Őrült mérkőzésen, elképesztő fordulatok után dőlt el a férfi kézilabda döntő

GABER, Matej; MACKOVSEK, Borut
A szegedi Borut Mackovsek (b) és Matej Gaber (j), valamint a veszprémi Yehia  Elderaa (b2) a férfi kézilabda NB I döntőjének harmadik találkozóján játszott OTP Bank-Pick Szeged - Telekom Veszprém mérkőzésen a szegedi Pick Arénában 2023. június 9-én
Vágólapra másolva!
A kupagyőztes Veszprém a kilencgólos Mikita Vajlupau vezérletével 31-27-re győzött a címvédő Szeged otthonában a férfi kézilabda NB I fináléjának mindent eldöntő pénteki, harmadik mérkőzésén, ezzel 2-1-re megnyerte a párharcot, és 2019 után először lett bajnok.

Ahogy a 2001-02-es szezon óta mindig, úgy ezúttal is a Szeged és a Veszprém között dőlt el a bajnoki cím sorsa. Ezúttal a közelmúlttól eltérően az alapszakasz után megrendezett döntő nem oda-vissza vágós, hanem két nyert meccsig tartó párharcból állt. A finálé első két meccsén Szegeden, majd Veszprémben is magabiztosan nyert a házigazda, így mindent eldöntő találkozóra került sor a Tisza-parti városban.

A csapatok a szezonban már nyolcadszor találkoztak egymással,

hiszen az alapszakaszban, a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében és a Magyar Kupa-döntőben is összecsaptak már – ezelőtt ötször a veszprémiek, ám (a legutóbbi három meccsből) kétszer a szegediek örülhettek.

Borut Mackovsek és Matej Gaber nem kímélték Yehia Elderaát és társait Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Pénteken már a kezdés előtt óriási volt a hangulat a teltházas Pick Arénában, ahol a távozó játékosokat és szakembereket elbúcsúztatták, de a vendégek kiváló kezdése aztán kicsit elhalkította a hazai drukkereket.

A Veszprém a tizedik percben már 6-2-re vezetett, amikor a szegedieket az utolsó meccsén irányító Juan Carlos Pastor időt kért.

Ezután felváltva lőttek gólokat a csapatok egészen 5-9-ig, amikor elsősorban Alexander Blonz heteseinek és Mirko Alilovic védéseinek köszönhetően elkezdett zárkózni a Szeged. Sőt, Imanol Garciandia góljával

a 23. percben már 12-10-re a hazaiak vezettek!

A féliőben az ellenfél nullájához képest négyszer is emberhátrányba kerülő Veszprém ezután Bjarki Már Elísson irányításával magához tért és kiegyenlített, de a játékrész zaklatott – elromló eredményjelző órával, hosszas videózásokkal és sok szabálytalansággal tarkított – hajrája ismét a Szegedé volt, így kétgólos vezetéssel vonulhattak a szünetre a Tisza-partiak.

A második félidő kezdetén Vladimir Cupara visszaállt a vendégek kapujába, de Bodó Richárd azonnal felavatta egy bombagóllal, így először vezetett három góllal a Szeged. Ezután rögtön négy gól lett a különbség, ám a Veszprém hamar megkezdte a zárkózást, és a 40. percre ki is egyenlített. Sok támadásbeli pontatlanság és remek védekezés következett mindkét oldalon, majd Elísson törte meg a gólcsendet:

19-18-nál ismét a vendégeknél volt az előny.

Nedim Remilit legtöbbször sikerült megállítania a szegedi védőknek, de a társait kevésbé Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Ez pedig megtörte a szegedieket, és a hibátlan teljesítményt nyújtó Mikita Vajlupau vezérletével a folytatásban sorra jöttek a sikeres Veszprém-támadások,

Cupara üres kapus góljával pedig már négygólos volt a különbség.

Az 50. perc végén, 20-24-nél jött is az utolsó Pastor-időkérés, de

a gólok ezután folyamatosan felváltva jöttek,

szinte minden támadásból gól született, így három gólnál közelebb nem tudott kerülni a hét a hat ellen támadó Szeged. Az utolsó percekre ezáltal már eldőlt a találkozó, Elísson utolsó perces góljával pedig kialakult a 27-31-es végeredmény.

Amióta a 2016-17-es szezonban bevezették a bajnoki döntőt Magyarországon, még sosem ünnepelhetett a hazai közönség előtt szereplő csapat a szezon utolsó meccsének végén – ezúttal ennek

a Telekom Veszprém örülhetett, amely 2019 óta először, összességében 27. alkalommal lett magyar bajnok.

Eredmény, döntő, 3. mérkőzés:
OTP Bank-Pick Szeged – Telekom Veszprém 27-31 (14-12)
lövések/gólok: 42/27, illetve 43/31
gólok hétméteresből: 4/4, illetve 4/3
kiállítások: 0, illetve 8 perc
A párharc végeredménye: 2-1, a Veszprém javára.