Társoldalunk:

Kiesett az Alba Volán

Nem jutott tovább csoportjából az Alba Volán, mivel a jégkorong Kontinental Kupa második fordulójának záró körében kikapott a Szokol Kijevtől.

Kontinentális Kupa, 2. forduló, Székesfehérvár:
Alba Volán-FeVita - Szokol Kijev 1-5 (0-1, 0-1, 1-3)
Gólütők:
Sille, ill. Jakusin (3), Karcsenko, Safarenko
 
A továbbjutásra mindkét csapatnak nyílt még esélye a találkozó előtt, tudva persze, hogy a meccset követő fehérorosz háziderbin a honfitársi szolidaritás simán kigolyózhatja őket a tutiból. Ennek ellenére véresen komolyan vették a felek az ütközetet, hiszen a Kijev számára egy kicsit a presztízs megőrzése is motivációt jelentett (elvégre az ukrán hokit jóval magasabban jegyzik a magyarnál), míg a Volán első két napi remeklése után igazolni akarta: nem véletlenül győzte le, illetve szorongatta meg a Grodnót és a Minszket.
 
Sajnos a zárónapra nem maradt hasonló bravúr, pedig nem is tűnt fáradtnak a társaság. Legalábbis a meccs elején, amikor éppúgy partiban volt ukrán ellenfelével az Alba, mint korábban a fehéroroszokkal. A Szokol játéka még véletlenül sem idézte az áldott emlékű "névadó", a Szokol rádió minőségét: amaz legalább annyira messze volt a csúcstechonlógiától, amennyire közel a Kijev játéka a hoki legmagasabb szintjéhez. Gólt azonban csak egyet ütöttek a vendégek, Karcsenko révén, s hogy nem kaptak, ahhoz leginkább kapusuknak, Szelivesztovnak volt köze, aki Kovács ziccerénél hatalmas bravúrral védett.

A másik kapuban ezúttal nem a szlovák Mega, hanem a magyar Budai Krisztián állt, azaz az Alba Volán tréneréből, Jan Jaskóból kicsit előbújt a magyar szövetségi kapitány: a nemzeti csapat élére kinevezett szakemberként szüksége lesz nagy csatákban edződött magyar hálóőrre, s Szuper Levente távollétében ez a szerep Budaira vár. Őt védette tehát az edző, s a távlati célok érdekében ezt nyilván akkor sem bánta meg, amikor a második harmad hajrájában az ifjú kapuvédő elég suta mozdulattal védte be Jakusin amúgy életerős löketét. Mindez volános emberhátrányban történt, merthogy ebben a játékrészben már kezdte éreztetni hatását az előző két nap: az ilyen sűrű, s pláne ilyen szintű meccsterheléshez nem szokott magyarok le-le maradoztak, ezért aztán szabálytalankodtak, a szlovák bíró pedig következetesen alkalmazta a kisbüntetéseket.

Kétgólos hátrányban, a harmadik harmad elején még reménykedtünk egy, a Grodno ellenihez hasonló bravúrban (0-2 után 3-2), de csak pillanatokig: egy újabb emberhátrányt Safarenko váltott gólra, s ezzel minden eldőlt. A közönség szórakoztatásáról játékával nem tudott gondoskodni a Volán, így aztán elővették a fiúk a hoki második legnépszerűbb elemét: szaporán gyepálták az ukránokat puszta, avagy kesztyűs kézzel, bot és ütő nélkül. Keménykedésért persze nem megy szomszédba egy kijevi vagány sem, így aztán derűs pankrációt hozott az utolsó harmad, minek következtében a büntetőpadon olykor nem csak ültek, álltak is a játékosok, mert másként nem fértek volna el. A csihipuhi szüneteiben (melyeket, meglepő módon, játékkal töltöttek a felek) Jakusin még kétszer beköszönt, keretbe foglalva Sille szépítését, a végeredmény így 5-1 lett. Kicsit kár a vereségért, nem mintha egy ukrán élcsapat ellen nem férne bele, de a sok provokált bunyóval, a pályára dobott temérdek szeméttel a fehérvári hokisok és közönségük nyilván nem a legjobb bizonyítványt állították ki magukról a vendégek szemében.

Pedig a játék miatt, a három nap tapasztalata alapján nem kell szégyenkeznie a Volánnak, s ha sűrűn adódna módja ilyen meccseket vívnia, egyszer nem csak két napig álmodozhatnánk a magyar csapatok számára eddig elérhetetlen bravúrról: a harmadik körbe jutásról a Kontinentális Kupában.

HC Minszk (fehérorosz) - Neman Grodno (fehérorosz) 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)

A csoport végeredménye:
1. HC Minszk 5 pont
2. Szokol Kijev 4
3. Alba Volán 3
4. Grodno 0

Korábban:

Somos Zoltán