Magyarország visszaléphet a 2024-es női kézilabda Eb megrendezésétől

Átadták a tatabányai kézilabdacsarnokot, 2022 január
Tatabánya, 2022. január 12. Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke beszédet mond a tatabányai kézilabdacsarnok átadóünnepségén 2022. január 12-én. A bruttó 24 milliárd forintért épült, hatezer férőhelyet meghaladó befogadóképességű aréna, a Grundfos Tatabánya KC új otthona, a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság tartalék helyszíne. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Nem hivatalos, de a Nemzeti Sport hitelesnek ismert forrásból származó értesülései szerint módosulhat a 2024. decemberi, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű női kézilabda Eb eredeti lebonyolítási terve. Méghozzá úgy, hogy a magyar fél kisebb szerepet vállalhat az együttműködésből – vagy egyáltalán nem vállal. Az információ megerősítését vagy cáfolatát kérte a lap Kocsis Mátétól, a Magyar Kézilabda-szövetség elnökétől, amire ő vállalkozott is, több más kérdés megválaszolása mellett. Az interjúból az is kiderült, hogy Kocsis Máté nem indul újra az elnökségért a tavaszi tisztújításon.

"Igen, létező forgatókönyv, mert az nem helyes, hogy Magyarország milliárdokat költ el a 2024-es Eb-re, és ennek kiadásai már most is jelentkeznek, miközben sok ezer gyermek és utánpótlás-versenyző veszíti el hosszú hónapokra a sportolási lehetőségét a magas energiaárak miatt

" - mondta a lapnak Kocsis Máté arra a kérdésre, valóban létező forgatókönyv-e, hogy Magyarország részben vagy egészben visszalép az Eb-rendezéstől.

"Számos egyesület nem tudja kigazdálkodni a rezsiköltségeket, így a csarnokaikat vagy tornatermeiket egyszerűen bezárják. A kettő nem fér meg egymás mellett, a kézilabda Eb ezekben az időkben luxuscikk.

Tudomásul kell vennünk, hogy amikor a 2024-es női tornát megpályáztuk és elnyertük, még nem volt sem háború, sem szankciók, sem energiaválság, és nem voltak az ebből eredő pénzügyi nehézségek sem.

De azóta lettek, szóval dönteni kellett, és inkább a fiatalok tömeges sportolását választottuk. Ennek érdekében elvi megállapodást kötöttünk a kormánnyal, hogy az Eb költségeiből megtakarított pénz egy részét az idén és jövőre is a kis klubok működésére fordítjuk, valamelyest biztosítva ezzel rengeteg gyerek sportolási lehetőségét. A részletek még nyitottak, de ebbe az irányba megyünk" - tette hozzá.

Magyarország visszalép a 2024-es női kézilabda Eb megrendezésétől Forrás: MTI/Kovács Attila

Arra a kérdésre, hogy tavasszal tisztújító közgyűlést tart a Magyar Kézilabda-szövetség, és mennyiben befolyásolja elnöki ambícióit, illetve újraválasztásának esélyeit, hogy önként mondunk le egy felnőttvilágverseny megrendezéséről, így válaszolt.

Egyébként az újraválasztási esélyeket konkrétan növelné ez a döntés, hiszen sok kisebb klubnak fogunk segítséget nyújtani a működéshez egy drága Eb pénzéből, és ezt valószínűleg értékelik.

De szerintem ez a kérdés nem lesz aktuális a tavaszi tisztújításon, mert nem tervezem, hogy újra indulok az elnökségért."