Kétszeri hosszabbítás után elődöntőben a spanyolok a kézi-vb-n

2023.01.25. 20:31

A norvégokat kétszeri hosszabbítás után legyőzve a spanyolok jutottak szerdán elődöntőbe az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokságon.

A gdanski negyeddöntőben a norvégok az első félidőben többször is vezettek négy góllal, a spanyolok azonban felzárkóztak. A második játékrész már szorosabban alakult, ezzel együtt a skandinávok egészen közel álltak az elődöntőbe jutáshoz: 25-24-es vezetésüknél ők támadtak, de elvették tőlük a labdát, a spanyolok pedig - Daniel Dujshebaev révén - az utolsó másodpercben egyenlítettek. 

Alex Dujshebaev nyolc góllal a spanyolok legeredményesebb játékosa voltForrás: MTI/AP/Piotr Hawalej

Az első ráadásban sem bírtak egymással a csapatok, és a második is kiélezett küzdelmet hozott, végül a spanyolok kapusának bravúrja döntötte el az ütközetet: Gonzálo Pérez de Vargas négy másodperccel a vége előtt 35-34-es spanyol vezetésnél ziccert hárított.

A kétszeres világbajnok Spanyolország a nyolcadik vb-elődöntőjére készülhet, a fináléért Dániával mérkőzik majd pénteken.

A 2017-ben és 2019-ben egyformán ezüstérmes Norvégia harmadszor kerülhetett volna elődöntőbe, így viszont az 5-8. helyért folytatja, és először a magyar válogatottal játszik majd, szintén pénteken, Stockholmban.

A svédek is bejutottak az elődöntőbeForrás: MTI/Kovács Tamás

A társházigazda Svédország 26-22-re legyőzte Egyiptomot. A több mint 15 ezer néző előtt lejátszott mérkőzésen az Európa-bajnok, két éve vb-ezüstérmes svédek a 23. percben még egygólos hátrányban voltak, ezt követően azonban 8-0-s sorozatot produkáltak, és a második félidő elején már 16-9-re vezettek. Később egy 4-0-s szériával némileg felzárkóztak az észak-afrikaiak, de az egyenlítésre nem volt esélyük. Niclas Ekberg hat góllal, Andreas Palicka 13 védéssel járult hozzá a sikerhez.

Svédország 15. alkalommal jutott a legjobb négy közé a világbajnokságon.

Az olimpiai címvédő Franciaország is elődöntős, miután 35-28-ra legyőzte Németországot.

A 35. percig érett a német meglepetés (18-20), utána azonban egy 7-1-es sorozattal elléptek a hatszoros világbajnok franciák, és az ekkor megszerzett előnyüket magabiztosan őrizték, sőt még növelni is tudták a végéig. A Veszprém francia irányítója, Kentin Mahé négy gólt lőtt. A kapus Remi Desbonnet 47 százalékkal védett, ugyanis 14 lövést hárított.

Ludovic Fabregasék is készülhetnek az elődöntőreForrás: MTI/EPA-PAP/Adam Warzawa

Franciaország 14. alkalommal jutott a legjobb négy közé a világbajnokságon, és pénteken - immár Stockholmban - az Európa-bajnoki címvédő svédekkel találkozik. A másik ágon a címvédő dánok Spanyolországgal mérkőznek Gdanskban.

férfi kézilabda-világbajnokság, negyeddöntők:
Spanyolország-Norvégia 35-34 (13-12, 25-25, 27-27, 29-29, 32-32) - kétszeri hosszabbítás után
Dánia-Magyarország 40-23 (21-12)
Svédország-Egyiptom 26-22
Franciaország-Németország 35-28 (16-16)