Óriási botrány tört ki a kézilabdavébén

2023.01.24. 09:44

A Nemzetközi Kéziabda Szövetség ostobasága miatt elképesztő cirkusz zajlik Lengyelországban és Svédországban, a 28. férfi kézilabda-világbajnokság helyszínein.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 28. férfi kézilabda-világbajnokságról, Stockholmból.

Egészen elképesztő rendezési botrány alakult ki keddre a svéd és lengyel rendezésű világbajnokságon. Pedig minden nagyon egyszerűnek tűnt. Mégis, az IHF ostobasága miatt most a feje tetején állnak a dolgok. Nézzük akkor ezt részletesen.

A vb eddig két országban zajlott. 16 csapat Svédországban, a másik 16 Lengyelországban játszotta le a csoportmérkőzéseket, majd a folytatásban 12-12 csapat a középdöntőket. Január 25-én, szerdán kezdődik az egyenes kieséses szakasz a negyeddöntőkkel. Ebben 8 csapat érdekelt. A 8 csapat fele - 4 együttes - Lengyelországban van, ez a négy a francia, a német, a norvég és a spanyol gárda. A másik négy - Magyarország, Svédország, Dánia és Egyiptom - Svédországban játszik szerdán. 

A negyeddöntőkből kettőt Stockholmban rendeznek meg, ez a Magyarország-Dánia és a Svédország-Egyiptom mérkőzés lesz. A másik kettőt, a norvég-spanyol és a francia-német csatát a lengyelországi Gdanskban. Kézenfekvő lenne tehát, hogy a svédországi negyeddöntők két továbbjutója az elődöntőben Stockholmban marad, a lengyelországi negyeddöntők két továbbjutója pedig Gdanskban játssza le az elődöntőt.

Csakhogy ez nem ennyire egyszerű. Ugyanis a Nemzetközi Kézilabda Szövetségnek fogalma sincs, hogy melyik elődöntőt hol játsszák a világbajnokságon abban az esetben, ha Svédország elveszíti a szerdai, Egyiptom elleni negyeddöntőjét. Az Aftonbadet című svéd napilap cikkében azt írta: ha a svédek kikapnak Egyiptomtól, kitör a káosz a világbajnokságon.

Krister Bergström, a svédországi szervezőbizottság elnöke a lapnak azt mondta: senki sem tudja megmondani, melyik elődöntő lesz Stockholmban és melyik Gdanskban, ha az egyiptomi csapat megveri a svédeket. Az IHF - bármilyen hihetetlen - erre az esetre nem készült fel. Ők azt gondolták, hogy a svédek úgyis nyernek, márpedig, ha nyernek, úgyis Stockholmban maradnak.

Norvégia, Franciaország, Németország és Spanyolország. Ez a négy csapat a világbajnokságon eddig végig Lengyelországban játszott. Most nem tudják, hogy maradhatnak, esetleg utazniuk kell-e Stockholmba, mert az IHF semmilyen tájékoztatást nem ad ki erről. A Nemzetközi Szövetség ugyanis megvárja a szerda késő estét, a negyeddöntők végét és utána közli a döntést.

Ezen a szinten ez a szervezetlenség és káosz egyszerűen elképesztő. A dologban még a magyar csapat is érintett lehet. Ugyanis, ha szerdán a magyar válogatott megveri a negyeddöntőben Dániát és a svédek is győznek Egyiptom ellen, akkor a magyaroknak pénteken mindenképpen Gdanskba kell utazni az elődöntő lejátszására, hiszen az elődöntőkből összesen kettő lesz a vb-n és a svédeknek azt hazai pályán kell lejátszaniuk.