Egy nagy visszatérővel erősödik a vb-re készülő férfi vízilabda-válogatott

vízilabda, férfi vízilabda-válogatott, Split,
Split, 2022. szeptember 8. A magyar csapat a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának elődöntőjében játszott a Magyarország - Spanyolország mérkőzés előtt Splitben 2022. szeptember 8-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Huszonnégy fős kerettel, öt kapussal és tizenkilenc mezőnyjátékossal kezdi meg a vb-felkészülést Varga Zsolt. A kapitány úgy tervezi, hogy a június végi Világliga Szuperdöntőre már a vb-csapattal utazik.

A most közzétett keret valamennyi tagja ismerős a tavaly augusztus óta tartó Varga-érából, egy visszatérő van csupán: Hárai Balázs, aki utoljára a nem túl acélosan sikerült 2022-es budapesti vb-n játszott a válogatottban, majd hosszú hónapokat hagyott ki vállműtétje miatt.

„Szűk az idő a világbajnokságig,

viszont mindenkinek bizonyítania kell, nincsenek garantált helyek – jelentette ki a kapitány. – Több fiatalt is behívtam, úgy gondolom, nekik mindenképpen jót tesz, hogy a válogatottal edzenek, mert így fejlődhetnek. Egyébként pedig sok függ a játékosok fizikai állapotától: miután elkezdünk dolgozni, kiderül, ki, milyen szinten áll, meddig fejlődhet, ez nyilván befolyásolja majd a csapatkijelölést is."

Varga Zsolt szerint nem gond, hogy a csapat több kulcsembere a Ferencváros BL-szereplése miatt kilenc nappal később kezd csak el dolgozni.

- a mondt a klubedzőként éppen a zöld-fehéreket irányító szakember.

A közös készülést befolyásolja a szokottnál korábbi időpontra tett bukaresti junior világbajnokság, amelyre már júniusnyolcadikán elutazik a keret több érintett játékosa. Ettől függetlenül a szakvezető azt tervezi, hogy a június végi, Los Angeles-i Világkupa Szuperdöntőre már a vb-csapatot viszi, de ezt persze befolyásolhatják szubjektív tényezők, például egy-egy kisebb sérülés.

A válogatott keret két turnusban kezdi meg a munkát: egy része már június 5-én belevág a felkészülésbe a Margitszigeten, míg a BL-ben érdekelt FTC játékosai június 14-én csatlakoznak. A kapitány azonban már 5-én a medence mellett fog állni.

A 24 fős magyar keret:
Kapusok:
Grieszbacher Márk (Tigra-ZF-Eger)
Gyapjas Viktor (BVSC-Zugló)
Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda)
Szakonyi Dániel (FTC Telekom Waterpolo)
Vogel Soma (FTC Telekom Waterpolo)

Mezőnyjátékosok:
Angyal Dániel (Genesys OSC Újbuda)
Aranyi Máté (Genesys OSC Újbuda)
Burián Gergely (Genesys OSC Újbuda)
Fekete Gergő (FTC Telekom Waterpolo)
Hárai Balázs (Genesys OSC Újbuda)
Jansik Szilárd (FTC Telekom Waterpolo)
Konarik Ákos (A-HÍD VasasPlaket)
Manhercz Krisztián (Genesys OSC Újbuda)
Molnár Erik (FTC Telekom Waterpolo)
Nagy Ákos (KSI SE)
Nagy Ádám (FTC Telekom Waterpolo)
Német Toni (FTC Telekom Waterpolo)
Pohl Zoltán (FTC Telekom Waterpolo)
Vámos Márton (Olympiacos)
Varga Dénes (FTC Telekom Waterpolo)
Vigvári Vendel (FTC Telekom Waterpolo)
Vigvári Vince (Genesys OSC Újbuda)
Vismeg Zsombor (Szolnoki Dózsa)
Zalánki Gergő (Pro Recco)