Vágólapra másolva!
A férfi foci-, hoki- és kézilabda-válogatott után, a női kézilabdázóink mögött is megjelent egy egyelőre kicsi, de annál elhivatottabb állandó szurkolótábor. A HU-Sector négy éve követi a magyar lányokat, a tagokat nézték már huligánnak, és várták őket rendőrökkel, hogy napokkal később maguk a szervezők ajánlják föl nekik a legjobb szektort. A jelenleg is zajló női kézilabda Európa-bajnokság egyik ljubljanai csoportmérkőzése előtt beszélgettünk a tábor mintegy tucatnyi tagjával.

Kiküldött muntársunk helyszíni tudósítása Ljubljanából.

„Nincsenek klubszínek, csak piros-fehér-zöld szívek"

– így szól a HU-Sector szlogenje, így egyáltalán nincs abban semmi meglepő, hogy a szlovén főváros egyik barátságos hangulatú hamburgerezőjében jókedvűen sztorizik egy asztalnál a „civilben" Fradi-drukker a győri szimpatizánssal, a fehérvári, a tatabányai és a debreceni szurkoló cimborával.

Tucatnyian lehetnek a hosszú faasztal körül, a sörök már kirendelve, mert részegeskedés ugyan nincs a csarnokban, de azért egy kis hangulatfokozó nem árt néhány órával a meccs előtt. A hangulatfokozásról persze majd ők maguk is gondoskodnak, ugyanis, mint kiderül egy kis látványossággal készülnek a csapat fogadására a Stozice Arénánál. Az egyik sarokban már ott pihennek a kellékek, a dobok, a drapik, a zászlók, egy szatyorban pedig a színes füstgránátok.

Dobok, drapik és színes füstök a szatyorban Forrás: Origo

„Készülünk egy kis meglepetéssel a lányoknak, lássák, hogy nincsenek egyedül, és mi bízunk bennük" – mondja a csoport vezetője, a Londonban élő Jádi Balázs, aki az brit fővárosból jár haza a csapat mérkőzéseire. Az elkötelezett szurkolás nem olcsó mulatság az tény.

„Nem is a pénz a legnagyobb a kihívás benne, hanem a szabadságok betervezése.

– mondja az asztal túlvégéről Ádám, aki az egyszerűség kedvéért Németországból szokott „elugrani" a lányok meccseire. És nem ő az egyetlen, aki a világ végéről is a csapat után megy.

„Először a 2015-ös dániai világbajnokságon kezdtem el körbejárni a lelátón, és próbáltam magam köré szervezni szurkolókat, de szervezett formában csak három évvel később, a franciaországi Európa-bajnokságon kezdtük meg a működést. Ott jött az ötlet egy baráti sörözés alkalmával, azokkal a srácokkal, akikkel évek óta összejártunk meccsekre, hogy alapítsunk egy egyesültet. Hátha komolyabban vesznek szövetségek, szervezők, könnyebb lesz utazásokat szervezni, és talán egy-két szponzor is akad – kezd bele a mesélésbe Balázs, aki szerint vannak már eredmények, de ő maga mindig elégedetlen, ugyanakkor továbbra is teli van tervekkel.

Ebéd után, meccsre készen a HU-Sector a horvátok elleni ljubljanai Eb-csoportmeccs előtt Forrás: Origo

Annyit már sikerült elérni, hogy a Magyar Kézilabda Szövetséggel (MKSZ) egészen jó a kapcsolatuk, a hazai mérkőzésekre rendszerint kapnak saját szektort, olykor még elővásárlási lehetőséget is a jegyekre, a szervezett utakra pedig segítettek támogatókat találni.

„A HU-Sector Szurkolói Egyesületben jelenleg 15 alapító és közel 30 pártoló tag van, összesen 40-42-en vagyunk, és nagyon remélem, hogy bővülni fogunk. Erre van is esély, hiszen a Facebook-csoportunknak több mint ezer követője van" – mondja Balázs. Jelentkezni a csoport email címén lehet, mindenki előtt nyitva a lehetőség, aki szeretne csatlakozni, és részt venni a szurkolói közösségben. Az éves tagdíjból finanszírozza az egyesület a drapériák, vagy éppen a szurkolói pólók tervezését, elkészítését.

„Pont most szeretnénk egy új, kicsit olcsóbb pólóverziót csinálni, hogy minél több szurkolót tudjunk elérni. Klassz lenne, ha mindig a csapathoz tudnánk öltözni, azaz, amikor pirosban játszanak, akkor mi is pirosban vagyunk, amikor zöldben, mint ma, akkor meg zöldben."

Munka közben a norvégok elleni Eb-csoportmeccsen Forrás: Origo

Az Egyesület megalakulása óta a HU-Sector bármekkora létszámmal is, de mindig ott volt a női válogatott minden olyan mérkőzésén, ahová beengedtek szurkolókat. A koronavírus-járvány elvett tőlük egy dániai (eredetileg norvég-dán rendezés lett volna, de előbbiek a rajt előtt kevesebb, mint egy hónappal visszaléptek) Európa-bajnokságot, és a tokiói olimpiára sem utazhattak ki, a japán fővárosban ugyanis csak hazai szurkolók vehettek részt a versenyeken.

– mondja büszkén Balázs.

A csapat tagjai persze tele vannak jobbnál jobb sztorikkal az elmúlt évekből, melyek közül néhányat meg is osztottak velünk.

Az együtt végigszurkolt kedvenc meccsek között István egy herningi (dániai) mérkőzést említ elsőként, amire egyetértő moraj a válasz az asztal körül.

„Összehaverkodtunk egy emberrel a dán szövetségből, és talán neki is köszönhetően beülhettünk a VIP részlegbe. Jól hangzik, de tegyük hozzá, hogy csak ülni lehetett, és a 11 helyen összesen 22-en szorongtunk. Persze folyton felugráltunk, hogy bekiabáljuk a magyar gólszerző nevét" – meséli Balázs.

Aki kísérte már a kedvenceit idegenbe, az jól tudja, hogy ezek a túrák bizony nem mindig mennek el simán, időről-időre le kell küzdeni kisebb-nagyobb nehézségeket. Amiben hol a szerencse, hol az állhatatosság segít.

„A 2018-as franciaországi Eb-n iszonyatos munkánk volt benne, hogy beengedjenek bennünket a dobokkal, drapériákkal a csarnokba" – mondja Dávid, akitől ismét Balázs veszi vissza a szót.

„Rosszul kommunikáltak egymással a szervezők és az EHF (Európai Kézilabda Szövetség), és rendőrt hívtak ránk, mert azt hitték, hogy valami huligáncsoport vagyunk. Elfoglaltuk a szektorunkat, amikor megjelent néhány gépfegyveres rendőr, hogy azonnal menjünk fentebb, különben kivezetnek bennünket.

„Az ilyen sztorik adják meg egy-egy túra ízét" - vallja a társaság egyik tagja.

„Mondjuk, amikor megjelenik néhány gépfegyveres rendőr, az elég ijesztő tud lenni" - jön a válasz, amin ma már mindenki jót nevet.

„De mi is tanulunk minden ilyen esetből, legközelebb már jobban, körültekintőbben szervezzük az utat, választjuk ki a helyet a csarnokban, ha tudjuk. Felvesszük a kapcsolatot a szervezőkkel, leadjuk, hogy mit viszünk, dobokat, molinókat, előre egyeztetjük a tagokkal, hogy kinek milyen jegy kell, és a többi. Itt Ljubljanában a szlovének kicsit be voltak feszülve, de végül az EHF segített" – derül ki.

Volt, aki a 2018-as franciaországi Eb-re Spanyolországból indulva elrepült Bázelbe, majd onnan vonatozott két átszállással Montbéliard-ba.

„Amikor hazafelé indultunk, akkor meg kiderült, hogy jó francia szokás szerint sztrájk van, szóval sürgősen rögtönözni kellett, hogy elérjük a repülőnket Bázelből" – mondja Dávid

„Én oda kocsival mentem Londonból – kontrázza meg rögtön Balázs. – Bár szerintem, aki külföldön él, annak minden egyes válogatott meccsre eljutni őrültség valahol. 2019 szeptemberében az olaszok elleni Eb-selejtezőre kétszer hat órát buszoztunk, de az is megérte."

Erről a meccsről, amin az Origo munkatársa is jelen volt, egy különösen jó emléket is őriz a csoport: az olasz himnusz alatt 90 fokban elfordították a magyar zászlót, ami így vízszintesen piros, fehér, zöldből az olasz trikolór színeit kiadva függőlegesen sávozott zöld, fehér, piros lett. A hazai szervezők a találkozó után levélben mondtak köszönetet a magyar szövetségnek a gesztusért.

Itt még a magyar, nem sokkal később már az olasz zászlót feszítették ki a drukkerek Forrás: Origo

Többen is kiemelik még a 2016-os Eb malmöi csoportmeccsét, ahol a meccs legjobbjának választott Janurik Kinga kapus parádéjával vertük 21-14-re Montenegrót egy továbbjutásról döntő meccsen.

„Az én egyik személyes kedvencem egy osztrák-magyar meccs Grazban,

– mondja Balázs.

Hasonló külföldi szervezett csoporttal egyelőre nincs kapcsolatuk, de szívesen barátkoznának, ha egyszer úgy adódik.

A szurkolók jóban vannak a játékosokkal is, a tavalyi világbajnokságon például Bíró Blanka figyelmeztette őket, hogy nagyon hideg lesz a csarnokban. A HU-Sector tagjai, amikor tudják, meglepik kis ajándékokkal a csapatot, tavaly például érintésmentes átadás-átvétel útján kerültek a lányokhoz a lefertőtlenített Mikulás-csomagok.

A HU-Sector Szurkolói Egyesület a tavalyi évtől egy díjazást is elindított, minden évben megválasztja az adott esztendő legjobb női játékosát a válogatott meccseken nyújtott teljesítmény alapján.

A HU-Sector mindenhol elérhető, szurkolásuk és közösségépítő tevékenységük mellett, a lelátókon kívül jelen van LinkedIn-, Facebook- és Instagram-oldalakon, lehet csatlakozni hozzájuk.