A PEAC óriási csatában ejtette ki a címvédőt a női kosárlabda Magyar Kupában

2023.03.09. 19:50

Csütörtök délután az NKA Universitas PEAC gárdája a címvédő DVTK-Hun-Therm csapatával mérkőzött meg a Killik László Női Magyar Kupa első elődöntőjében a soproni Novomatic Arénában. Az első két negyedben ponterős támadójátékot produkált mindkét csapat, majd a folytatásban a nagy kedvvel játszó pécsiek az utolsó másodpercekben eldöntötték a találkozó sorsát.

A Magyar Kupában idén már nincs nyolcas döntő. A negyeddöntőket - melyekre eddig a nyolcas döntő első napján került sor - már februárban lebonyolították a jobb helyezést elérő csapatok pályaválasztó jogával, és csak a négy továbbjutó lép pályára a Novomatic Arénában. A csütörtöki első elődöntőben a címvédő DVTK a PEAC-cal szállt szembe. 

Már a meccs elején Garbin vezetésével hét ponttal elhúztak a diósgyőriek, de később keményebb védekezésre kapcsolt a PEAC csapata. Katanic büntetőivel két pontra jött fel a PEAC, de Kányási Veronika triplájával újra lépéselőnybe kerültek a borsodiak (5-10). Rengeteget próbálkoztak távolról a csapatok, de a rohanásból jobban jött ki a Diósgyőr. Kányási közétávolija után időt kértek a pécsiek (11-18) a negyed felénél.

Jól kezdett a DiósgyőrForrás: DVTK hivatalos oldala

Simon Zsófia saroktriplája után az ihletett formában kosarazó Kányási már a tizedik pontját és a második hárompontosát dobta a meccsen (13-25). A pécsiek Jazmon Gwathmey kosararaival közelebb lopództak, de az első negyed után a lendületesen játszó DVTK vezetett (19-27). Pontokban szegény első perceket láthatott a soproni közönség a második negyed elején, majd Kiss Virág talált be a festékből (24-29). Simon Zsófi triplája után már csak két ponttal vezetett a Diósgyőr, majd centerposzton nagyot küzdő Kiss faulttal együtt dobott kosarat (30-29). A második negyed feléhez érve a diósgyőriek mindössze két pontot dobtak, sokkal nagyobb energiával játszott a PEAC. Rátkai kosarára Bernáth Réka válaszolt, majd Grigalauskyte harcossága ért két pontot a pécsiek palánkja alatt (32-34).

A pécsiek remek második negyedet produkáltakForrás: PEAC hivatalos oldala

Sanches percei után Garbin talált be kintről, újra egyenlő lett az állás három perccel a negyed vége előtt (37-37). Jól mükődött a pécsiek zónavédekezése, de Nina Aho ziccerével és Kányási bravúrkosarával ismét a Diósgyőr került lépéselőnybe (39-42). Simon harmadik triplája az utolsó másodpercben hullott be a diósgyőriek gyűrűjébe, így pécsi vezetéssel zárult a félidő (44-43).

Bernáth Réka hasznosan játszottForrás: DVTK hivatalos oldala

A pécsiek a triplakísérleteik közel felét értékesítették (6/13), és mezőnyből is jobban dobtak az első két negyed után (42,9 százalék a 38,9-el szemben). A mezőny két legeredményesebb játékosa Darcee Garbin és Kányási Veronika volt 13-13 ponttal. A pécsiek oldalán Kiss Virág és Simon Zsófia volt a legeredményesebb pontszerző 11-11 ponttal.

A harmadik negyed elején Arella Guirantes érkezett le rosszul, és a diósgyőrieknek kellett letámogatniuk a sérült csapattársukat. A diósgyőriek a festékben erőltették a támadásokat, és Cheridene Green sokszor kihasználta a testi erejét a pécsi védőkkel szemben (47-50). Az angol center azonban már a negyedik személyi hibáját szedte össze a negyed feléhez érve, így lecserélték őt, hogy majd visszajöjjön a szorosnak ígérkező végjátékra. A pécsiek remekül járatták a labdát támadásban, és Sanches triplájával újra átvették a vezetést (55-53). Kányási egy alapvonali átfutás után elképesztően nehéz tempódobással egalizált, majd Völgyi Péter technikaija után Jazmon Gwathmey büntetőivel pici előnyre tett szert a PEAC (59-55). A gyakran megállíthatatlan Kányási kosara után Kiss Virág remek ziccere zárta a harmadik negyedet (65-60).

Kányási remekül játszottForrás: DVTK hivatalos oldala

Elképesztő izgalmasnak ígérkezett az utolsó negyed, és nem is okoztak csalódást a csapatok. Kiss Angelika kosarával öt pontra zárkózott fel a Diósgyőr, de Kiss Virág válaszolt a másik oldalon. Némi meglepetésre a sérült Cheridene Green is visszatért a pályára, és szép megoldással szerzett kosarat (69-64).

A támadójátékban mindkét csapat többet hibázott, de Green remek palánk alatti játékával újra élessé tette a meccset a Diósgyőr (69-66). Három és fél perccel a meccs vége előtt nagy veszteség érte a Disógyőrt, mert Green kipontozódott a Kiss Virág elleni szabálytalanság után (71-68). Bernáth hihetetlen kosara után újra a borsodiak támadhattak: a sérült Arella Guirantes látványosan verte meg a védőjét, majd kitekert helyzetből talált be.

Másfél perccel a vége előtt még mindig egy ponttal vezetett a PEAC (73-72), de eladták a labdát. A következő támadásnál a Diósgyőr is hibázott, és a tizenkilenc pontos és tizenkét lepattanót szedő Kiss Virág büntetőivel három ponttal vezettek a pécsiek (75-72). Az időkérés után tizenöt másodperc volt hátra a meccsből, de Bernáth dobása leperdült a gyűrűről. Azonban maradt még 0,7 másodperc a meccsből, de a diósgyőri kispad időt kért annak ellenére, hogy nem maradt több lehetőségük. Így Völgyi Péter megkapta a második technikaiját is, de ez érdemben már nem változtatott semmin. A PEAC óriási csatában megnyerte a DVTK elleni mérkőzést, és várhatja a Sopron Basket-SERCO UNI Győr párharc győztesét.

Killik László női Magyar Kupa, elődöntő   

NKA Universitas PEAC - DVTK-Hun-Therm 76-72  (19-27, 25-16, 21-17, 11-12)
Legjobb dobók: Kiss 20, Simon 13 illetve Kányási 19, Garbin 13