptak az előző Eb-n ugyan bronzérmes, de azért korántsem világverő horvát csapattól. Elsősorban a miértekre voltunk kíváncsiak, illetve arra, hogy miként dolgozza fel a csapat a kellemetlen 60 perc emlékét.

Füzi-Tóvizi Petra, aki a magyar csapat kevés jól teljesítő játékosaként négy lövésből három gólig jutott, elmondta, hogy még a meccs utáni este leültek a társakkal átbeszélni a történteket.

"A mai videozás még biztos előhozza a tegnapi meccs emlékeit, de tegnap legalább úgy tudtunk lefeküdni, hogy egymás felé tisztáztuk a gondolatainkat, kibeszéltük a történteke, mindenki ki tudta önteni lelkét."

A csapattal dolgozik mentáltréner, aki segít ebben a játékosoknak, és ő is arra biztatta a csapatot, hogy még aznap essenek túl ezen.

De át kell beszélni, hogy ki mit érez, kinek miben tudunk segíteni, ki kell beszélni, hogy ki hol látja a hibát, szerinte miben kell és miben tudunk javulni, hogy azt a teljesítményt, azt a formát tudjuk hozni, ami elvárható tőlünk."

Füzi-Tóvizi Petra a magyar csapat egyik legjobbja volt a horvátok ellen, de a végeredménnyel ő sem lehetett elégedett Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

"Abban egyetértettünk, hogy lehetnénk bátrabbak, hiszen senki nem szedi le a fejünket egy-egy hiba után. Nem kell mindig csak a tutira menni, vállalni kell a kockázatot, mert az alamuszi nyuszi játék nem fog eredményre vezetni" - mondta a DVSC beállója az Origónak a megoldásokat feszegető kérdésre.

Arra a kérdésre, hogy miben látja annak az okát, hogy helyzetekig eljutottak, különösen Svájc ellen, viszont rengeteg ziccert rontottak, ami szerinte arra vezethető vissza, hogy mindenki retteg a kudarctól, ami szinte törvényszerűen termeli a hibákat.

A magyar csapat kedden az Eb-címvédő norvégok ellen lép pályára az utolsó ljubljanai csoportmeccsen. Bármilyen furcsa is ezt hallani, éppen az esélytelenség lehet az, ami feloldhatja a görcsöt, mondja a fiatal beálló.

"Nem lesz rajtunk nyomás, ez egészen biztos, így talán már felszabadultabban játszhatunk.

Az esélytelenség persze nem azt jelenti, hogy feltartott kézzel megyünk neki a meccsnek, mert a norvég válogatottnak is vannak hiányzói, nekik is lehet rossz napjuk, ahogy végre nekünk is egy jó. Szeretnénk egyszer mi is meglepetést okozni az Eb-n" - mondta Füzi-Tóvizi Petra.

A magyar csapat elé az Eb kezdetén az 1-8. hely megszerzését tűzte ki célul a szövetség, ami az olimpiai kvalifikáció szempontjából lenne kulcsfontosságú. Erre azonban már meglehetősen kevés esély van.

Én a magam részéről biztos, hogy nem tudom azt mondani, hogy elengedem az egy-nyolcat, mert szerintem minden meccsre úgy kell kimenni, hogy győzni akarunk. De szerintem ez mindenkiről elmondható a csapatban. Itt egy jó lehetőség, hogy átlendüljünk ezen az állapoton."

Meg kell mutatni, hogy igenis tudunk kézilabdázni, mondja Füzi-Tóvizi Petra Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

A beálló szerint a hullámzó teljesítményhez köze lehet annak is, hogy a csapat kétharmada még nagyon fiatal, többeknek is ez az első világversnyük, de mindenki szeretne bizonyítani. Ami egyszer talán küszködés helyett magabiztossággá válik.

A norvég csapatnak nincs gondja az önbizalommal, sőt. Így talán jogos a kérdés, hogy nem fognak a mieink leblokkolni, amikor a bemelegítés során a világ legjobbjait látják a túlsó térfélen?

"Nem félek ettől. Mi a Lokival is mentünk neki a Győrnek, ami szintén tele van világsztárokkal, hogy meg akarjuk őket verni. Holnap is ez kell legyen a mentalitás, meg kell próbálnunk borsot törni az orruk alá" - mondta a beálló.

Füzi-Tóvizi Petra elárulta, hogy a feszültség levezetésére a lányok társasjátékkal és kvízekkel szórakoztatják magukat esténként.

A magyar válogatott kapusa, Szemerey Zsófi a horvátok elleni mérkőzésen mutatkozott be a tornán a magyar csapatban, első világversenyét, nem éppen kellemes emlékekkel zárhatja. Néhány védéssel hozzá tudott járulni, hogy a csapat időnként legalább három gólra megközelítse a horvátokat, de ezzel távolról sem elégedet.

"Nem voltam elégedett a saját teljesítményemmel a horvátok elleni mérkőzés után. Ez nálam megszokott, tisztában vagyok vele, hogy mindig vannak hibáim, amiket ki kell javítani. Sajnálom, hogy nem tudtam úgy segíteni a csapatot, ahogyan szerettem volna. Remélem, hogy esetleg még kapok lehetőséget ezen az Európa-bajnokságon" - válaszolta az Origo első kérdésére.

A csapatkapitány, Hornyák Dóra nagyon maga alatt volt, hozzá képest az Eb-újonc Szemerey Zsófi kevésbé látszott csalódottnak. A Mosonmagyaróvár kapusa szerint ennek egyszerű az oka.

"Az Európa-bajnokságon szerencsére nincs sok időnk két mérkőzés között, ami teljesen más, mint a bajnokság. Ha hetente jönnek a meccsek, előfordul, hogy két-három napig emésztem magam, de az Eb-n nincs időnk erre. A horvátok elleni vereség után elvégeztem a rutinfeladataimat, visszanéztem a mérkőzést még azon melegében, különös tekintettel a kapura menő labdákra és a védéseimre.

Ha nem így tennék, egész este azon kattogtam volna, hogy mit kellett volna másképp csinálnom. Ma reggel tiszta lappal indítottam" – mondta Szemerey.

A kapus abban egyétértett Füzi-Tóvizi Petrával, hogy Norvégia ellen teljesen más lelki alapállásban készül a válogatott, mint az első két meccsre, hiszen nem nehezedik a játékosokra az esélyesség terhe.

Szemerey Zsófi néhány jó védéssel mutatkozott be a magyar kapuban Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

"Ez akár pozitívan is hathat ránk, ugyanis mindenki tisztában van azzal, hogy a címvédő milyen céllal érkezett az Eb-re, tehát nem mi leszünk a mérkőzés esélyesei.

– nyilatkozta Szemerey, aki arra a felvetésünkre, hogy a norvégok ellen akár egy szűk vereség is elfogadható lehetne-e, igennel felelt.

"Abban az esetben, hogy ha az összes játékos kihozza magából a maximumot, bebizonyítja a pályán, hogy miért érdemelte ki a kerettagságot akkor szerintem nem érhet bennünket kritika. Ugyanakkor, ha csak néhány góllal kapunk ki, akkor meg talán azon kezdenénk el agyalni, hogy milyen közel voltunk, de mégsem sikerült a bravúr. És akár még a győzelem is meglehetett volna – mondta a Mosonmagyaróvár 26 éves kapusa, aki saját bevallása szerint nem hogy nem tart a norvég sztároktól, de kifejezetten szeret topcsapatok ellen védeni.

Lukács Viktóriának köszönhetően ismerjük a győri világsztárokat, már én is többször védtem ellenük. A norvég újoncok között van néhány fiatal, aki ellen védtem tavaly az EHF-kupában. Minden norvég játékosra fel fogunk készülni."

A magyar csapat szállásán nyilatkozó játékosok közül egyértelműen a csapatkapitányon, a rutinos átlövőn, Hornyák Dórán látszott a leginkább, hogy még "benne van az ütés" a horvátok elleni meccs után, holott talán éppen tőle várhatják a többiek, hogy erőt mutasson, vetettük fel neki.

Ő is elmondta, hogy a játékosok még hétfőn este összeültek átbeszélni a tanulságokat, valamint kitért a mentáltréner szerepére is, aki szerinte nagyon hasznos munkát végez a csapatnál, de csodát ő sem tud tenni.

"Igyekszik segíteni nekünk, de aki már dolgozott szakemberrel, az tudja, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, nem tud minket ilyen gyorsan megváltoztatni. Ez egy hosszú folyamat, mi az út elején vagyunk, nekünk is bele kell ebbe szokni. Sokat kell fejlődnünk, hogy túl tudjunk lépni a lelki akadáklyokon."

Az Eb-n talán legtöbbször elhangzó szó eddig a görcsösség, aminek az egyik oka lehet az, hogy szokatlanul fiatal a magyar csapat.

kell nekik a támogatás és kívülről-belülről egyaránt. Próbálunk mi is segíteni, de nem fognak ők sem csodát tenni, kell ehhez a rutin.

Hornyák Dórának (92) nem csak a pályán van nehéz dolga csapatkapitányként Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

A csapat akkor játszik jól, ha felszabadult. Ebben viszont nem feltétlenül segít, hogy bár a játékosok igyekeznek távoltartani magukat a hírektől, óhatatlanul eljut hozzájuk egy-egy negatív megjegyzés.

Svájc ellen valóban nem játszottunk jól, és sok rosszat kaptunk emiatt, ami azért hozzánk is eljut, még ha közvetlenül nem is foglalkozunk vele,

Ebben is problémát látok, hogy nem elégszünk meg a sikerrel, úgy akarunk nyerni, hogy alig kapunk gólt és lövünk negyvenet. Görcsösen bizonyítani akarunk, amit nem tudunk levetkőzni."

A csapatkapitány szerint nagy probléma, hogy a játékosok egyrészt saját maguknak is magasra tették lécet, ugyanakkor mintha nem hinnének abban, hogy át is tudják azt vinni.

A horvátok ellen az utolsó percekben, amikor már elúszott a meccs, úgy tudtunk játszani, ahogy hatvan percen át kellene."

Az Eb-n azonban egyre nehezebb meccsek jönnek, úgy kéne feljebb kapaszkodni, hogy folyamatosan sztárcsapatok ellen kell pályára lépni. Nem lesz könnyű...

Nem könnyű hallani, de kimondani még nehezebb lehet, hogy csoda kell az első nyolcba kerüléshez.

A hét újonccal érkező norvégok ellen felszabadultabban játszhatnak, hiszen nincs elvárás, de Hornyák Dóra szerint is csak akkor lehet bármilyen keresnivalónk is, ha végre képesek leszünk felszabadultan játszani.