Vágólapra másolva!
Székely Norbert szövetségi kapitány kijelölte 12 fős keretét az Izland elleni Európa-bajnoki selejtezőre, melyet csütörtökön vív a magyar női kosárlabda-válogatott Miskolcon.

A szövetség szerdai tájékoztatása szerint a szakvezető Mérész Beatrixot (Basket Team Crema), Miklós Melindát (Atomerőmű KSC Szekszárd) és Tóth Frankát (E.ON ELTE BEAC) hagyta ki a bő keretből, emellett a Belgiumban légióskodó Lelik Réka nem hadra fogható, a soproni Határ Bernadett pedig tavalyi súlyos térdsérülése után még nem tért vissza.

A péntek óta együtt készülő nemzeti csapatnak - amint a kapitány korábban megfogalmazta - utolsó Eb-selejtezőin előbb minél nagyobb különbséggel meg kell vernie Izlandot, majd vasárnap le kell győznie Romániát, ugyancsak a DVTK Arénában. Ehhez bizakodásra ad okot, hogy a válogatott 2021 novemberében 115-58-ra nyert Izlandon, három hónappal ezelőtt pedig 99-40-re diadalmaskodott Romániában.

A magyarok négy meccs után két-két győzelemmel és vereséggel állnak a C csoportban, és sikeres hajrával jó esélyük van arra, hogy csoportmásodikként kijussanak a kontinenstornára. Az éllovas spanyolok már biztos Eb-résztvevők.

A júniusi, szlovén-izraeli közös rendezésű Eb-ről a nemzetközi szövetség az ukrajnai háború miatt kizárta Oroszországot és Fehéroroszországot, így az F és az I csoportból már csak a csoportelsők kerülnek az Eb-re, a csoportmásodikok biztosan nem. A maradék nyolc csoport másodikjai közül a legjobb négy csatlakozik majd a tíz csoportgyőzteshez és a két rendezőhöz - amennyiben egyik rendező ország sem kvalifikálja magát a selejtezőből. Ha megteszi, akkor ez további csoportmásodikok kijutását jelentené.

A válogatott kerete: Aho Nina (DVTK-Hun-Therm), Dombai Réka (SERCO UNI Győr), Dubei Debóra (SERCO UNI Győr), Goree Cyesha (Atomerőmű KSC Szekszárd), Horváth Bernadett (Ludovika Csata), Kányási Veronika (DVTK-Hun-Therm), Kiss Angelika (DVTK-Hun-Therm), Kiss Virág (NKA Universitas PEAC), Studer Ágnes (Atomerőmű KSC Szekszárd), Török Ágnes (SERCO UNI Győr), Varga Alíz (Sopron Basket), Wentzel Nóra (NKA Universitas PEAC)

A csoport állása:
1. (és már Eb-résztvevő) Spanyolország 8 pont, 2. MAGYARORSZÁG 6, 3. Románia 5 (215-333), 4. Izland 5 (239-358)

Az Eb-selejtező hátralévő magyar mérkőzései:
csütörtök, Miskolc: Magyarország-Izland 17.00
vasárnap, Miskolc: Magyarország-Románia 17.45