Csoportelsőként elődöntős a magyar férfi röplabda-válogatott az Európa-ligában

BIBÓK Balázs, Férfi röplabda Európa-liga, magyar válogatott
Clemens Ecker, az osztrák, valamint Bibók Balázs és Ambrus Bence, a magyar válogatott tagjai
Vágólapra másolva!
A magyar férfi röplabda-válogatott 3-0-ra legyőzte az osztrák csapatot szombaton Érden az Európa-liga ezüst divíziójában, a csoportkör harmadik mérkőzésén. Ifjabb Nagy Péter csapata ezzel bebiztosította csoportelsőségét és elődöntőbe jutását.

A magyar csapat előbb két hete Georgia ellen hazai pályán nyert simán 3-0-ra, majd múlt szombaton a mostani rivális otthonában nagy csatában, 3-2-re diadalmaskodott. Mindez azt jelentette, hogy a magyarok egy újabb sikerrel bebiztosíthatták a csoportelsőségüket.

A találkozó első szettjében a hazaiak ütőik, a csapatkapitány Horváth Kristóf, valamint Bögöly Gábor pontjaival hamar hárompontos előnyt építettek ki, de a vendégek Michael Czerwinski vezérletével 15-15-nél egyenlítettek. A hajrá előtt az osztrákok egymás után több ki nem kényszerített hibával segítették a magyarokat, akik ezt és Ambrus Bence jó teljesítményét kihasználva megszerezték a vezetést.

A második játszmában újra a székesfehérvári Ambrus volt a főszereplő, támadásból és blokkból is eredményes volt, a házigazda válogatott pedig tartotta előnyét a hozzá hasonlóan megfiatalított, egy kivétellel odahaza játszó osztrákokkal szemben. A hajrát ezúttal is megnyugtatónak tűnő előnnyel kezdték a mezőnyben többször is nagyot mentő és remekül sáncoló Horváthék, akik alig több mint egy óra után közel kerültek a tovább jutáshoz.

Clemens Ecker, az osztrák, valamint Bibók Balázs és Ambrus Bence, a magyar válogatott tagjai Forrás: MTI/Lakatos Péter

A harmadik felvonást a rivális kezdte jobban, a magyarok koncentrációjának visszaesését több védekezési figyelmetlenség, valamint helytartási hiba is jelezte. A folytatásban a hazaiak feladója, Keen Cameron újra egyre többször "találta meg" labdáival a centereket, a magyarok pedig Bögöly ászaival - ötpontos hátrányt ledolgozva - 16-16-nál egyenlítettek. Nem sokkal később Keen támadása, majd Ambrus blokkja ugrasztotta talpra a szép számú érdi közönséget, a magyarok pedig lélektani fölényüket kihasználva lezárták a 101 perces összecsapást.

A mérkőzés legeredményesebb játékosaként Czerwinski 18 pontig jutott, a magyaroktól Horváth 15 pontot szerzett.

A nemzeti csapat jövő szombaton Georgia otthonában zárja a csoportkört, amelyből az első két helyezett jut az elődöntőbe. A másik csoportból szinte biztosan Ciprus és Lettország szerepelhet a négy között, a sorrend majd a jövő keddi és szerdai, egymás elleni mérkőzéseiken dől el.

Európa-liga, ezüst divízió, B csoport, 3. forduló:
Magyarország-Ausztria 3-0 (20, 23, 23)
a legeredményesebb játékosok: Horváth K. 15, Ambrus 12, Bögöly 10 illetve Czerwinski 18, Glatz 12
A csoport állása: 1. (és továbbjutott) Magyarország 8 pont/3 mérkőzés, 2. Ausztria 4/3, 3. Georgia 0/2