Vágólapra másolva!
A budapesti női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének bronzmeccsén a Győri Audi ETO KC már kilenc góllal is vezetett a dán Esbjerg ellen, a meccs vége azonban hihetetlenül izgalmas lett, de a magyar csapat egy gólt megőrzött az előnyéből és 30-29-re megnyerte a találkozót, megszerezve története ötödik BL-bronzérmét.

Minden tornán a bronzmeccs a legszomorúbb találkozó, főleg egy négyes döntőben, hiszen ott két olyan csapat találkozik, amelyik joggal pályázott volna az aranyéremre is. Ehelyett az ötszörös győztes Győri Audi ETO KC, és a tavalyi negyedik helyezett dán Team Esbjerg vasárnap kora délután a harmadik helyért lépett pályára az MVM Dome-ban. Ahol a szombati női kézilabdameccsen világrekordot és 20 022 nézőt, pardon szurkolót, jelentő teltház után igencsak foghíjasak voltak a lelátók.

Ott a rekord, kérem! Forrás: Origo

Ha lógó órral is érkeztek a csarnokhoz, de azért a győri drukkerek elég szépen megtöltötték a szektoraikat, nem hagyták veszni a kétnapos bérletüket, és azért mégiscsak egy BL-bronzmeccsről van szó, aminek igenis van értéke még egy olyan sikeres klub esetében is, mint az ETO.

A győri szurkolók ezúttal sem hagyták magára a csapatot Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kis szektornyi, pirosba öltözött dán szurkolók lelkesedését viszont semmivel sem lehetett letörni, ők ugyanúgy örültek, mint a szombati elődöntő előtti percekben. Utána már nem sok okuk volt mosolyogni...

Első félidő

A kérdés tehát az volt, hogy a Győr szerzi meg az ötödik, vagy a jövő heti bajnoki döntőt bevallottan fontosabbnak tartó Esbjerg a második bronzérmét.

A válaszra legalább 60 percet még várni kellett, de az gyorsan kiderült, hogy egyik csapat játékosai sem szeretnének érem nélkül maradni. Jakobsen gólja és Kristensen védése után az ETO következett: előbb Sandra Toft fogott ziccert, majd Ana Gros bombázott a kapuba. Stine Oftedal is betalált - ők ketten a szombati elődöntőben együtt 20 gólt szereztek -, és ugyan Breistol kiegyenlített, de Toft védett egyet a sorozat gólkirályának Reistadnak is. A norvég sztár aztán csak bevette a dán kapuját, de a túloldalon is volt még norvég gól a zsákban, Kari Barattset Dale lőtt egymás után ketőtt a hatosról.

Kari Barttset Dale biztos kézzel értékesítette a ziccereit Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sandra Toft újabb védése a nyolcadik percben már a negyedik volt a listán, a Vipers ellen talán összesen tudott ennyit felmutatni.

A lelátóról is érkezett a támogatás, zúgott a "Hajrá Győr!"

Ambros Martín és Jesper Jensen is alighanem a védekezés fontosságára hívta fel játékosai figyelmét, mert nyoma sem volt a szombati gólfesztiválnak: a 13. percben 5-3-ra vezetett az ETO.

A Fradi ellen parádézó Ingstad első góljára a balszélről Fodor Csenge válaszolt. A jobbszélen egy másik fiatal, Faluvégi Dorottya kezdett az ETO-ban, így ők is belekóstolhattk a Final Four hangulatába. Negyedóra után jött a helyükre a rutint képviselő Schatzl Nadine és Győri-Lukács Viktória, a 18. percben pedig 9-4-es ETO-vezetésnél a dán időkérés is. Ami nem sokat ért, mert Oftedal gyönyörű szólója után Blohm is betalált, a kapuban pedig Sandra Toft parádézott: a 20. percben 10(!) védésnél tartott 14 lövésből, ami 71 százalékos mutató volt!

A védekezés mellett támadásban is remekelt az ETO, látszott, hogy mi a terv, és azt meg is tudták valósítani, nem véletlen, hogy a svéd beálló, Linn Blohm a 24. percben már a negyedik gólját lőtte. Bezzeg a túldalon a 25. percig kellett várni Nora Mörk első góljára, akkor egy hetest vágott be a norvég sztár. Így aztán a s28. percben elmondhatta magáról, hogy éppen annyi gólja van, mint Sandra Toftnak, aki a saját hatosáról ívelt az üres esbjergi kapuba!

Az első félidő legjobbja Sandra Toft volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nem is csoda, hogy hétgólos, 16-9-es ETO-vezetéssel mentek szünetre a csapatok. Sandra Toftnak 22 lövésből 13 védése volt, és míg győri oldalon Linn Blohm volt a legeredményesebb négy góllal, addig az Esbjergben egyedül Kathrine Heindahl jutott el kettőig.

Második félidő

A meccs első két percével (Mette Tranberg kapta) és első győri hetesével folytatódott a bronzcsata, amit Ana Gros lőtt be. Sandra Toft nem merevedett le a szünetben, rögtön egy újabb védéssel nyitott, maj Győri-Lukács Viktória is betalált. 18-9-nél hosszú idő után lőtt győri válasz nélkül két, sőt három gólt az Esbjerg. A szokatlanul hosszú, majd' ötperces győri gólcsendet Nze Minko szólója törte meg.

Csakhogy valami megtörte az ETO lendületét - és nem csak Rü gyatra átemelési kísérleteire gondolunk - és Ambros Martínnak a 43. percben időt is kellett kérnie, mert már csak három góllal vezetett az addig megállíthatatlannak tűnő Győr (20-17).

Nagyon pörögtek a dánok a második félidőben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mint egy falat kenyér, úgy kellett Gros átlövése, de Reistad is betalált, ráadásul Haugsted kiállt két percre, a 46. percben pedig Türkoglu gólja után már csak egyetlen gól volt az ETO előnye, sőt Ingstad góljával utol is érte az Esbjerg a magyar bajnokot.

Szerencsére megint kéznél volt Ana Gros, a szlovén klasszis nem csak gólokat lőtt, de egy kétpercet is kiharcolt. Amivel viszont nem tudott élni a Győr, és Reistad ismét kiegyenlített az 51. percben (23-23). Most Estelle Nze Minko lőtt egymás után két gólt, így legalább az előny folyamatosan a zöld-fehéreknél volt. Félő volt azonban, hogy megismétlődik a Fradi-Esbjerg elődöntő, ahol a magyar csapat fordítása után a korábban magabiztosan vezető dánok már nem tudtak újítani, csak most az ETO lesz az Esbjerg szerepében.

Az 54. percben a bírók elengedtek egy "fél faultos" helyzetet az ETO kapuja előtt, a Toftot váltó Leynaud pedig megfogta a dán lövést,

ami után Kari Brattset Dale növelte két gólra a győri előnyt (27-25). Haugstedet küldték ki az 56. percben, amit Reistad használt ki, Nze Minko kényszerlövését pedig védte Kristensen. 27-26-os ETO-vezetésnél Nora Mörk tört be, be is lőtte, csakhogy támadó hibát fújtak ellen, amit nagyon nehezen viselt...

Győri-Lukács Viktória is hozzátette a maga részét Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy perc ötven másodperccel a vége előtt kétgólos győri előnynél kért időt Jesper Jensen, ami után Ingstad be is talált, így perc nyolc másodperccel a vége előtt Ambros Martín 28-27-es előnynél kérte ki a maga idejét.

Brattset elől elhalászták a labdát, az Esbjerg hét a hat ellen ment az utolsó támadásra, amit viszont Breistöl belemenése zárt, így az utolsó tíz másodpercre megkapta a labdát, az ETO, amit meg is őrzött, így ők nyerték meg a Bajnokok Ligája 2023-as bronzmeccsét.

Eredmény, Bajnokok Ligája, a 3. helyért:
Győri Audi ETO KC - Team Esbjerg (dán) 28-27 (16-9)
a Győr gólszerzői: Gros 6, Oftedal 5, Brattset-Dale 3, Haugsted 2, Fodor 1, Blohm 4, Győri-Lukács 2, Toft 1, Rü 1, Nze Minko 3,