Társoldalunk:

Kobe Bryantnek már nincs gyomorrontása

Pénteken este a Staples Centre-ben csap össze az NBA nyugati főcsoportdöntőjének harmadik meccsén a címvédő Los Angeles Lakers és az alapszakasz legjobbja, a Sacramento Kings. Az állás 1-1 a liga két, vitán felül legerősebb gárdája között. A vendégeknél kétséges Peja Stojakovic, a jugoszláv dobógép játéka, a hazaiaknál viszont ott lesz a parketten Kobe Bryant, aki a hétfői összecsapás előtti éjszakán egy sacramentói hotelben romlott hamburgert evett, s még szerdán is egész nap hányt az ételmérgezés következtében, csütörtökön azonban már sokkal jobban érezte magát.

Fotó: EPA
Fotó: EPA
A 162 kilós O'Nealt még szabálytalanul sem igen lehet megállítani
Kobe antibiotikumot és görcsoldót kapott a csapatorvostól, s a "koktél" a jelek szerint használt. Szüksége is van Phil Jackson edzőnek egy jó Bryantre, ugyanis hétfőn a negyedik negyedre elfogyott az ereje, s bár 40 percnyi játékkal 22 pontig jutott, jóval többre lett volna szükség a győzelemhez.

A Lakers-táborban Kobe egészségi állapotán kívül a legnagyobb aggodalmat az okozza, hogy - szerintük - Shaquille O'Neal nem kapja meg a bíróktól ugyanazt az elbírálást, mint a többi center. "Hétfőn simán dobhatott volna 50 pontot, s akkor megnyerjük a meccset, ha a játékvezetők megtorolták volna a sacramentói védelem brutalitását. Ehelyett szemet hunytak, s a folytonos szabálytalankodás kihozta Shaqet a sodrából" - jegyezte meg Phil Jackson.

A probléma persze ennél összetettebb. Arról van szó, hogy az egész NBA-ben nincs játékos, aki egy az egyben fel tudná venni a küzdelmet a hivatalosan 146 kilóval listázott, de a valóságban 162 kilót nyomó, egyébként 216 centis emberheggyel. Ha valaki ugyanúgy faultolja Shaqet, ahogy bárki mást, akkor egyszerűen lepattan az óriásról, aki zsákol, és még egy plusz büntetőt is dobhat. Ezért úgy kell megtámadni, hogy annak foganatja is legyen, s legalább a kosarat megakadályozzák. Ehhez viszont teljes erőből neki kell rontani O'Nealnek, aminek - mint januárban egy chicagói meccsen - tömegverekedés lehet a következménye.

Mindenesetre egyetlen játékos sem dobott annyi büntetőt az NBA-ben az idei alapszakaszban, mint Shaquille O'Neal. Az más kérdés, hogy a hatékonysága alig haladja meg az ötven százalékot...

A meccsenként legtöbb büntetőt dobó kosarasok listája:
1. Shaquille O'Neal (L.A. Lakers) 10,7 büntető
2. Tim Duncan (Spurs) 8,5
3. Dirk Nowitzki (Mavericks) 6,8
4. Elton Brand (L.A. Clippers) 6,6
5. Alonzo Mourning (Heat) 5,7
6. Jermaine O'Neal (Pacers) 5,7

Ch. Gáll András

Korábban:

Egyenlített a Celtics

Fórum:

New NBA fan fórum