Vágólapra másolva!
Már csak három hét van a Divízió I-es jégkorong-világbajnokság kezdetéig, de még nem dőlt el véglegesen, melyik tévécsatornán lehet majd látni a magyar válogatott mérkőzéseit.

Némi meglepetésre a Sport1 csatorna szerezte meg az A csoportos és a magyarországi Divízió I-es jégkorong-világbajnokság közvetítési jogait.

A hír hallatán többen kétkedtek, mondván, túl nagy feladat az ilyesmiben még teljesen gyakorlatlan sportcsatornának a hazai vb televíziós kiszolgálása. A kérdés a napokban ismét felmerült, amikor kiderült, hogy a Sport1 élő közvetítéseihez eddig a műszaki hátteret adó HTD Kft. a világbajnokságra nem tudja a tévé rendelkezésére bocsátani közvetítőkocsiját. Bodnár György, a cég tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta, egy keretszerződés alapján dolgoznak együtt a Sport1 csatornával, ebben azonban nem szerepelt a jégkorong-világbajnokság, s mivel a torna éppen az országgyűlési választások második fordulója előtt lesz, amikor amúgy is túlkereslet van a közvetítőkocsik iránt, a HTD Kft. nem tud közreműködni az adásokban.

A probléma információink szerint téma volt a vb szervezőbizottságának legutóbbi ülésén is, de Fábián László, a testület társelnöke szerint minden rendben halad. Mint mondta, hallott a gondokról, de a Sport1 vezetői megnyugtatták, s a szervezők számára csak az a lényeg, hogy a külföldi tévétársaságokat megfelelően kiszolgálják. Fábián arra még nem tudott felelni, hogy a magyar nézők a kábelhálózatokon fogható sportcsatornán láthatják-e csak a vb-mérkőzéseket.

A kétely forrását Borsány Andrástól tudtuk meg. A Sport1 ügyvezető igazgatója elmondta, a műszaki háttérrel nem lesz gond, a választások ellenére mindig található közvetítőkocsi a piacon, s most egy nagy tapasztalatokkal rendelkező külföldi céggel együtt szolgálják majd ki a világbajnokságról tudósító televíziókat. A Sport1 viszont felajánlotta a Magyar Televíziónak, hogy tűzze műsorára a vb meccseit, vagy azok közül néhányat. Borsány többször is küldött együttműködést szorgalmazó levelet Mendreczky Károlynak, az MTV elnökének, de egyelőre nem kapott választ. A Sport1 vezetője nem fejtette ki az ajánlat lényegét, de jelezte, a négy nagy külföldi futballbajnokság meccseit műsorra tűző sportcsatorna például szívesen segítene a labdarúgó-világbajnokság felvezetésében a torna jogaival rendelkező köztévének.

Nyári Zsolt, a Telesport megbízott főszerkesztője még senkitől nem kapott információt arról, hogy bármilyen módon részt vállalna a Magyar Televízió a hokivébé közvetítésében. Érdeklődésünkre elmondta, a választások közelsége miatt műszaki szempontból leterhelt a tévé, de megoldhatónak ítélte az esetleges vb-közvetítést.