Magyar kézilabdacsoda a vébén - döbbenetes győzelem Izland ellen

BÁNHIDI Bence
Kristianstad, 2023. január 14. Bánhidi Bence, a magyar (j) és Ómar Ingi Magnússon, az izlandi válogatott játékosa a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság második fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország - Izland mérkőzésen a svédországi Kristianstadban 2023. január 14-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott csodát tett Izland ellen a svédországi férfi kézilabda-világbajnokságon, mert 15 perc kézilabdavarázslattal legyőzte a hihetetlenül erős skandináv csapatot és ezzel nagy lépést tett a csoportelsőség felé.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 28. férfi kézilabda-világbajnokságról, Kristianstadból.

Az első fordulóban egyaránt győztes magyar és izlandi csapat csapott össze egymással a svédországi férfi kézilabda-világbajnokságon szombaton este.

Óriási volt a tét, mert az itt győztes együttes hatalmas lépést tehetett a legjobb 8 mezőnye felé, ami a párizsi olimpiára zajló selejtező alapfeltétele volt.

A magyaroknál a kisebb sérüléssel bajlódó Ancsin Gábor is meggyógyult, azaz ő is játékra jelentkezett. A csoport első meccsén a portugálok legyőzték a koreai csapatot, ezzel szinte biztossá vált, hogy az ázsiai együttes esik ki a csoportból. A meccsen az ideutazó izlandi szurkolók hatalmas hangulatot csináltak, de Magyarországról is érkeztek már drukkerek erre az összecsapásra.

A szombaton szinte egész nap fújó szél és olykor erős eső sem dobta fel igazán senkinek a hangulatát Kristianstadban, ám egy jó játék és egy esetleges győzelem mindent felülírt volna. Mire a két csapat felállt a himnuszokhoz, megtelt a város sportcsarnoka. A hangulat - köszönhetően az izlandi drukkereknek - óriási volt az arénában.

A magyar válogatott játékosai a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság második fordulójában, a D csoportban Izland ellen játszott mérkőzés előtt a svédországi Kristianstadban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A meccset a magyar csapat kezdte, Szita Zoltán átlövésgóljára pedig pillanatok alatt jött a válasz. A skandináv csapat elképesztő sebességgel kezdett, de ez várható volt. 1-1 után Elisson két gólt lőtt, ezzel 3-1-re húzott el az izlandi csapat. Szita újra eredményes volt, de Gudjonsson a szélről is bevette Mikler kapuját.

Nagyon kellett volna már Miklertől az első védés a magyar kapuban.

A magyar csapatnak mindenképpen le kellett lassítani az izlandiakat, mert a rohanás nem nekünk kedvezett. Az 5. percben Lékai hetesével 4-4 lett az állás, azaz visszamásztunk a kétgólos hátrányból.

Az izlandiak középső játékosai életveszélyesen támadtak, de Mikler is megérkezett, amikor elképesztő bravúrral védte ki az izlandiak ziccerét. Sajnos, a túlsó oldalon az izlandi kapus, Gustafsson is megtette ugyanezt Lékai lövésénél. A 8. percben megint kettővel vezetett az ellenfél (4-6), majd Ancsin visszahúzása után 6-6 lett az állás. 10 perc sem telt még el, de máris 12 gólnál tartottak a csapatok az elképesztő tempójú összecsapáson. Gislason kiállítása után pedig emberelőnybe került Magyarország válogatottja.

Bóka Bendegúz, a magyar (b) és Björgvin Páll Gústavsson, az izlandi válogatott játékosa a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság második fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország - Izland mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Bóka szélsőgóljával 7-7 lett az állás, de Izland ezt a két percet megúszta egy kapott góllal. Pedig jó lett volna átvenni a vezetést, ehelyett Magnusson hetesével megint az ellenfél vezetett. Mi pedig folyamatosan futottunk Izland után. 8-8-nál a két francia bírónő két percre kiküldte Sipos Adriánt, pedig nem ő volt szabálytalan.

A videózás alatt az izlandiak piros lapot reklamáltak, de ebből szerencsére semmi sem lett.

Az emberelőnyben játszó Izland villámgólt lőtt, a túloldalon Lékai Máté sajnos hetest hibázott. Ez nagyon rosszkor jött a magyaroknak, mert Gudjonsson könyörtelenül kihasználta az előnyt és a 17. percben újra kettővel vezetett az ellenfél. Az izlandi kapus is kezdett belejönni a játékba.

Székely Márton gólt kap a a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság második fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország - Izland mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Lékai Máté helyére Hanusz Egon érkezett irányítani, a 19. percben 10-8-as izlandi vezetésnél kritikussá vált a helyzet, mert Sipost másodszor is kiállították. Magnusson belőtte a hetest, ezzel a meccs folyamán először vezetett három góllal Izland. Majd néggyel, mert az időközben a magyar kapuba érkező Székely Márton sem tudott hárítani.

Az izlandi csapat 4-0-s szériában volt és szinte önkívületben játszott.

Chema Rodriguez pedig kénytelen volt a meccs folyamán először időt kérni.

Az izlandi kapus, Gustavsson most már mindent védett, a hatalmas izlandi tűzerőt nem tudtuk hatástalanítani. Nagyon hosszú gólcsendet tört meg Bóka Bendegúz, de ezzel is csak 9-13 volt az állás, azaz nagyon messze voltunk az izlandiaktól. Ráadásul szinte folyamatosan emberhátrányban játszott a magyar csapat. Ekkor azonban egy nagyon szép magyar akció végén Ancsin kínai figurából lőtt egy gólt, ám a válasz nem sokáig késett. Semmi ellenszerünk nem volt az izlandi csapat támadójátékának megállítására, ráadásul a kapusuk, Gustavsson üres kapus gólt lőtt és ezzel 10-15 lett az állás.

Szita Zoltán, a magyar (j) és Ymir Örn Gíslason, az izlandi válogatott játékosa a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság második fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország - Izland mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Öt perc volt ekkor hátra az első félidőből. Mivel a magyar csapatnak nem volt értékelhető a kapusteljesítménye, nem tudtunk feljebb zárkózni. Ligetvári is megkapta a maga két percét.

Az izlandiak teljesen más sebességi fokozaton játszottak, ezzel pedig nem tudtunk lépést tartani.

A szünetben az izlandi csapat öt góllal, 17-12-re vezetett. Tegyük hozzá, hogy az IHF által agyonajnározott két francia bírónő egészen nevetséges és szánalmas teljesítményt nyújott.

A második félidőben csoda kellett volna a fordításhoz. Ancsin lőtt egy gólt, de Pedro ziccerből a kapufára lőtt. Az izlandiak újra emberelőnybe kerültek és ezt két üres kapus góllal büntették meg. A 35. percben már 20-14 volt az állás, azaz nem sikerült közelebb kerülni a remekül játszó izlandiakhoz.

23-17-es izlandi vezetésnél Székely Márton helyett Mikler érkezett vissza a magyar kapuba.

Végre mi kerültünk emberelőnybe és Lékai Máté be is lőtte a gólt. Feljöttünk egy kicsit, már csak négy góllal vezetett Izland.

Ancsin Gábor, a magyar (j) és Ellidi Snaer Vidarsson, az izlandi válogatott játékosa a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság második fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország - Izland mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Rosta Miklós hetesével a 45. percben 21-25 volt az állás, de mintha a magyar csapat védekezése javult volna kicsit és a kapuban is életjeleket mutatott Mikler Roland. Majd Rosta egészen káprázatos módon a levegőben úszva ütötte be a magyarok 22. gólját. Már csak három volt Izland előnye.

Még mindig volt hátra negyedóra a meccsből, s az izlandiak egyre többet hibáztak. 22-25-ös állásnál újabb magyar gól következett, Zoran Ilics lőtte és láss csodát, Izlandnak kellett időt kérnie.

Az eddig látottakhoz képest döbbenetes volt ez a fordulat, s újra felcsillant a remény, hogy talán meg lehet nyerni ezt a meccset.

Az időkérés után sajnos gyors északi gól következett, Vidarsson talált be, majd egy újabb magyar hibát követően megint négy góllal vezetett Izland. De innen is vissza tudtunk jönni Bánhidi és Szita góljával. Az utolsó 10 perc úgy kezdődött el, hogy Izland két góllal, 27-25-re vezetett.

Bánhidi Bence, a magyar (j) és Ómar Ingi Magnússon, az izlandi válogatott játékosa a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság második fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország - Izland mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az 52. percben kétszer is azért támadtunk hogy egy gólra jöjjünk fel, de nem sikerült, mert Hanusz kihagyta a helyzetet. Ám egy perccel később Bóka góljával már csak egy gól volt Izland előnye. Mikler elképesztően védett, az 55. percben az egyenlítésért támadtunk, Rosta Miklós pedig hetest dobhatott és egyenlített. 28-28.

Új meccs kezdődött. Hihetetlen, honnan jöttünk vissza.

Mikler újabb védése után a vezetésért támadott a magyar csapat. Bodó iszonyatos gólt lőtt. A meccsen most másodszor vezetett Magyarország. Mikler megbabonázta az izlandiakat. Megint védett. És hogy védett te atyaisten. A mieink jöttek előre és Bodó újabb góljával már 30-28 volt ide. Döbbenetes mi zajlott a pályán és ezt már nem lehetett ülve nézni.

2 perc volt hátra, megint a magyarok jöhettek, s a győzelemért támadtunk. Amit el is értünk - ezt szinte hihetetlen volt leírni!

30-28 ide, óriási diadal volt ez.

A magyar válogatott az első félidőben óriási ellenszélben játszott, szinte állandóan emberhátrányban küdzve. A második félidőben voltak fellángolások, de ez kevés volt a kőkeményen és nagyon gyorsan játszó izlandi csapat ellen. Ám amikor úgy tűnt, hogy minden elveszett, a magyarok védekezése óriásit javult. Mikler csodásan védett és a magyarok a sírból hozták vissza a meccset.

Eredmény, csoportkör, 2. forduló, D csoport:
Magyarország-Izland 30-28 (12-17)
Kristianstad, v.: J. Bonaventura, C. Bonaventura (franciák)
lövések/gólok: 46/30, illetve 44/28
gólok hétméteresből: 4/3, illetve 4/4
kiállítások: 10, illetve 6 perc
Magyarország: Mikler - Bóka 3, Szita 4, Lékai 2, Bánhidi 3, Ancsin 6, Rodríguez 4, cserék: Sipos, Bodó 3, Hanusz, Ilic 1, Székely, Ligetvári, Rosta 4